Przeglądając ten temat, ciężko nie zauważyć grona fachowców narzekających
na brak realizmu i mówiących że to jakaś śmieszna bajeczka nie mająca za wiele wspólnego z prawdziwym snajperskim rzemiosłem. Sam nie mam o tym żadnego pojęcia i nie potrafię ocenić co na ile jest wykonalne i mające odbicie w rzeczywistości. Mogę się tylko zastanawiać i domyślać lub sobie wyobrażać. Ale bez żadnej wiedzy i pojęcia mogę sobie to o kant tyłka rozbić. Dlatego właśnie piszę min. z pytaniem do Was. Skąd się biorą wasze opinie ?? Bo mam wrażenie że główne źródła to "Snajper" i "Wróg u bram".
Czy którykolwiek z Was:
- był jednym z najlepszych snajperów lub żołnierzy??
- służył np. w marynarce ??
- wie do czego Ci ludzie są zdolni i jak byli szkoleni ??
- miał kontakt z bronią, materiałami wybuchowymi itd. ??
- był na wojnie lub wojskowych operacjach i zabijał ludzi ??
- ganiał się po górach z bronią snajperską ??
itd.
Takie pytania można stawiać bez przerwy.
Jestem pewien że tak więc uprzejmie bym prosił tych którzy się na rzeczy znają, powiedzieli które sceny i dlaczego są tak absurdalne i pozbawione realizmu. Komentarze w stylu " Taaa, oczywiście gość ze snajperki wali w helikoptery jak w kaczki, Rambo 8". Oczekiwałbym rzeczowych i jasnych komentarzy popartych wiarygodnymi źródłami lub własnym doświadczeniem.
Nie odbierajcie tego jak jakiś Atak czy drwina. Po prostu chciałbym się dowiedzieć parę rzeczy ;)
A co do samego filmu.
Jak dla mnie naprawdę dobry i zgrabny film akcji z przeciętną i oklepaną fabułą. Nie ma dłużyzn i nudy, tempo cały czas, do tego akcja niezłe laseczki i efekty specjalne. Niczego więcej się po tym nie spodziewałem.
Dostałem to czego oczekiwałem więc rozczarowany nie jestem.
Co do realizmu niech się wypowiedzą specjaliści.
Co do Twoich pytań to nie mam pojecia po co one. Przecież film z zasady jest pozbawiony realizmu bo to zmyslona historyjka niezawsze dopracowana na tyle by przejmować się np. prawami fizyki. Dobry film to taki w którym zbyt mocno nie zwraca się uwagi widza na takie niedoskonałości a mocno zwraca się jego uwage na to za co potem miliony "płacą w kasie kinowej". Jeśli film kiepski to potem sa takie komentarze że brak realizmu. Nie dziw się temu. I nietrzeba być najlepszym snajperem lub żołnieżem by to ocenić. Zresztą co to znaczy? Wiadomo, że najlepszy żołnierz to taki jak chcą go widzieć inni, a inni mają tyle zdań co ich samych, więc dla jednego ktoś jest najlepszy a dla drugiego nie, a czasem wręcz przeciwnie i jest zdrajcą.
W marynarce, jeśli niechodzi o taki ubiór, to się pływa na statkach a jeśli ktoś ma inne zdanie to dlatego że naoglądał się propagandy made in USA a tam marynarz biega po pustyni i nienawidzi tych z armi. Zresztą wcale się niedziwie. Ludzie z armi niebędą pływać na statkach i walczyć w desańcie na pierwszej lini ognia. Wiec wymyślono marines takie mięso armatnie. A zeby być snajperem nie idzie się na wojne i wojskowe operacje i zabija ludzi. Ale dla wiekszości ludzi snajper to taki żołnież z jakim kolwiek karabinem (dobrze byłoby by miał długą lufę) z przyczepionym celownikiem optycznym. I napewno snajper nie bawi się w ganianego po górach. To nie biathlon.
Nie trzeba być specjalistą by wydać taki komentarz: Jak dla mnie naprawdę dobry i zgrabny film akcji z przeciętną i oklepaną fabułą. Nie ma dłużyzn i nudy, tempo cały czas, do tego akcja niezłe laseczki i efekty specjalne. Niczego więcej się po tym nie spodziewałem. Dostałem to czego oczekiwałem więc rozczarowany nie jestem.
Specjalista lub nie ale napewno ktoś kto "zapłacił za bilet" i dostał przyzwoity towar w cenie biletu, nie za drogi jak za jakość i treść jaką sobą nie sie.
zachęcam do obejrzenia dodatków z tego filmu, a szczególnie "the making of shooter". Jest tam przedstawione jakie szkolenie jakie przeszedł Wahlberg przeszedł pod okiem zawodowych snajperów marine. Nie znam się na rzemiośle snajperskim i dlatego się nie wypowiadam, ale w wywiadzie z reżyserem usłyszałam, że właśnie osoby znające się na strzelaniu nie powinny narzekać na brak realizmu, bo "wszystko jest tak jak powinno być" i nie będzie drażnić "fachowców". Tyle.
Spoko filmik :D Typol na ppczątku niewiedział w czym bierze udzial i my tez o tym dopiero potem sie dowiadujemy !! Dobry pomysł ale skaś szablon fabuły znam :D Juz wiem !!wiekszosć takich filmow opiera sie na tym samym schemacie ale co z tego ???dostaliśmy niezły film z niezłym tempem akcji i dobrze zrobionymi efektami wizualnymi !~~czego sie czepiać ??? Chyba tylko tego że sami takiego filmu niepotrafili bysmy zroib:p nierozumiem opini tych ludzi co sie wypowiadaja czy realne czy nierealne , osoba ktora oglada film powinna uwage przedewszystkim zwracac na fabułe i cała akcje a nie takie bzdety :/
Mi osobiscie sie podobało :D Dobry tekst z tym biatlonem :P Sie usmialem buhahahha!!!! wiecej takich komentow to sie bede turlał po pokoju :D