PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=259289}

To nie jest kraj dla starych ludzi

No Country for Old Men
2007
7,6 248 tys. ocen
7,6 10 1 247677
8,3 86 krytyków
To nie jest kraj dla starych ludzi
powrót do forum filmu To nie jest kraj dla starych ludzi

Najlepszy film
Najlepsza reżyseria
Najlepszy aktor drugoplanowy
Najlepszy scenariusz adaptowany
Najlepsze zdjęcia
Najlepszy montaż
Najlepszy dźwięk
Najlepszy montaż dźwięku
LOL:D

ocenił(a) film na 8
ka44jareq

Coś czuję, że powalczy o miano filmu roku z "Pokutą".

Kamil0607

Wcale się nie zdziwie jesli ten nie zdobędzie ani jednej statuetki. Członkowie akademii ostatnimi czasy zachowują się tak jakby na siłę chcieli być oryginalni, i rozdają nagrody od tak, z dupy. I własnie z tego powodu oskary juz od dawna mi zwisają.

Titus_

Czasami mam wrażenie, że Akademia Filmowa zamiast racjonalnie wybierać laureatów do nagrody, po prostu sobie losuje jak w totka... Zwłaszcza ostatnimi czasy.

ocenił(a) film na 5
Kamil0607

Coś czuję, że ten film będzie wielkim przegranym, ale zobaczymy.

ocenił(a) film na 9
ka44jareq

Ja stawiam na scenariusz adoptowany i aktora drugoplanowego.

ocenił(a) film na 7
GodFella

I to by była najlepsza decyzja. Doszukiwanie się nawiązań do Biblii, mistycyzmu, znaczeń ukrytych w nazwiskach bohaterów etc. to działania jednak nieco na wyrost, delikatnie mówiąc. A autor recenzji wspomina coś nawet o Bergmanie! Nie możemy po prostu uznać, że "No Country..." to świetny thriller z bardzo dobrymi rolami i niezbyt głęboką egzystencjalna refleksją? Po co na siłę dokopywać się drugich albo i dziesiątych znaczeń? ;) I mówię to przy całym moim uwielbieniu dla talentu Coenów.

ocenił(a) film na 10
ka44jareq

Bardzo duże szanse na najlepszy film.
Mniejsze nieco na najlepszą reżyserię - P.T. Anderson i Schnabel mogą zabrać Coenom tę statuetkę. Ale każda z tych nominacji to IMO 33% szans na statuetkę.
Najlepszy aktor drugoplanowy - pewniak.
Najlepszy scenariusz adaptowany - ewentualna przegrana znów z P.T. Andersonem wchodzi w grę, ale i Harwood oraz Hampton trzymają się mocno. Szanse braci są jednak moim zdaniem największe.
Najlepsze zdjęcia - tu raczej nagrodę zgarnie Kamiński.
Kategorie techniczne to hardkor, nie mam zielonego pojęcia, co Kraj czeka.

W sumie - min. 2-3 oskary powinny być!