5,2 20 tys. ocen
5,2 10 1 19592
3,7 6 krytyków
Tajemnica Westerplatte
powrót do forum filmu Tajemnica Westerplatte

Po obejrzeniu Tajemnicy Westerplatte ugruntowałem się w przekonaniu, że w naszym kraju istnieje środowisko ludzi których głównym zadaniem jest zohydzenie Polski w oczach Polaków szczególnie młodego pokolenia.
Spójrzcie na filmy wojenne produkowane w Rosji. Pełne peanów nad heroizmem i walecznością Rosjan w wojnie z Niemcami w IIWŚ. A co kręcą Niemcy? Zatrudniają Toma Cruise by w Walkirii pokazać jak to Niemcy nie znosili Hitlera. Mamy Gustloffa gdzie biedni Niemcy giną i są pokazani jako ofiary wojny. To jest właśnie filmowa polityka historyczna jakie prowadza normalne kraje. Nie ma już nawet co pisać o produkcjach amerykańskich pełnych patosu i nadęcia.
A co kręci "Polska" kinematografia? Wszelkie epizody historyczne które maja potencjał by na ich podstawie zrobić solidne kino są brana na warsztat przez ideologów tzw. prawdy historycznej i mamy kwiatki w postaci Wojna 1920, Sobieski pod Wiedniem teraz Westerplatte a w między czasie Pokłosie. Sami sobie odpowiedzcie kto i w jakich intencjach daje kasę na takie filmy i czemu ma to służyć? Najgorsze, że wielu łyka to bez zastanowienia i obrzydzanie polskością trwa w najlepsze.

Wolander

co prawda to prawda niedługo historia w szkołach będzie zakazana albo pod dyktando sąsiadów.Żal mi takich filmów grają w nich nędzni serialowi aktorzy same filmy mają zbliżone budżety do seriali ale seriale się zwracają w przeciwieństwie to filmów albo i nie może tutaj o coś innego chodzi.

ocenił(a) film na 2
Wolander

Panie Chocha-ew, panie rerz-ż-yserzew :
Kiedy przyjdą podpalić dom,
ten, w którym mieszkasz - Polskę,
kiedy rzucą przed siebie grom,
kiedy runą żelaznym wojskiem
i pod drzwiami staną, i nocą
kolbami w drzwi załomocą -
ty, ze snu podnosząc skroń,
stań u drzwi.
Bagnet na broń!
Trzeba krwi!

Są w ojczyźnie rachunki krzywd,
obca dłoń ich też nie przekreśli,
ale krwi nie odmówi nikt:
wysączymy ją z piersi i z pieśni.
Cóż, że nieraz smakował gorzko
na tej ziemi więzienny chleb?
Za tę dłoń podniesioną nad Polską -
kula w łeb!

Ogniomistrzu i serc, i słów,
poeto, nie w pieśni troska.
Dzisiaj wiersz - to strzelecki rów,
okrzyk i rozkaz:
Bagnet na broń!
Bagnet na broń!
A gdyby umierać przyszło,
przypomnimy, co rzekł Cambronne,
i powiemy to samo nad Wisłą.

ocenił(a) film na 2
adso41

Chwała Bohaterom. obrońcom Westerplatte!, Chwała Powstańcom Warszawy - dziś 1.VIII.- Chwała tym dzielnym chłopcom i dziewczynom, na pohybel Chochlewowi.

ocenił(a) film na 2
adso41

Uj w dupę zakłamującym historię naszą krwią podpisaną historią niemieckim chamom i wszystko jasne- kiedy rzucą przed siebie grom

kiedy runą żelaznym wojskiem

i pod drzwiami staną, i nocą

kolbami w drzwi załomocą -

ty, ze snu podnosząc skroń,

stań u drzwi.

Bagnet na broń!

Trzeba krwi!

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 2
dominiorek

Mam gdzieś romana i wszystkich fałszywych harcerzy w bardzo głębokim poważaniu, a Polskiej historii niech nie piszą od nowa bo im od tego wara!

ocenił(a) film na 2
dominiorek

Co masz do tego wiersza

ocenił(a) film na 6
adso41

Co masz do jedzenia?

ocenił(a) film na 2
dominiorek

Jedzenie mi nie idzie bo się dopiero co obudziłem na ciężkim kacu, ale ci co kręcili ten film byli całkowicie świadomi tego co robią i dlatego życzę im miłego wyjazdu na zawsze , pod ochroną wysokich panów w okularach przeciwmgielnych do ukochanego Izraela i krzyż im na drogę . CZUWAJ!

Wolander

Troszkę przesadzasz z tymi Niemcami i Rosjanami. Owszem, zdarzają się laurki, o których wspomniałeś, ale nawet w ZSRR potrafili nakręcić dzieło, które w dwuznaczny sposób obrazowało politykę wojenną Stalina. Niemcy? Upadek czy Fabryka zła raczej nie pokazują ich jako ofiary wojny ;) Rosjanie? Dom wariatów? To są filmy, które obrzydzają i rozliczają się z przeszłością. A Polacy? Tutaj też mamy słodziutkie pomniki pełne patosu i przesadnej gloryfikacji, trafiają się również dzieła jak omawiana tu Tajemnica Westerplatte.

ocenił(a) film na 2
Baphomet

Siedząc przed komputerem można sobie pisać o słodziutkich....itd. , ale tam ludzie oddawali życie za skrawek Polski i żadne chochlewy nie mają prawa im tego odbierać . Przypominam że w nawet głupiej wikipedii nie ma słowa o takim jak w tym filmie przebiegu wypadków (wszystko to jest na dole z zastrzeżeniem że to pisarska fantazja). Wszystko co było pokazane na tym filmie to były niepotwierdzone g..wna z chęcią by stały się prawdą

ocenił(a) film na 2
Baphomet

Tu nie chodzi o to czy one są słodziutkie , tylko że przekręcają prawdę, a małolaty w szkole nie usłyszą jak naprawdę było tylko taki film będzie wzorcem bo co oczy widzą to zostaje w pamięci.

Wolander

Ogólnie to staram się Was rozumieć, ale jaka ma być polityka i kto i jak ma ją realizować. ZTCW mamy wolność. Nikt nikomu nie jest w stanie zabronić nakręcenia filmu takiego czy innego. Czy ten film na siebie zarobił? Czy miał szeroką dystrybucję? Ja po przeczytaniu komentarzy na pewno go nie obejrzę. Czy to sukces jego twórców? Podajcie życiorys reżysera i kto zapłacił za zrobienie tego filmu.

ocenił(a) film na 2
filozof71

Nikt nikomu nie broni robić filmów tylko do tej produkcji dołożył się ISF - jednostka budżetowa i tu wkraczamy na temat pozytywnego PR i kreowania polityki historycznej zgodnej z Polską racją stanu itd. A czy ten film na siebie zarobi? Oczywiście, że nie bo to kompletna klapa tylko podobnie jak Wojna 1920, odsiecz Wiedeńska, Katyń dochodzi do zgrania tematu. Wyobraź sobie, że chcesz teraz nakręcić pożądanie Westerplatte i latasz po sponsorach - każdy ci powie sorry ale taki film nie dawno był i plajta nie dajemy bo to ryzykowny biznes. Z ostatnie chwili - Smarzowski planuje wsiąść się za Wołyń i już zapowiada w wywiadach asekurancko, że tu trzeba będzie wyważać i pokazać także pożądanych Ukraińców i ich tragedie - szanuje faceta za to co nakręcił - bezkompromisowość i dosadność w podejściu do tematu a tu planuje lawirować i wiecie rozumiecie musimy być rozważni - ciekawe co z tego wyjdzie.

Wolander

Dzięki za wyjaśnienie z tym ISF.

Wolander

Bardzo dobry komentarz, popieram, zgadzam sie. Ogladajac wiele batalistyczno-historycznych filmow rosyjskich nawet na niskim poziomie nasze wygladaja niczym seriale w ktorych graja amatorzy. Na dodatek ukazuje sie postaci historyczne w zlym swietle, psychozy, alkoholizmu, plugawego jezyka i glupoty. Jak mowisz...mlodzi ludzie ogladajac te "dziela" nieraz z cala klasa zamiast lekcji nie moga pozniej spojrzec sobie w oczy i kontynuuja negatywne nastawienie na wlasny kraj...a kto na tym zyskuje...coz to nie portal na takie dyskusje. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 3
Wolander

No to jest smutne, nawet legendy jakimi byli m.in westerplatczycy chcą nam obrzydzać

ocenił(a) film na 3
Marek32

Ile mozna pokazywać samych siebie w złym świetle???

ocenił(a) film na 3
Marek32

Był jeden świetny film o Westerplatte i ten jeden by wystarczył

ocenił(a) film na 3
arek_krotoszyn

Oczywiście!

ocenił(a) film na 2
Marek32

Po co robili ten film, jak stary był doskonały?

ocenił(a) film na 3
Wolander

Tez mam podobne odczucia...

Wolander

ja jestem dumny z bycia Polakiem i mam w pompie opinie innych !
Znam historie nasza jak i swiatowa i nie mam czego się wstydzić

Wolander

Niestety ale trzeba spojrzeć prawdzie w oczy; za nasze pieniądze robi się antypolskie filmy. Powinniśmy być dumni z naszej historii i bohaterów oraz pokazywać całemu światu naszą kulturę, tradycję i ducha Narodu a zamiast tego ciągle słyszymy o "polskich obozach śmierci". Inni wybielają się naszym kosztem...