Jestem zagorzałym patriotą i dla tego nie rozumiem idei powstania książki i filmu takiego jak ten. Mamy piękną historię więc nie widzę potrzeby tworzenia fikcyjnych światów. Młodzież czyta takie bzdury i zapomina o swojej ojczyźnie, marząc o nierealnych krainach. Tolkien był złym pisarzem bo tworzył alternatywną religię z Eru Iluvatarem zastępującym prawdziwego chrześcijańskiego Boga. Dla prawdziwego katolika jest to nie do przyjęcia. Chcecie obejrzeć prawdziwą epopeję? Polecam „Pana Tadeusza” czy Trylogię Henryka Sienkiewicza, piękne filmy opowiadające o prawdziwej historii i naszej dumie narodowej.
"znaczit" - popyerdollony idyotta (ty) - dlaczego tacy debyille chodzą po świecie????
Nie wiem koleś co Ci chodzi. Czy wszystko co sie wokół Ciebie dzieje porównujesz do polskiego patriotyzmu. Pierwszy raz spotykam taki przypadek. Nie potrafię zrozumieć twojego toku myślenia, ciekawe co na to psycholog... bez obrazy
wspolczuje ci, widac tv tvtrwam, radio maryja ci wypralo mozg, wiec przestac trolowac. i co najwazniejsze co tem film do k.u.r.wy nedzy ma do patryotizmu? tolkien byl super pisarzem, jego cale zycie polegalo na pisaniu ksiazek i powiesci. twoja wypowiedz to prowokacja wiec ja tobie tylko tyle odpowiem ze biblia a inaczej nazywane pismo swiete o najsmieszniejsza i najgorsza powiesc fantasy jaka czytalem, no ludzie kto by uwierzyl w takie bzdury, naprawde trzeba byc porytym. zachowaj swoje zdanie dla siebie psuedopolaczku
"no ludzie kto by uwierzyl w takie bzdury, naprawde trzeba byc porytym" - Piszesz, że Tolkien był super pisarzem, a jednocześnie nazywasz go porytym... W sumie fajny kombos...
gdzie to napisalem? nie skrytykowalem ani tolkiena ani wladce pierscieni. czytaj ze zrozumieniem.
No inteligencją nie grzeszysz, to już wiem, a więc wyoślę - Nazwałeś Tolkiena porytym, bo wierzył w Pismo Święte, nie bezpośrednio, ale jednak.
czytales moze pierwsza czesc? jesli tak to dlaczego oceniles film na 10? odemnie dostal 9 poniewaz mi jak i wielu fanom nie spodobalo sie ze jednego rozdzialu nie pokazali w filmie. film jest dobry dostal odemnie ocene 9 ale nie moge sie pogodzic ze cos pomineli z ksiazki
Jesteś fanem to wiedz, że "Władca" jest oparty na Biblii ;)
Czytałem. Oceniając film nie patrzę na książkę, tylko jedynie na film, a "Drużyna Pierścienia" to dla mnie arcydzieło i jako film nie ma żadnych minusów. Ma też najlepszy klimat z całej "trylogii".
cos mi sie zwiesilo wiec cala tresc wiadomosci mojej jest pod spodem. a oprocz wladcy i hobbita czytales moze silmarillion albo dzieci hurinsa? tak na boku sie pytam jak nie to polecam, tez mogli by zrobic ekranizacje
sory musze opdisac jeszcze raz bo cos mi sie filmweb zawiesil i jakby wiadomosc sie usunela wiec: krytykujac ludzi wierzacyc nie mialem na mysli bezposrednio tolkiena tylko ogolnie ludzi wierzacych, widac ze biblia na niego wplynela mocno i postanowil napisac wlasne fantasy :) ale to nie forum religijne niech se kazdy wierzy w co chce nie mam zamiaru sie w ten temat tutaj na forum zaglebiac. czytales moze pierwsza czesc? jesli tak to dlaczego oceniles film na 10? odemnie dostal 9 poniewaz mi jak i wielu fanom nie spodobalo sie ze jednego rozdzialu nie pokazali w filmie. film jest dobry ale z tym nie moge sie pogodzic
Ty traktujesz Biblię jako fantasy, Tolkien tak nie traktował. Ale jak piszesz - to nie forum religijne, więc na ten temat się nie ma co rozpisywać.
musze jeszcze cos napisac to sie usmiejsz. raz siedzialem u babci ktora jest zagorzala katoliczka i czytalem wladce, ona patrzy na tytol ksiazki i tekst ze nie powinienem tego czytac bo bog jest jedynym wladca :D niewiem co ma piernik do wiatraka, krytyka jak w przypadku HP
hehe, to jej pożycz do poczytania :)
Jak się nie ma pojęcia o czymś to lepiej się nie odzywać. Najpierw wypada przeczytać, a potem się wypowiadać. Są ludzie co nigdy Pottera czy Władcy w rękach nie mieli, a lubią krytykować.
To babcia, cóż jej się dziwisz. Starszym ludziom z wiekiem trochę się w głowach miesza i nie jest to nawet wina religii. Każdą ideologię w dziwaczny sposób sparodiują.
Silmarillion, Dzieci Hurina i inne. Czytałem wszystko Tolkiena. Tych ekranizacji raczej nie zrobią, ale nigdy nie wiadomo.
To, że Tolkien był katolikiem, ma raczej drugorzędne znaczenie w jego twórczości. Fakt faktem, książki trzymają się ideologii chrześcijańskiej, ale bardzo subtelnie, tak że nikogo to nie mierzi (w przeciwieństwie do książek Lewisa).
Chciałam tylko zapytać,czy na prawdę myślicie,że obecna młodzież(załóżmy osoby w wieku 14-18 lat) czyta twórczość Tolkiena?
Czytają. Moje rodzeństwo jest dokładnie w tym przedziale wiekowym. Wszyscy czytają Tolkiena ;).
Jesteś zagorzałym wyznawcą Rydzyka i Kaczyńskiego, a z patriotyzmem masz tyle wspólnego co Stalin z miłosierdziem.
Przeczytałem pierwszą stronę i niestety dalej nie daję rady. Jak można Terminatora i Indian'a Jones'a uważać za arcydzieła z EMOCJAMI!, a LOTR uważać za komerchę... Do tego ten patriotyzm pojawiający się w każdym poście. Czułem się jakbym czytał wypowiedzi Hitlera, "Polska TAK, Obcojęzyczne kraje NIE!". Pan Tadeusz 10/10, Maska 10/10, w mordę CO JEST?! Co jak co, ale ekranizacja Pana Tadeusza jest naprawdę mizerna, a zapamiętałem tylko Lindę(przez moją sympatię względem niego). Poza tym, uważać religię elfów, czy innych ras, wymyślonych na potrzeby książek, ŻENADA! Strasznie mnie to zirytowało. A co z Terminatorem?! Uważać S-F za dobre, a Fantasy za złe(za grzech!!)? Czy coś tu czasem jest nie tak? Dobra przestraszyłem się tego co teraz przeczytałem. I TAK młodzież teraz nie myśli. Ruchają się od 13 lat, co najmniej, to tu to tam... Nie czytają książek, nie oglądają filmów(prawdziwych filmów) i nie mają zainteresowań. Jest mało rozwinięta i ocenia innych dwoma określeniami pedał, fajny(hah, a 90% populacji według nich to pedały, także niedługo będą potrafili zastosować tylko jedno określenie). Myślą tylko o klepaniu się po tyłkach na przerwach w szkole. Mam 16 lat i choć moja wypowiedź nie jest fantastycznie rozbudowana stylistycznie czy jakkolwiek inaczej, to mam nadzieję, że ją zrozumiecie, zwłaszcza koniec, bo chyba do niego głównie dążyłem... Młodzież umiera, ginie, zwłaszcza ta polska. Niestety...
Równość wszystkim narodom i rasom! Jak najbardziej jestem za Unią i na pewno nie marzy mi się żyć w jakiejś komunistycznej Korei.
Kurde, dodam jeszcze, że nie rozumiem jak można oceniać film/książkę czy jakikolwiek inny projekt, pod względem tego w jakim kraju powstał. Czy nie rozumiesz kim są artyści i ich dzieła? Wystawiasz maksymalną notę, bo to polska(ew. zapewne rosyjska) produkcja, a najniższą, bo niemiecka... Pozdro przy ocenianiu Och Karoli, Wyjazdów Integracyjnych i Francuskich Numerów... I naprawdę przeraża mnie Piłsudski w Twoim awatarze....
Taaaak, brudni angole wygrali wojnę tylko dzięki dywizjonowi 303, Tolkien jest beznadziejnym pisarzem a ten order imperium brytyjskiego to dostał tak dla zabawy. Ksiądz Natanek jest wielkim autorytetem, we władcy jest symbolika satanistyczna (?!)
Hej, a homoseksualistów tez byś zamknął w komorze gazowej, kogucik? Pewnie obrzydza cię Merry i Pippin oraz Frodo i Sam, bo twoim zdaniem to wstrętne pedały.
Całkiem rozbawiło mnie to, że we władcy nie ma emocji i jest to kiepski, sztuczny i sztywny film dla idiotów.
trylogia sieńkiewicza i pan tadeusz to super książki, patriotyzm też jest super.
no a z piękną historią to też super jest.
Piszesz, że "Dla prawdziwego katolika jest to nie do przyjęcia.", ale czy wiesz, że Tolkien oparł swoje powieści na wartościach chrześcijańskich i są one niekiedy podawane jako wzór przez choćby i strony katolickie, które czasem cytują dzieła Tolkiena?
P.S. Proszę się lepiej przyczepić do Zmierzchu, bo tenże wymysł pani Meyer naprawdę trzeba tępić.
Patriota z Piłsudskim na avatarze:D wiesz, że ten Józek bił swoich? no chyba że wyrzekli się bycia polakami to wtedy wszystko jasne:] szanuję swój kraj, ale równie dobrze mógłbym się urodzić w Zimbabwe i nie robiłoby mi to większej różnicy, bo liczy się człowiek a nie jakieś zwykłe przekonania. ktoś kto się rodzi w danym kraju wcale nie musi sobie tego wybierać, jak na przykład Afrykanie uciekający z krajów ogarniętych wojnami domowymi i obecnie będący francuzami. jesteś patriotą, super, powinszować, ale nie musisz w każdej swojej wypowiedzi nakłaniać do patriotyzmu, bo 99,9% ludzi czytających te wiadomości(tak jak i pewnie moją) ma ją co najwyżej pomiędzy nogami.
Religii bym w to nie mieszał, chociaż z drugiej strony patrząc na setki osób bezkrytycznie wypowiadających się o całej sadze można odnieść wrażenie, że Tolkien zrobił swoje. Bez wątpienia zarówno Pan Tadeusz jak i trylogia Sienkiewicza są lepsze od sagi Władcy Pierścieni, ale pewnie zaraz zostanę posądzony o trolling, bo odważyłem się na publiczne przedstawienie własnego punktu widzenia, który kłóci się z opinią większości.
Za trolling uznałbym tylko twoje ostatnie zdanie, a raczej za nieoficjalną prowokację... Nie czytałem całego wątku(4 stron), ale wydaje mi się, że nikt tu wyraźnie nie napisał "trylogia WP jest lepsza od Pana Tadeusza" itd. A jeżeli już to pewnie miał na myśli filmy(bo to chyba nie podlega dyskusji). Zresztą kwestia gustu nie podlega dyskusji. I nikt tu raczej nie najeżdżał na te powieści czy ich autorów, a na Pana Wielkiego Patriotę(który z chęcią zamieniłby Polskę w drugą Koreę, byle byśmy nie mieli styczności ze światem zewnętrznym). Imo te powieści są skierowane do "innego" odbiorcy.
Wcale ci się nie dziwię, bo to bardzo popularne i modne zachowanie na filmwebie. Ktoś, kto ma skrajne odmienne zdanie od razu posądzany jest o trolling, prowokowanie, wszyscy zarzucają mu celowe działania mające na celu wywołanie kłótni, nawet gdy nie miał takich zamiarów. Jeżeli moja wypowiedź nosi znamiona prowokacji, to twoja tym bardziej. W końcu to ty odpowiedziałeś na mój post a nie odwrotnie zwracając się do mnie osobiście, co mogłem odebrać właśnie jako prowokację, a w wypowiedzi zawarłeś swoją subiektywną opinię na temat Pana Tadeusza i trylogii WP, zaznaczając jednocześnie, że to nie podlega dyskusji.
Co do całego wątku, to również go nie czytałem, mój post był odpowiedzią na pierwszą wypowiedź w tym temacie. Nie wiem jakie zamiary miał jego założyciel, tym bardziej średnio interesują mnie jego poglądy. Co do przemiany Polski w drugą Koreę, to jestem jak najbardziej za, pod warunkiem, że masz na myśli tę z południa. Tolkiena nie czytam, bo takie klimaty średnio mnie interesują, a filmy powstałe w oparciu o jego prozę uważam co najwyżej za przeciętne, przeznaczone dla młodszej widowni zafascynowanej twórczością Anglika, w żadnym wypadku nie aspirujące do arcydzieła, za które ma je większość. Pozdrawiam i bez odbioru.
Uważam Twój ostatni post(a raczej ostatnie zdanie tegoż postu) za prowokację, ponieważ zaznaczyłeś, że zaraz ktoś Cię za niego pociśnie, oczekiwałeś tego i z góry oceniłeś ową przyszłą odpowiedź.
Miałem nadzieję, że o którą Koreę mi chodzi, zostanie zauważone przez Was/Ciebie. W końcu podkreśliłem odcięcie od świata, więc albo udajesz przygłupa, albo masz małą wiedzę, albo była to nędzna prowokacja. Przychylam się do opinii 1 i 3...
Myślę, że mój stosunek co do Pana Tadeusza sam odkryłeś. Bo choć nie jest w moim guście, to mam ogromny szacunek do jego autora i nie uważam by WP był lepszy... Jak wspomniałem, moim zdaniem są skierowane do innego odbiorcy. Za to miałem na myśli filmy/adaptacje tychże książek, gdzie nie podlega dyskusji(a może jednak?) nędzna słabość polskich filmów w stosunku do trylogii Petera.
Hmm w każdym bądź razie nie chciałem Cię urazić. Nigdy nie było moim zamiarem kłócić się, tym bardziej widząc Twoje większe doświadczenie, Twój łeb! :)
Wystawiłem 8/10 WP, ponieważ uważam tą trylogię za najlepszy i najbardziej klimatyczny film Fantasy. Szczerze, nie znam żadnego innego filmu w podobnych klimatach, także jeżeli ktoś tu poda dobre tytuły, będę wdzięczny. Zawsze marzyłem o DOBREJ adaptacji Wiedźmina(książka jest naprawdę klimatyczna). W każdym bądź razie pozdrawiam.
"...więc albo udajesz przygłupa"
Ja udaję, ty chyba nie musisz. Nie wiem jaki masz cel w prowokowaniu mnie i po co w ogóle do mnie napisałeś, ale dobrze ci idzie, bo nadal odpowiadam na twoje komentarze. Wcale nie musimy być drugą Koreą, wystarczy nam członkostwo w Unii Europejskiej i lizanie tyłków Stanom Zjednoczonym. Oby tak dalej, a czeka nas świetlana przyszłość na wzór jednego z krajów europejskich. Po drugie nie mam zamiaru prowadzić dyskusji z kimś, kto stawia filmy Jacksona ponad polskie kino: "gdzie nie podlega dyskusji(a może jednak?) nędzna słabość polskich filmów w stosunku do trylogii Petera..". Dla mnie takie tytuły jak "Pan Tadeusz", czy "Ogniem i mieczem" są nieporównywalnie lepsze i nikt mnie nie przekona, że tak nie jest. Oczywiście doceniam takie elementy jak charakteryzacja, kostiumy, efekty specjalne czy sprawnie nakręcone sceny batalistyczne, ale to nie wystarczy bym uznał te filmy choćby za dobre, więcej na ten temat w moim innym wątku na tym forum. Odpowiednio: LOTR1 5/10, LOTR2: 4/10.
Dobra, przepraszam. Wydaje mi się, że wziąłeś moje posty zbyt do siebie, kiedy ja pisałem je z przymrużeniem oka. Też nie podoba mi się to, co dzieje się z Polską, ale tu chyba już nie ma o czym dyskutować, sprawa zamknięta, a polakom to pasuje i ew. potrafią narzekać tylko we własnym otoczeniu. W 3 akapicie zaznaczyłem, że nie chcę się kłócić i myślę, że nigdzie Cię nie obrażam, pewnie się mylę. Niestety jestem pesymistą wobec naszego kraju i tylko nieliczne nasze twórczości mi się podobają, a do większości po prostu mam szacunek. Z tym przygłupem nie sądziłem, że weźmiesz na poważnie(aż tak), jak wgl moje posty... Trochę śmieszy mnie, że w każdej wypowiedzi zaznaczasz "prowokacja". Mogę się teraz zarzekać, że żaden mój post nie był prowokacją, ale i tak wyjdzie z tego scena wprost wyjęta z Żywotu Briana. Tak naprawdę mam na to wylane, co sądzisz o WP czy Panu Tadeuszu. Nigdzie nie posądziłem Cię o trolling, a tylko Twoje ostatnie zdanie z pierwszego postu zajechało mi z góry narzuconą samoobroną. Wiadomo, napiszesz, że spodziewasz się pociśnięcia ze strony większości(z góry uznajesz takie osoby za trolle), a nikt Ci nie odpowie. Uznaję to za prowokację, nie lubię czegoś takiego, ale to jest tylko moje zdanie. Tak naprawdę nie chciałem się kłócić(zawsze byłem biernie nastawiony). Zresztą, ta dyskusja zeszła na trochę dziwną drogę i jest z lekka nie na temat :) Pozdrawiam.
Masz rację, trochę niepotrzebna ta napinka z mojej strony. Trochę się uniosłem, czego nie powinienem robić. Jeżeli Cię obraziłem to również przepraszam. Niech każdy czyta/ogląda to co lubi i przy tym pozostańmy. Pozdrawiam i miłego dnia życzę.
Dopowiem tylko, że z czasem gust się zmienia. Także może w przyszłości zmienię swój stosunek co do adaptacji Pana Tadeusza i innych tego typu polskich filmów. Dawniej hmm rzygałem westernami, teraz strasznie je cenię za klimat, ciekawe postacie, swoje lata itd. itd., także :) Pozdrawiam.
Ale jestes nudny patriota, ogranicz nas do ogladania tylko Pana Tadeusza, Potopu itp , zrob z nas ignorantow na sztuke tylko dlatego ze mamy tez taka piekna historie i bajkowe scenerie
jeśli jesteś patriotą to powinieneś wiedzieć że to "wolny" kraj i każdy ma prawo wyboru jeden lubi to drugi to PROSTE i nikt nie powinien się do tego mieszać a ty skoro jesteś patriotą powinieneś o tym wiedzieć CHYBA
Jeżeli ktoś czyta Trylogie Tollkiena i kultywuje obrządki i religie w niej zapisane to na prawde jest idiotą. Trylogia była ciekawa i jakoś po przeczytaniu nie wyrosły mi elfickie uszy! Film "Klasa Światowa" wg. mnie. Ato że ktoś nie podnieca się trylogią Sienkiewicza, to nie znaczy żeby od razu jechać po nim że nie jest Patriotą. Albo jesteś Pan(Pani) nauczycielem(ką) j. polskiego lub historii albo po prostu czepiasz się bez wyraźnych przyczyn. Ja jestem Patriotą, przynajmniej się za takiego uważam, ale przez to nie odmówił bym dobrej ksiązki Tollkiena czy Sapkowskiego którzy pisali/piszą o rzeczach fantastycznych nie związanych z rzeczywistością. pozdrawiam...
Ja sama jestem patriotką, ale to nie znaczy, że nie akceptuję żadnej formy twórczego działania, które nie pochwala naszego pięknego kraju,jego historii i kultury.Nie myślisz, że taka postawa zamknięcia na nowe Cię ogranicza?Kiedy byłeś mały nie czytałeś bajek?One przecież też są fikcją, często zawierają elementy fantastyczne, ale nikt nie uważa ich za złe.Polecam artykuł(jak najbardziej katolicki) http://www.opoka.org.pl/porozmawiajmy/forumreko.php?action=show&id=1268932389
Osobiście uważam, że zarówno film jak i książka są świetne:)