Substancja

The Substance
2024
6,7 102 tys. ocen
6,7 10 1 101911
8,0 79 krytyków
Substancja
powrót do forum filmu Substancja

Powiem krótko. HARDCORE. Czegoś takiego jeszcze w życiu nie widziałem a widziałem naprawdę wiele. „Wszystko o Ewie” Cronenberg, „Czarny łabędź”, i…”Martwica mózgu” w jednym filmie! Zwiastuny nie zdradzają praktycznie nic więc zaskoczenie jest tym większe. W czasach rimejków, bylejakości i poprawności politycznej ten film jest powiewem świeżości. Przed seansem zapomnijcie o wszelkich zasadach logiki. Bo przecież kino to nie rzeczywistość i wszystko może się tu wydarzyć. Nie będę pisać nic więcej - przekonajcie się sami. Demi Moore pokazała że ma ogromne jaja i dystans do siebie godząc się na udział w „Substancji”. W życiu nie spodziewałbym się po niej takiego aktorstwa. Powinna być nominacja do Oscara ale obawiam się że Akademia może nie mieć jaj.

ocenił(a) film na 9
BMovieManiac

Efektowna wizualna orgia. Treść istotna, przekaz smutny, ale to forma siedzi za kierownicą. Znamienne, jak z biegiem filmu nagość przestaje być jego "zaletą".

ocenił(a) film na 8
tawindan

Ciekawa obserwacja, zgadzam się .

ocenił(a) film na 10
BMovieManiac

A dla mnie to połączenie requiem dla snu, muchy i kilka smaczków z martwicy mózgu :)

ocenił(a) film na 9
BMovieManiac

Ja odjąłem jeden punkt za bzdurę której nie mogłem wybaczyć - kroplówki. Jak one miały kogokolwiek odżywiać leżąc na podłodze? Znajdowały się poniżej wkłucia?

ocenił(a) film na 8
mlody969

Oj tam, oj tam. Też na to zwróciłem uwagę, pewnie każdy kto ma jakieś pojęcie o kroplówkach zwrócił, ale przy natłoku głupot w tym filmie, żeby odjąć za to punkt, to trzeba być jakimś pielęgniarskim purystą :D

ocenił(a) film na 9
ZiD0

Ale tu nie chodzi o pojęcie o kroplówkach, tu chodzi o elementarne zrozumienie fizyki - ciecz nie płynie pod górę poza zjawiskiem kapilarnym.

BMovieManiac

Ja tez uwazam ze film był dobry i mocny , bez zadnych kompromisòw a końcówka to juz taka “wisienka na torcie” w stylu “a macie na koniec ten caly syf prosto w ryj”. 3/4 filmi to dobry thriller z fajnymi ujeciami,oststnie kilka minut to taka kropka nad “i” od rezyserki , mnie sie podobało , nic mocniejszego w tym roku juz chyba nie zobaczymy. Oczywiscie film ma drugie dno i cala ta groteska ma w sobie sens. Takie jest moje zdanie ale rozumiem ze komus moglo to nie podejsc

BMovieManiac

to że krew bryzgała wszędzie po ludziach i ścianach to nie znaczy że to jeszcze Martwica Mózgu. W zasadzie to daleko mu do tego dzieła. Najwięcej nawiązań widzę tutaj do filmu Mucha ale tam taki finał gore pasował a tutaj nie.

ocenił(a) film na 8
peju

Do filmu "Carrie".

ocenił(a) film na 8
BMovieManiac

dla mnie to jeden z trzech najlepszych horrorów obok Bunkier SS i Dziewiąta Sesja.

ocenił(a) film na 9
BMovieManiac

Mam to samo odczucie. Ludzie hejtują ten film, a ja nie wiem z jakiej racji. Niesamowity pomysł na pokazanie w sposób dobitny ludziom co tak naprawdę powinno być wartością. Kontrowersyjny film, który nie bierze jeńców, nie obchodzi się z widzem jak z jajkiem. Jak mi brakowało czegoś takiego. Ode mnie 9 gwiazdek. Film pozostanie w mojej głowie na dłużej i chciałabym więcej takich produkcji w przyszłości.

ocenił(a) film na 8
Bushineko

Jak tak czytam komentarze, to wydaje mi się, że ten film po prostu ich przerósł xD Masa osób ogląda horrory bo liczy na straszenie duchami, a tu dostają jakieś slapstickowe jazdy gore, to czują się też zniesmaczeni i zawiedzieni. Jeszcze to wypisywanie przez nich ich "lepszych" zakończeń, najczęściej takich, które sprawiłiby, że film byłby jednym z wielu, a tak, mamy narodziny klasyka :)

ocenił(a) film na 8
BMovieManiac

zobacz sobie serbski film