PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=442795}

Transformers: Zemsta upadłych

Transformers: Revenge of the Fallen
2009
7,1 181 tys. ocen
7,1 10 1 181410
5,1 38 krytyków
Transformers: Zemsta upadłych
powrót do forum filmu Transformers: Zemsta upadłych

Kinematografia na krawędzi

użytkownik usunięty

Ten film potwierdza moje najgorsze obawy. Kinematografia zmierza do upadku. Powstaje coraz więcej filmów, które nie mają nic do zaoferowania poza efektami. Fabułą nikt się już nie przejmuje. Bo po co? Nie oczekuję intrygi na miarę Hitchcocka i bohaterów jak z Dostojewskiego, ale to co serwują nam ostatnimi czasy w kinach to kpina. "Transformers: Zemsta upadłych", "Terminator: Ocalenie", "Wolverine", "2012", to tylko niektóre z tegorocznych filmów, w których liczy się jedynie efekciarstwo. Fabuła występuje w nich w formie szczątkowej, lub w ogóle jej nie ma. Od czasu do czasu można zobaczyć coś dla efektów wizualnych. Ale ile można? Na dłuższą metę staje się to męczące.
Niestety przeważająca część ludzi to pocornożercy, dla których liczą się jedynie ładne efekty. Jak wiadomo film musi się sprzedać, więc twórcy starają się trafić do jak najliczniejszej grupy docelowej. Dlatego będą powstawać kolejne "dzieła" klasy "Transformers: Zemsta upadłych". Jest to droga, z której nie ma odwrotu...

ocenił(a) film na 7
Silvestris

no, ale muszę przyznać, że jeśli chodzi o tytuł filmu to twórcy przesadzili, takiej zemsty jeszcze w życiu nie widziałem;>

ocenił(a) film na 3
Silvestris

Wiesz ja też się ucieszyłem jak usłyszałem o Transformersach: -) naprawdę chciałem to zobaczyć i mieć przynajmniej tyle satysfakcji, co z obejrzenia Spider-mana (ulubiony bohater dzieciństwa), ale o ile spider był filmem zwykłym, ale niezłym to juz transformers po prostu słabym... Może bohaterowie dzieciństwa, ale nie zaślepi to mojej oceny filmu, który bardziej je zniszczył niż uhonorował to, co lubiłem za młodu... A męczymy klawiatury, bo lubimy: -D fajnie jest sobie popisać i zobaczyć, co inni mają do powiedzenia... I jakbyś nie zauważył to Transformers to tylko malutkie tło dla wielu tu wypowiedzi, z których wynikają inne rzeczy.

ocenił(a) film na 7
szczepan600

ja się bardziej odwoływałem do wypowiedzi typu "ten film to totalna tandeta, nie da sie tego oglądać" zgadzam się co do wielu zarzutów ku niemu, panowie co pracowali nad ta produkcją pokpili mocno sprawę, ale mimo wszystko przyjemnie spędziłem te 2 godziny, może to przez mój sentyment do Transfomersów, a może podswiadomie fascynuje mnie tandeta;>

ocenił(a) film na 7
szczepan600

faktem jest ze nie jest to bardzo dobry film, potencjal homerycko zmarnowany, lecz pomimo tych wszystkich niedociagniec zapodalem mu 7, bowiem moje oczy nie mogly sie nacieszyc widokiem Otimusa;>

ps: moja poprzednia wypowiedz odnosila sie wylacznie do krytyki transformersow, jakbys nie zawuwazyl;>

ocenił(a) film na 5
Silvestris

Ja nie mówiłem przecież, że mi się nie podoba. A to jak to określiłeś "męczenie klawiatury" to wymiana naszych poglądów. Ja rzucam swoje tezy, a w odpowiedzi inni rzucają swoje. Może nie tezy, a opinie. To trafniejsze słowo. A wymiana opinii jeszcze nikomu krzywdy nie zrobiła. ;P

ocenił(a) film na 7
Zann

ale jak widać nie tylko Ty się wypowiadałeś(może i szkoda;>)

"1. Niebo Transformersów. Czegoś tak głupiego w życiu nie widziałem.
2. Transformersy zboczeńcy.
3. Napalony Transformers nastolatka.
4. Teleportujące się Transformersy.
5. Transformersy rozwalające pół miasta i tuszowanie tego wszystkiego przez wojsko.
6. Nachalne zbliżenia na sztuczny biust Megan."

"Aczkolwiek rozumiem, że film może podobać się bardzo młodym widzom. "

ale ogólnie myślałem, że tych 'efekciarskich' wypowiedzi było więcej, chyba pomieszało mi się z innym 'forum' na temat tego filmu(akurat przeglądałem kilka)za co wszystkich grzecznie przepraszam;>

Masz całkowitą rację. Nie spodziewałem się jednak, że zostaniesz tak ostro zaatakowany przez ludzi, którzy czemuś takiemu wystawiają 10-tkę. Mi osobiście efekty bardzo przypadły do gustu i jako filmowi z żałosną fabułą, z dużą ilością fajerwerków, daję w pełni zasłużone 4/10. Ale przyznaję, że gdybym miał 7 - 12 lat, prawdopodobnie też strasznie bym się zachwycał Transformersami.