PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=349590}

Strzelec

Shooter
2007
7,4 121 tys. ocen
7,4 10 1 121435
7,2 25 krytyków
Strzelec
powrót do forum filmu Strzelec

Przeglądając ten temat, ciężko nie zauważyć grona fachowców narzekających
na brak realizmu i mówiących że to jakaś śmieszna bajeczka nie mająca za wiele wspólnego z prawdziwym snajperskim rzemiosłem. Sam nie mam o tym żadnego pojęcia i nie potrafię ocenić co na ile jest wykonalne i mające odbicie w rzeczywistości. Mogę się tylko zastanawiać i domyślać lub sobie wyobrażać. Ale bez żadnej wiedzy i pojęcia mogę sobie to o kant tyłka rozbić. Dlatego właśnie piszę min. z pytaniem do Was. Skąd się biorą wasze opinie ?? Bo mam wrażenie że główne źródła to "Snajper" i "Wróg u bram".
Czy którykolwiek z Was:

- był jednym z najlepszych snajperów lub żołnierzy??
- służył np. w marynarce ??
- wie do czego Ci ludzie są zdolni i jak byli szkoleni ??
- miał kontakt z bronią, materiałami wybuchowymi itd. ??
- był na wojnie lub wojskowych operacjach i zabijał ludzi ??
- ganiał się po górach z bronią snajperską ??
itd.

Takie pytania można stawiać bez przerwy.

Jestem pewien że tak więc uprzejmie bym prosił tych którzy się na rzeczy znają, powiedzieli które sceny i dlaczego są tak absurdalne i pozbawione realizmu. Komentarze w stylu " Taaa, oczywiście gość ze snajperki wali w helikoptery jak w kaczki, Rambo 8". Oczekiwałbym rzeczowych i jasnych komentarzy popartych wiarygodnymi źródłami lub własnym doświadczeniem.

Nie odbierajcie tego jak jakiś Atak czy drwina. Po prostu chciałbym się dowiedzieć parę rzeczy ;)

A co do samego filmu.

Jak dla mnie naprawdę dobry i zgrabny film akcji z przeciętną i oklepaną fabułą. Nie ma dłużyzn i nudy, tempo cały czas, do tego akcja niezłe laseczki i efekty specjalne. Niczego więcej się po tym nie spodziewałem.
Dostałem to czego oczekiwałem więc rozczarowany nie jestem.

Co do realizmu niech się wypowiedzą specjaliści.

morswin_3

Co do Twoich pytań to nie mam pojecia po co one. Przecież film z zasady jest pozbawiony realizmu bo to zmyslona historyjka niezawsze dopracowana na tyle by przejmować się np. prawami fizyki. Dobry film to taki w którym zbyt mocno nie zwraca się uwagi widza na takie niedoskonałości a mocno zwraca się jego uwage na to za co potem miliony "płacą w kasie kinowej". Jeśli film kiepski to potem sa takie komentarze że brak realizmu. Nie dziw się temu. I nietrzeba być najlepszym snajperem lub żołnieżem by to ocenić. Zresztą co to znaczy? Wiadomo, że najlepszy żołnierz to taki jak chcą go widzieć inni, a inni mają tyle zdań co ich samych, więc dla jednego ktoś jest najlepszy a dla drugiego nie, a czasem wręcz przeciwnie i jest zdrajcą.
W marynarce, jeśli niechodzi o taki ubiór, to się pływa na statkach a jeśli ktoś ma inne zdanie to dlatego że naoglądał się propagandy made in USA a tam marynarz biega po pustyni i nienawidzi tych z armi. Zresztą wcale się niedziwie. Ludzie z armi niebędą pływać na statkach i walczyć w desańcie na pierwszej lini ognia. Wiec wymyślono marines takie mięso armatnie. A zeby być snajperem nie idzie się na wojne i wojskowe operacje i zabija ludzi. Ale dla wiekszości ludzi snajper to taki żołnież z jakim kolwiek karabinem (dobrze byłoby by miał długą lufę) z przyczepionym celownikiem optycznym. I napewno snajper nie bawi się w ganianego po górach. To nie biathlon.
Nie trzeba być specjalistą by wydać taki komentarz: Jak dla mnie naprawdę dobry i zgrabny film akcji z przeciętną i oklepaną fabułą. Nie ma dłużyzn i nudy, tempo cały czas, do tego akcja niezłe laseczki i efekty specjalne. Niczego więcej się po tym nie spodziewałem. Dostałem to czego oczekiwałem więc rozczarowany nie jestem.
Specjalista lub nie ale napewno ktoś kto "zapłacił za bilet" i dostał przyzwoity towar w cenie biletu, nie za drogi jak za jakość i treść jaką sobą nie sie.

ocenił(a) film na 8
razu_pewnego___

zachęcam do obejrzenia dodatków z tego filmu, a szczególnie "the making of shooter". Jest tam przedstawione jakie szkolenie jakie przeszedł Wahlberg przeszedł pod okiem zawodowych snajperów marine. Nie znam się na rzemiośle snajperskim i dlatego się nie wypowiadam, ale w wywiadzie z reżyserem usłyszałam, że właśnie osoby znające się na strzelaniu nie powinny narzekać na brak realizmu, bo "wszystko jest tak jak powinno być" i nie będzie drażnić "fachowców". Tyle.

ocenił(a) film na 6
maja_san_D

Spoko filmik :D Typol na ppczątku niewiedział w czym bierze udzial i my tez o tym dopiero potem sie dowiadujemy !! Dobry pomysł ale skaś szablon fabuły znam :D Juz wiem !!wiekszosć takich filmow opiera sie na tym samym schemacie ale co z tego ???dostaliśmy niezły film z niezłym tempem akcji i dobrze zrobionymi efektami wizualnymi !~~czego sie czepiać ??? Chyba tylko tego że sami takiego filmu niepotrafili bysmy zroib:p nierozumiem opini tych ludzi co sie wypowiadaja czy realne czy nierealne , osoba ktora oglada film powinna uwage przedewszystkim zwracac na fabułe i cała akcje a nie takie bzdety :/
Mi osobiscie sie podobało :D Dobry tekst z tym biatlonem :P Sie usmialem buhahahha!!!! wiecej takich komentow to sie bede turlał po pokoju :D