Jak podaje BOX OFFICE nowy film Baya zarobil do tej pory... $162,125,000
28 czerwca - $ 5,500,000
29 czerwca - $ 43,225,329
30 czerwca - $ 64,725,000
1 lipca - $ 97,690,000
2 lipca - $132,275,000
3 lipca - $162,125,000
Porównując Transformers:DOTM vs Transformers: ROTF po 5 dniach - $200,077,255 vs
$162,125,000.
Być może ceny biletów na pokazy 3D są powodem mniejszego zysku.
Lista BOX OFFICE na dzien 3.07.11
1 The Hangover Part II $248,118,000
2 Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides $233,703,000
3 Fast Five $208,309,000
4 Thor $177,931,000
5 Transformers: Dark Of The Moon $162,125,000
Takiego obrotu spraw się nie spodziewałem TF3 ma 926mln (dane z BOM) a dopiero weekend się zaczyna :)
ciezko to widze w USA zarobi maks 7mln! w Chinach maks 20mln w Japoni maks 7mln poza tymi krajami maks 15mln wiec daje to maks 49mln no dobra 50mln wiec 935plus 50 daje maks 985mln:) niestety teraz jak juz pisalem nalezy zadac pytanie czy osiagnie 1100mln? hmmm
Wg mnie ma na 1100mln 90% szans. W ten weekend jeszcze sporo zarobi poza USA, a na pewno nie przekroczy miliarda o kilka milionów, ale znacznie
hmm średnio? Ten film będzie prawdopodobnie 2 hitem roku w USA, owszem 2 część zarobiła 400mln, ale to właśnie przez nią trójka ma gorsze wpływy. Wynik dwójki był natomiast spowodowany dobrymi opiniami po jedynce. Tak więc ja mimo wszystko uważam, że ten wynik jest bardzo dobry, natomiast na świecie rewelacyjny. 645mln poza USA, w wk 41mln, więc 700mln to kwestia czasu, tak jak i pokonanie Piratów z Karaibów, którzy mają na koncie 1mln 34mln i dużo więcej nie uciułają. Natomiast TF 3 zakończy swój żywot na około 1mld 80mln :)
poter trzasna juz miliard masakra! Wlasnie z 1100mln dla t3 bedzie problem w USA zgarnie jeszcze gora 30mln! ale zobaczymy co da z siebie japonia!
PODSUMOWANIE!
Domestic: $337,892,000 34.4%
+ Foreign: $645,000,000 65.6%
= Worldwide: $982,892,000
>>> USA
6 mln$ po 50,5% spadku w piąty weekend wyświetlania sprawiło, że Tf3 traci już do poprzednika ponad 40 milionów, a zatem niemożliwością staje się zarobek powyżej 360 milionów dolarów na terenie USA. Film nie tylko nie ma już szans na TOP15 amerykańskiego box office;u, ale także po ostatnim weekendzie zapowiada się na to, że w tym roku nie będzie liderem, lecz przegra z ostatnią częścią Harry'ego Pottera. Jednak nie będę obwieszczał na razie pewników, tylko poczekam na rozwój wydarzeń w kolejnych tygodniach (dodam tylko, że jest i tak bardzo dobrze, bo film jest już 19 najbardziej dochodowym filmem na rynku wewnętrznym ever bez uwzględniania inflacji).
>>> Świat
Kolejny weekend nie tylko przypieczętował to, że Tf3 zarobi miliard, ale także podgrzał atmosferę. Dzięki ostatniej dużej premierze w Japonii film zarobił kolejne 42 miliony i ma już na swoim koncie 645 mln$ (13 najwyższy wynik na rynku wewnętrznym i już więcej niż spodziewałem się w swoich najwyższych prognozach). Co za tym idzie? Przez 8 lat od czasu "Powrotu Króla" nikt poza "Avatarem" nie mógł przekroczyć granicy $700M, a w tym roku dzięki 3D dokonają tego aż 3 filmy (Tf3 będzie trzeci, nie ma szans na drugiem miejsce, ani na to, że go ktoś jeszcze wyprzedzi). Ciekawi mnie o jak dużo film ma szanse przebić te 700 baniek, bo jeśli pobije wynik "Powrotu Króla" (742 mln$) to w sumie Tf3 może zarobić nawet 1,1 mld$!
>>> Ogół
Co tu dużo mówić. Film mnie zawiódł całkowicie, a w kinach radzi sobie lepiej niż ktokolwiek mógłby przypuszczać. Po zdumiewającym wyniku "Piratów z Karaibów 4" nie dawałem nawet 1% szans na drugie miejsce w tym roku (po HP7.2), a wygląda na to, że już za tydzień kapitan Jack Sparrow spadnie (na stałe) na trzecie miejsce. W dodatku Tf3 powalczy o 5 miejsce na liście najbardziej dochodowych filmów w historii kina, tuż za ostatnią częścią "Władcy Pierścieni" (a może nawet ją prześcignie?)! :O
otwarcie w Japoni ponad 9mln to ok 3- wiecej niz poprzednich czesci gdzie zarabialy ponad 30mln! mozliwe ze w japoni zdola dobic do 40-50mln! jak beda dokladne wyniki za weekend dam podsumowanie calego miecha:)
Nadszedł czas!
7lipca : 202 mln +/- 7mln
faktycznie było $213,975,424 wiec niecałe 5mln więcej niz maksymalnie zakladalem i to dobrze ze wiecej:)
10lipca : 247 mln +/- 5mln
faktycznie było $261,078,700 czyli ok 9mln wiecej niz maksymalnie zakladalem i to mnie jeszcze bardziej cieszy
14lipca : 270mln +/- 7mln a było 281,550,252 czylo ok 4,5 mln wiecej niz maksymalnei sadzilem:P
21lipca: 305mln +/- 7mln a bylo $313,789,450 czyli ok 1,8mln wiecej niz maks zakladalem
28 lipca: 328 mln +/- 10mln a bylo $331,921,414 czyli ok 4mln wiecej niz zakladalem ale juz 6mln mniej niz maksyamlnie zakladalem :((
31(pełny miesiąc plus dni z czerwca) 340mln +/- 11mln a bylo $338,007,725 czyli niestety pierwszy raz mniej o ok 2mln niz zakladalem! i az o 13 mln mniej niz maksymalnei zakladalem ale o 9mln wiecej niz monimalnie!
Jak juz pisalem wczesniej 440mln to byly marzenia poznije juz po 2ch tyg stwierdzilem ze 400 bedzie ciezko po 3ch juz nie sadzilem za bardzo na 380mln teraz po miesiacu trafnych analiz sadze ze film nie przekroczy w USA bariery 370mln na 100% sadze ze wynik 360-365 bedzie trafny!
Jesli chodzi o worldwide jak pisalem miliard do konca tygodnia padnie patrzac na zakakujacy wynik w japoni otwarcie ponad 9mln w prownaniu poprzednie czesci ponad 5mln i wyniki w chinach glownie jak i reszta swiata sadze ze jest spora szansa na 1,1mld ale czy powrot krola padnie? nie sadze! musialoby cos sie stac w USA jak i ostatnie dni wyswietlania poza usa podskoczyc! ale pokonanie powrotu krola to gora 30% szans
A ja nie życzę TF3 żeby prześcignął ostatnią część Władcy Pierścieni,dobrze że ma małe na to szanse.Myślę że prześcignięcie POTC2 lub Toy Story3 to max co film może osiągnąć.
Odwal się,tylko napisałem co uważam na ten temat.Według mnie ostatnia część Władcy Pierścieni jest 100 razy lepsza od TF3 i TF3 nie zasługuje na wyprzedzenie Władcy 3.I na ch*j mieszasz w to HP i Avatara,moja sprawa co oglądam a fanem Avatara nie jestem..Ile razy byłem w kinie to moja sprawa na czym kiedy i czy w ogóle.Luz.
Avatar to to co masz ta fatko w profilu LOL i nie spinaj sie tak a HP to żal! cala seria ps tez sie nie spinaj taka p
Ja też nie chcę, ale taki już los, a szanse filmu na to rosną...
Postaram się po miesiącu sprecyzować mój typ co do miliona i zobaczymy jaki będę trafny - 356 mln$!
Poza USA będzie z 740 mln$, więc na 1,1 mld$ jest duża szansa...
w usa za poniedzilek ponad 800tys oj szybki spadek ponizej miliona za dzien! nie wrozy to dobrze! ps tez postaram sie moze i dzis podac co do miliona final w usa
No ładnie , miliard miał paść w czwartek a będzie prędzej :) i rozpocznie się pogoń za piratami .
http://boxofficemojo.com/alltime/biggestmonths.htm?page=7&p=.htm
Oficjalnie "Transformers 3" po 35 dniach zarobiło miliard!!! "Piraci 4" potrzebowali na to 44 dni (Potter pobił rekord "Avatara" i przekroczył miliard tylko 17/ 19 dni jeśli brać pod uwagę premiery w środę w kilku krajach), to pokazuje jak ułoży się tabela najbardziej dochodowych filmów w tym roku...
Przyznam, że nigdy bym się nie spodziewał, że Tf3 pobije w tym roku "Piratów 4", więc jest to dla mnie ogromna niespodzianka...
Jeszcze coś odnośnie wyniku z USA. Tak jak pisałem, po równym miesiącu wyświetlania filmu obstawiam, że zarobi on na rynku wewnętrznym 356 mln$ (+/- 4 mln$). Po dogłębnym zbadaniu sprawy ostatni HP nie ma szans na zarobienie więcej niż 375 mln$, ani na mniej niż 345 mln$, więc matematycznie film Bay'a ma jeszcze okazję stać się najbardziej dochodowym filmem roku w USA!
Ja od dawna twierdziłem że TF 3 w USA zarobi 355mln i nadal to podtrzymuje. Natomiast wynik poza USA - moja ostateczna prognoza to 770mln.
Ja bede obstawiam ze T3 dobije do 360mln w usa a poza hmmm patrzac na wynik w chinach i japoni to wszystko mnozliwe ale ostatecxzna granica jest 800mln
TF 3 już wyprzedził Piratów, jednak weekend poza USA był słabszy niż przypuszczałem.
Domestic: $344,173,000 33.2%
+ Foreign: $693,500,000 66.8%
= Worldwide: $1,037,673,000
Jednak jeszcze Toy Story 3 i Skrzynię Umarlaka jeszcze wyprzedzi :)
81,4 mln zostalo do ROTK:)) mam nadzieje ze jak beda dokladne wyniki za 2-3dni to bedzie mniej niz 80 ps duzo mniej:)
PODSUMOWANIE!
Domestic: $344,173,000 33.2%
+ Foreign: $693,500,000 66.8%
= Worldwide: $1,037,673,000
>>> USA
Szósty weekend filmu i kolejny ponad 50% spadek popularności (3 mln$ w ten weekend i 10 pozycja). "Transformers 3" odniosło zdecydowany sukces, ale niestety zakończy swój kinowy żywot z wynikiem w granicach 355 milionów dolarów i przegrywając rywalizację na rynku wewnętrznym z ostatnią częścią przygód Harry'ego Pottera, która wyprzedzi film Michaela Bay'a w ciągu najbliższych czterech dni. Oczywiście ta przegrana nie zmienia faktu, że film stanie się 18 najbardziej dochodowym filmem w USA!
>>> Świat
3D kompletnie popsuło box office na rynku zewnętrznym. Przez wiele lat tylko 3 filmy przekroczyły granicę $700M, a w ciągu ostatnich 3 miesięcy liczba ta się podwoiła. Gdyby nie 3D, Tf3 zdecydowanie nie zarobiłoby tyle ile zarabia (podobnie zresztą jak i tegoroczni "Piraci 4"). Najprawdopodobniej do wtorku autobotom również uda się ta sztuka. Jednak wynik z weekendu, kiedy nie ma się już żadnych dużych premier, a w Chinach debiutuje Potter zdecydowanie zawiódł (tylko 17,5 mln$). Przez to pobicie wyniku"Powrotu Króla" na rynku zewnętrznym wydaje się coraz mniej prawdopodobne (jeśli pobije LotRa to o bardzo niewielką kwotę, ja obstawiam około 740 mln$). Jednak szóste miejsce na liście najbardziej dochodowych filmów poza USA dla Tf3 to i tak dużo (za dużo)...
>>> Ogół
Jeden z najsłabiej recenzowanych filmów roku (dla mnie również jeden z najgorszych) nieoczekiwanie przebił wszelkie oczekiwania. W USA zgodnie z planem będzie w najgorszym wypadku drugi z wynikiem w granicach 355 milionów. Poza USA natomiast dzięki 3D, które najbardziej wpłynęło na rynek zewnętrzny film zajmie tegoroczne trzecie miejsce i zarobi (o zgrozo) grubo ponad 700 mln$. Oczywiście jeśli nie pobije na rynku zewnętrznym "Powrotu Króla" o przynajmniej 22 mln$ (w co mało wierzę) film nie pobije go także w ogólnym podsumowaniu. Ale i tak będzie na wysokim piątym miejscu z zarobkiem w granicach 1,1 mld$, a w tym roku będzie drugi za Potterem, więc to i tak zbyt wielki sukces...
nie zgadzams ie ze 3d az tak bardzo pomoglo! w nektorych krajach jak w polsce byla wersja tylko 3d , znam ludzi ktoryz nei poszli bo nie chcieli meczyc sie w oklularkach(o dziwo ja sie nie meczylemw porownaniu z avatarem gdzie te 3d bylo nieudane gubienie ostrosci itp) jakby lecialy wersje 2d i 3d jednoczesnie wiecej osob by poszlo do kina no i wielu by poszlo i na wersje 2d i 3d:) co do wynikow TOTAL wynik toy story 3 i piratow przekroczy do konca tygodnia! 1,100 wydaje sie byc tez oczywisty! a ROTK w zasiegu reki ale czy? hmmm
dodam ! Przed weekendem brakuje tylko niecale 10mln do toy story 3, ok.13mln do piratow i teraz najwazniejsze TYLKO 46,5mln do 1100mln:)) i ROTK w zasiegu reki brak 65,6mln hmmm ale powyzej 1070 juz bedzie slabop zarabial a powyzej 1090 bedzie zamulał strasznie i moze nie dociagnac do ROTK!
PODSUMOWANIE!
Domestic: $347,234,000 32.4%
+ Foreign: $724,000,000 67.6%
= Worldwide: $1,071,234,000
>>> USA
1,4 mln$ po 56,3% spadku popularności w ten weekend to już na prawdę nie wiele. Nie będę się rozpisywał, bo właściwie to nie ma nic nowego do powiedzenia względem zeszłego tygodnia. Dodam więc tylko, że przy rosnących spadkach być może moje przewidywania na wynik końcowy (356 mln$) mogą się okazać za wysokie (choć dodałem przy tym +/- 4 mln$, więc może zmieszczę się w dolnej części prognozy)!
>>> Świat
Tutaj z kolei Tf3 po zaledwie 41% spadku popularności dodało aż 12,5 mln$ i do wyniku "Powrotu Króla" (czyli piątego najlepszego rezultatu w historii) brakuje zaledwie 18,1 mln$. Rynek zewnętrzny jak widać ciągle zaskakuje (głównie dzięki 3D i otwartemu od dwóch lat rynkowi dystrybucji filmów amerykańskich w Chinach) i wygląda na to, że w przeciągu najbliższych dwóch tygodni wynik finału trylogii Petera Jacksona zostanie pobity!
>>> Ogół
Tf3 Michaela Bay'a jest już piątym najbardziej dochodowym filmem w historii. Do kolejnego miejsca brakuje na prawdę nie wiele, ale żeby je pobić trzeba na rynku zewnętrznym zgromadzić "ponad" 760 mln$ co będzie bardzo trudnym wyczynem. Jednak mimo mojej anty-sympatii do filmu nie będę pisał, że to nie możliwe, bo po tym co wyprawia film w kinach poza USA ciągle zaskakuje i wydaje mi się, że ciągle ma na to szanse (a na pobicie 1,1 mld$ jeszcze większe)...
juz tylko 17,9 mln do 1100 mln i 37mln do ROTK! Zajebiscie!:) oczywiscie 1200mln jest poza możliwościami ale może po 3-miesiącach wyswietlania dobije do 1150mln ? hmmm najpewniej zakończy sie to 1120-1130
masakra , mamy dopiero środę a T3 ma już 1,082mld :D po tym weekendzie 1,1mld pęknie jak nic :)