5,2 20 tys. ocen
5,2 10 1 19592
3,7 6 krytyków
Tajemnica Westerplatte
powrót do forum filmu Tajemnica Westerplatte

Po obejrzeniu Tajemnicy Westerplatte ugruntowałem się w przekonaniu, że w naszym kraju istnieje środowisko ludzi których głównym zadaniem jest zohydzenie Polski w oczach Polaków szczególnie młodego pokolenia.
Spójrzcie na filmy wojenne produkowane w Rosji. Pełne peanów nad heroizmem i walecznością Rosjan w wojnie z Niemcami w IIWŚ. A co kręcą Niemcy? Zatrudniają Toma Cruise by w Walkirii pokazać jak to Niemcy nie znosili Hitlera. Mamy Gustloffa gdzie biedni Niemcy giną i są pokazani jako ofiary wojny. To jest właśnie filmowa polityka historyczna jakie prowadza normalne kraje. Nie ma już nawet co pisać o produkcjach amerykańskich pełnych patosu i nadęcia.
A co kręci "Polska" kinematografia? Wszelkie epizody historyczne które maja potencjał by na ich podstawie zrobić solidne kino są brana na warsztat przez ideologów tzw. prawdy historycznej i mamy kwiatki w postaci Wojna 1920, Sobieski pod Wiedniem teraz Westerplatte a w między czasie Pokłosie. Sami sobie odpowiedzcie kto i w jakich intencjach daje kasę na takie filmy i czemu ma to służyć? Najgorsze, że wielu łyka to bez zastanowienia i obrzydzanie polskością trwa w najlepsze.

ocenił(a) film na 6
Wolander

Moja inwencja wynika z faktu, że nie podoba mi się zachowanie ludzi, którzy wykorzystują luki prawne. Albo uczciwie pracujesz, albo kombinujesz, ale wtedy musisz się liczyć z opinią cwaniaka. Dla mnie, osoby które uciekają do KRUSu, albo fikcyjnie zatrudniają się za granicą, aby płacić niższy ZUS, działają na szkodę wszystkich - aby wyrównać niedostatek w budżecie, należy tym, którzy normalnie pracują podnieść składki. W ten sposób oszukuje się nie państwo, ale współobywateli... Ba! Bardziej wykorzystuje niż oszukuje.

No, a jak niby miałbym zinterpretować art. 5 (nie paragraf) ustawy? Jak byk stoi:

"...w gospodarstwie domowym bezpośrednio związanym z tym gospodarstwem rolnym." BEZPOŚREDNIO!

Pisanie książek, to nie wychowywanie dzieci, ani prowadzenie domu (gotowanie, sprzątanie, cerowanie gaci). Zwróć uwagę na "bezpośrednio związanym". Działalność artystyczna (czy jak to nazwać) nie jest bezpośrednio związana z gospodarstwem rolnym ani gospodarstwem domowym, a raczej z samodzielnie prowadzoną działalnością gospodarczą!

Problemem jest prawo. Można się zgodzić, że działanie RAZ nie wyczerpuje znamion przestępstwa, ale też nie można tego nazwać działaniem zgodnym z zasadami współżycia społecznego. I to nie jest absurd, ale jeden z wielu reliktów PRLu, które istnieją tylko dzięki obecności posłów PSLu u koryta.

Kolejna sprawa, to skąd masz informację, że Pani Ziemkiewicz jest rolnikiem? Wyraźnie z ustawy wynika, że trzeba spełnić wszystkie warunki! A więc czy Pani Ziemkiewicz prowadzi działalność rolniczą, czy jest tylko posiadaczem ziemi?

I tu jest pies pogrzebany! Bo przy obecnym porządku nikt nie weryfikuje, czy dana osoba prowadzi działalność rolniczą, czy pozarolniczą działalność gospodarczą. I wiele osób wykorzystuje ten fakt zostając rolnikami tylko z nazwy, a de facto będąc tylko posiadaczami ziemi.

I przestań pisać, jak to Ziemkiewicz został zmuszony i jaki jest z tego powodu nieszczęśliwy! Zawsze miał wybór: mógł założyć działalność gospodarczą (wtedy by się przekonał, że przedsiębiorcy, to nie są ci obrzydliwie bogaci ludzie, których się ogląda w telewizji, jak korumpują polityków, ale jedna z najciężej pracujących grup społecznych), mógł pracować na umowę zlecenie jak większość dziennikarzy i publicystów (miałby wtedy 40% KUP), mógłby znaleźć pracę na cały lub część etatu... Ale po co, skoro tak było najtaniej...

Co jeszcze mam napisać, abyś zrozumiał, że to nie zły system zmusił Rafałka do takiego działania, a zwyczajnie wyszła z niego małostkowość, którą krytykuje?

ocenił(a) film na 2
dominiorek

Ta dyskusja zaczyna być jałowa. W dodatku w ogóle już nie ma nic wspólnego z jakimkolwiek filmem - chyba że czeskim.
Jeżeli masz możliwość dopytać się z ZUSie i masz na to ochotę i czas to usłyszał taka oto interpretacje - zapis o którym mowa miał ZMUSZAĆ do ubezpieczania się wszystkich w szczególności żony rolników dlatego jest taki ogólny. Uderzał on praktycznie w każdego kto nie był nigdzie indziej zatrudniony, a mieszkał na wsi w gospodarstwie powyżej 1 ha - chodzi o składki i by każdego kto się nawinie wydoić. Sformułowanie - bezpośrednio związany - domykało widełki z drugiej strony. Wiele osób miało ziemie rolną i jednocześnie mieszkało w miastach, by żona się łapał na KRUS musiała też mieszkać na wsi.
Ja nigdzie nie twierdziłem, że on jest rolnikiem. Jak sam twierdzi jest obszarnikiem na włościach które jego żona dostał po ślubie od swojego ojca (na 10 ha może być wszystko, a jak sam stwierdziłeś by być rolnikiem wystarczy by tam był las, drzewa owocowe itp).
Do czasu ożenku Ziemkiewicz był kompletnie poza systemem - zarabiał od książki do książki - wszystko umowy o dzieło zero stałej posady i z jego perspektywy wpadnięcie nagle w KRUS to dodatkowy wydatek niż jakiś zysk.
Oczywiście ty w tym będziesz widział cwaniactwo i kombinatorstwo czyli wchodzimy w ocenę intencji a to znowu ocena subiektywna.
Kończę wątek bo rozrósł się absurdalnie a i tak każdy z nas postanie przy swoim zdaniu.

ocenił(a) film na 6
Wolander

No i dobrze. Żaden z nas nie przekona drugiego, ale może ktoś, kto to przeczyta wyrobi sobie zdanie.

ocenił(a) film na 2
dominiorek

A jeszcze jedno bo mnie to zaciekawiło. Wczoraj rozpoczynając dyskusje oceniałaś ten film na 5 gwiazdek, a teraz widzę już 6 - ocenia ci się podniosła w wyniku doświadczeń debaty z innymi widzami ;-)

ocenił(a) film na 6
Wolander

Eee, nie wydaje mi się, abym ocenę zmieniał... Raczej tego nie robię, chyba, że film oglądnę ponownie. Ocenę i komentarz dałem po oglądnięciu, z tego co pamiętam...

Zrobimy mały eksperyment: dam 10/10 i zobaczymy, czy w komentarzach tez się ocena zmieni.

ocenił(a) film na 6
dominiorek

o zmienia się !
:)
Heureka!
Teraz znów zmienię, bo zasługuje na 6/10, wg. mnie i mnie.

dominiorek

Wszyscy Żydzi już zagłosowali?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 3
dominiorek

Dobre pytanie...

ocenił(a) film na 3
Koper_Zielona

Bardzo dobre!

ocenił(a) film na 3
Koper_Zielona

Dokładnie!

dominiorek

Oficera tamtych lat cechowało coś czego Ty nie jesteś w stanie pojąć. Nie było to wówczas nic nadzwyczajnego. Był to zwykły oficerski honor. Nawet w PRL-u nikt nie odważył się obrażać żołnierza polskiego. Wręcz przeciwnie.

Pokaż mi chociaż jeden przykład filmu zagranicznego gdzie podobnie opluwają własnego żołnierza czy symbole narodowe. Nie dziwi mnie że może znaleźć się jakiś psychol z dziwnymi wizjami. Najbardziej dziwi mnie postawa aktorów. Oni też nie znają historii? W tym filmie to faktycznie postąpili jak przysłowiowe k...wy. Za pieniądze sprzedali Polskę.

ocenił(a) film na 6
skarbekzgor

"Pokaż mi chociaż jeden przykład filmu zagranicznego gdzie podobnie opluwają własnego żołnierza czy symbole narodowe."
Rosja
http://www.filmweb.pl/Ladunek.200
USA
http://www.filmweb.pl/Ofiary.Wojny
Chiny/Hongkong
http://www.filmweb.pl/film/Hei+tai+yang+731-1988-130383

dominiorek

I gdzie tutaj widzisz te przykłady?

ocenił(a) film na 6
skarbekzgor

Nie oglądałeś tych filmów.

dominiorek

Tak wiem. Jesteś guru. Jesteś najmądrzejszy więc wysil się nieco i podaj przykład filmu zagranicznego gdzie podobnie opluwają własnego żołnierza czy symbole narodowe. Nie ma takich.

ocenił(a) film na 6
skarbekzgor

W tych wszystkich filmach "czarnymi charakterami" są właśnie żołnierze. Pokazano ich okrucieństwo, sadyzm lub wręcz psychopatie ("Gruz 200"). Idąc Twoim tokiem myślenia oczerniono ich. Opluto ich pokazując, że są skłonni do bestialstwa i bezmyślnego okrucieństwa.

dominiorek

Naucz się czytać ze zrozumieniem. My także robimy filmy o mordach UB. Są bardzo dobre.

Konkretnie. Daj przykład filmu zagranicznego gdzie podobnie opluwają własnego żołnierza czy symbole narodowe. Nie ma takich. To tylko w głowach psycholi mógł zrodzić się pomysł by szczać na symbole własnego kraju. Tylko w Polsce jest to możliwe. Tylko czy to jeszcze jest Polska?

"Przepisy kodeksu karnego przewidują surową karę za znieważenie symboli narodowych, w tym także flagi państwowej. Jeżeli ktoś publicznie znieważa, niszczy, uszkadza lub usuwa godło, sztandar, chorągiew, banderę, flagę lub inny znak państwowy, podlega karze grzywny, ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. Poza tym kodeks wykroczeń przewiduje karę aresztu lub grzywny, w przypadku, gdy ktoś, narusza przepisy o godle, barwach i hymnie Rzeczypospolitej Polskiej."

ocenił(a) film na 6
skarbekzgor

Naucz się czytać ze zrozumieniem.
Konkretnie? Przykłady powyżej.

dominiorek

Nie powtarzaj cudzych pytań. Tak robią Żydzi. Jeśli nie znają odpowiedzi to odpowiadają pytaniem.

Teraz Żydzi muszą przebierać się za Talibów? Mossad w konspiracji?

ocenił(a) film na 6
robocop13

Tak. Teraz żydzi muszą przebierać się za talibów. Mossad w konspiracji.

ocenił(a) film na 6
Wolander

"To przypomina sytuacje gdy sprzedawca aut mając klienta na drogiego merca zamiast go wychwalać wskazuje rysy i wgniecenia na lakierze. Sorry ale tak postępuje skończony idiota lub prowokator działający z rozmysłem - innego wyjścia nie ma."

Tak postępują również uczciwi ludzie. Ale w Polsce uczciwi są tylko frajerzy i idioci...

dominiorek

Ty udajesz Araba, Chochlew udaje Polaka a ja nikogo nie udaję, jestem uczciwy czyli idiotą według Ciebie? Dzięki.

ocenił(a) film na 6
Burmistrz

Udajesz Burmistrza Zamościa
A ja nie udaję Araba, ale Taliba.

dominiorek

Zamość nie ma Burmistrza, tylko Prezydenta Miasta, a Talib jest Arabem.

ocenił(a) film na 6
Burmistrz

Talib طالب oznacza ucznia...

Udajesz kogoś, kto nie istnieje? Po co?

dominiorek

Odwracasz kota ogonem, "Talib طالب oznacza ucznia..." Czyjego? Może z Tybetu?
Tyle razy pisałem skąd mój nick, że już mi się nie chce, przynajmniej na razie. Idę spać bo rano do pracy, jak się spóźnię to konkurencja pozbiera mi najlepsze miejsca z puszkami i butelkami, nie starczy na "mamrota". Dobranoc.

ocenił(a) film na 6
Burmistrz

co to jest "mamrot"?

dominiorek

Poszukaj w słowniku. Nie ma tłumaczenia tego słowa na hebrajski?

dominiorek

Dobre, co to jest "mamrot"? Taki elokwentny, "yntelygentny" kinoman a nie oglądał filmu czy serialu "Ranczo".
Panu już podziękujemy.

ocenił(a) film na 6
Burmistrz

Faktycznie, nie oglądałem.
A są w tym filmie gołe baby? Bo nie wiem, czy warto oglądać.

ocenił(a) film na 2
dominiorek

No to doprecyzuje co zrobił Chochlew - sprzedawca w ogóle nie wspomina o atutach auta tylko wskazuje na wady. Tak też postępują ludzie uczciwi?

ocenił(a) film na 6
Wolander

Tak, jeżeli samochód ma same wady...

ocenił(a) film na 2
dominiorek

Czyli Westerplatte i to co się tam wydarzyło to nic nie warte wywijanie szabelką bo tak sobie wymarzył oszalały oficerek bo dowódca dostał akurat padaczki
No to obrońcy poczty, Hubal którzy walczyli heroicznie we wrześniu to taka kupa czy tez masa rys na lakierze który nie ma żadnych walorów

ocenił(a) film na 6
Wolander

Eee, nie rozumiem tej figury retorycznej. Prosty jestem. Ze wsi.

dominiorek

Z kibucu chyba.

Wolander

Skoro rządzą nami tacy ludzie, nie napiszę jakiej narodowości aby nikt nie oskarżył mnie o antysemityzm ;)
trudno się dziwić,
oni nie mają interesu w tym, aby w Polsce było dobrze.
Hitler nie dokończył dzieła. Przykro, trzeba sobie radzić samemu.

Wolander

No to fantastycznie, że wrzucasz swoje Pis przemyślenia na portalu filmowym :) Pis jest partia komunistyczna i namawiasz naszych twórców aby siali komunistyczna propagandę. Skup sie na filmie gdyż to forum jest temu dedykowane. Zacznij jeszcze pisać o Smoleńsku i krzyżu i cały repertuar bedzie w komplecie. Oczywiście...a może nie jest to aż tak oczywiste, w cześci zgadzam sie z Toba choć uważam, że idea tego filmu nie jest aż tak głeboka jakby Ci sie wydawało. Marny film na każdej płaszczyźnie a jedyna idea tworców było to aby zszokować...nic poza tym. Nie lubie patosu, PIS-u i ciepłego browaru. Świat nie jest czarno biały, jak próbuja nam wmówić politycy. Jest Cała gama kolorów, które możesz sobie dobierać jak tylko Ci sie spodobaja. Rada moja dla wszystkich to pozbycie sie telwizora :)

ocenił(a) film na 2
nowy81

No świat jest pełen kolorów, a ty ni stąd ni zowąd rzucasz mi PiSem po oczach. A skąd ty to wziąłeś? A może jestem narodowcem? A może monarchistą? A może mimo moich centro-prawicowych poglądów żadna partia nie spełnia moich oczekiwań?
Zabawni są tacy ludzie jak ty - pouczają innych stosują zasłyszane gdzieś formułki, a jednocześnie postępują dokładnie odwrotnie od tego co głoszą - w tym wypadku przypinając mi łątkę PiSowca:-)

Wolander

Wzruszyła mnie Twoja historia pis chłopaczku. To jest portal filmowy a nie polityczny i mało kogo tutaj interesują Twoje preferencje polityczne wiec wysil nieco synapsy i skup się. Odpowiadając na Twoje pytanie - z kątowni.

ocenił(a) film na 2
nowy81

Co za model - mnie za to nie interesują twoje fobie antypisowskie. Nikt cie nie zmuszał do komentowania mojego wpisu i jak się nie podoba to bye bye.

Wolander

to nastepnym razem w tytule zaznacz PIS propaganda a najlepiej udzielaj sie na forach ojca dyrektora.

ocenił(a) film na 2
nowy81

A ty mi nie będziesz mówił namolny szczawiku co mam robić. Kto ci dał w ogóle prawo decydowanie jakiego rodzaju treści będą tu zamieszczane.To nie jest twój prywatny portal. A jakbyś był trochę bardziej otrzaskany i dojrzały to byś wiedział, że to że jakiś komentarz ci się nie podoba wcale nie oznacza, że ma zniknąć - mały faszysta chce zamknąć innym usta?
Jak tobie wszystko się kojarzy z bieżącą polityką i nie odróżniasz dyskusji światopoglądowej od politycznej to wiele mówi o tobie. Jak nie masz nic konstruktywnego do powiedzenie w temacie poza przypinaniem łatek i to w dodatku kompletnie nietrafionych to lepiej zamilknij - najpierw PiS teraz już Rydzyk - jakie szablonowe i żałosne.
Kończę tą bez celową dyskusje - trolluj sobie gdzie indziej

Wolander

Już Ci powiedziałem PiS chłopczyku że sa inne fora na których możesz sławić Pis ideologie.

ocenił(a) film na 2
Wolander

Ten film, jak i wszystkie inne obecnie był wykreowany przez KGB (nie wiem jak nazwać siły, które tym sterują ale jest to z pewnością siła mająca wpływy na miarę tej znanej organizacji) gdzie decyzją odgórną było tak: dajmy pieniądze na ten film pod dowództwem polako-ruskiego reżysera, niech poprowadzi swoją wersję wydarzeń tak żeby młodzi Polacy nie mieli wzorca w obrońcach Westerplatte. Mają być teraz nie Polakami tylko mięsem jadącym na nie swoje wojny i konsumentem niepotrzebnych nikomu towarów wciskanych od rana do wieczora w reklamach, niech żydy zbudują im 1000 banków zamiast mieszkań, niech przeproszą szkopów za wojnę, wyprodukują zdolnych piłkarzy, którzy gdy tylko się spostrzegą że są zdolni i wartościowi to pojadą grać za dojczemark bo Polskie pieniądze są gówno warte, a kraj nie wart stawania na podium stadionu i słuchania hymnu, nie dość że sfałszowanego (jak było w Korei) to jeszcze opowiadającego że Bonaparte dał nam przykład jak dostać w dupę od Rosji co skrzętnie robimy od lat , odbierzmy im ich bohaterów, pokażmy że byli oni nie herosami-idolami i patriotami tylko zwyczajnymi pijakami, tchórzami, a jak reżyser pokaże Rambo w trakcie ataku sraczki to będzie to śliczne uwiarygodnienie fabuły i każdy młody Polak - wiadomo, urodzony antysemita to łyknie bez zająknięcia i powie jakie to prawdziwe, odkrywcze kino, pokazano nam kawał prawdy o nas antysemickiej bandzie zasiedziałej niesłusznie i bezprawnie od lat na rusko-niemieckiej ziemi nad Wisłą i to jeszcze w nie swoich domach tylko własności żydowskiej, którą nieprawnie mają po ograbionych i wymordowanych przez nich w Polskich obozach koncentracyjnych . Widać na kilometr że był to film zrobiony tylko i wyłącznie po to by odebrać nam dumę z naszej chwalebnej historii i dać powód do sporów co właśnie widać w tym temacie bo najważniejsze jest kto za PIS, kto za PO, kto daje na tacę Rydzykowi i kto czyta GóW-no jąąąąkały. Dziś rocznica Powstania Warszawskiego, ale co tam? przecież to były Baczyńskie-pedały, nie warte brania z nich przykłą€

ocenił(a) film na 2
adso41

....przykładu. Wiem jedno - już przez długie lata nikt tego tak zohydzonego tematu w kinie się nie podejmie, niech lepiej kręcą "kacwawy" czy inne głupoty komediowo (nie ma się z czego śmiać) romantyczne (wzruszające to to nie jest) bo nam całkowicie odbiorą polskość kręcąc takie paszkwile jak ten kłamliwy chłam. P.S. eltoro10000 nie popisuj się poprawną polszczyzną (g... mnie obchodzi czy z dużej czy z małej i czy ma być przecinek, czy ó z ukreską, nadkreską lub bezkreską) bo widać że wszystkie teksty rozumiesz bez problemu skoro potrafisz odpowiadać, bardzo się cieszę żeś patryiotka-lingwistka, tylko czy jak przyjdą podpalić dom, ten, w którym mieszkasz - Polskę, kiedy rzucą przed siebie grom, kiedy runą żelaznym wojskiem i pod drzwiami staną, czy staniesz jak ci bohaterowie (tak strasznie ze swego bohaterstwa obdarci w tym filmie) w obronie ojczyzny, czy na poprawianiu innych się skończy?

ocenił(a) film na 8
adso41

Ale wiesz, że bohaterowie bez wad i pełni cnót są naprawdę mało przekonywujący, wiarygodni i po prostu nudni. Jak na przykład wiersz o żołnierzach z Westerplatte - pełna podniosłości i patriotyzmu, ale jednocześnie kompletnie oderwana od rzeczywistości. Z kolei postacie przedstawione w bardziej ludzki sposób, z całym bagażem ludzkich przywar w komplecie, pozwalają odbiorcy na łatwiejsze identyfikowanie się z nimi.

Właśnie to było fajne w tym filmie - jak podczas kapitulacji stali przed placówką w szeregu i Dąbrowski wskazał na nienaruszone godło na poharatanym przez kule. Mimo że nie byli herosami z bajeczek (bo podczas oblężenia placówki było również dużo zwykłych ochotników), pełnymi lęków, strachu i typowymi ludzkimi słabostkami, to wytrzymali dłużej niż ktokolwiek w kraju, spełniając mimo wszystko swój obowiązek, a sam orzeł pozostał nienaruszony.

Wolander

Ciężko się nie zgodzić z kolegą dodam że tak się zastanowić ile by tutaj obecnych "bohaterów" pokazujących naszą historię stanęło by do walki z wrogiem i byli by w takiej sytuacji jak ci Polacy z Westerplatte ... ? ilu by Polaków stanęło wogóle do walki jakby ktoś nas zaatakował ? Czy znalazło by się tylu bohaterów ? odpowiedzi chyba są dość oczywiste ale to można by podziękować właśnie polityce i podejściu do historii choćby takim jakim kolega wyżej pisał.