PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1065}

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 737 tys. ocen
8,0 10 1 737287
8,2 94 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

Ja nie wiem co wybrać. ZDAJE MI SIĘ, że Hobbit był lepszy, ale do DP mam większy sentyment;)
A jak dla was?

Matko, po co odpowiadasz na tak stare posty?

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Jeśli mam ochotę się wypowiedzieć to to zwyczajnie robię i nie patrzę na to czy post jest stary.

Ja już więcej na odpowiedzi do starych postów odpisywać nie bedę.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Nie był. MortensEN (nawet nazwiska nie potrafisz poprawnie przepisać) pokazał dwa oblicza Aragorna - jedno, w którym oblicze króla było skutecznie ukryte i drugie, w którym już pokazał królewską godność. Miał więcej okazji do grania ruchem ciała czy mimiką. Armitage jest przy nim nudny, sztywny i pompatyczny. Poza tym sama postać Aragorna jest tysiąc razy ciekawsza od Thorina.

Ciri94

Wątpie.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Twoje "wątpię" przy moich argumentach niewiele znaczy.

Ciri94

Thorin jest bardziej królewski, aktor go lepiej gra niż aktor grający Aragorna. ma w sobie charyzmę i dostojność. I potrafi wyrażać emocje.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

No, już lepiej.;) Ja jednak uważam, że Aragorn ma w sobie tyle samo owej dostojności co i Thorin, ba, może nawet i więcej, bo ta duma jest bardziej subtelna, mniej przesadzona. A emocji to już na pewno więcej pokazuje Aragorn, bo jest bardziej "ludzki", że tak to ujmę. Po części wynika to z charakteru i historii postaci. Co pokazał Thorin? Dumę i pompatyczność.Co pokazał Aragorn? Szeroką gamę emocji - od troski o Frodo przez smutek i zwątpienie co do misji po uczucie do Arweny.

Ciri94

Nie, Aragorn jest jak Kristen Stweart w ogóle nie ma w nim emocji i ciągle ta sama twarz.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

No i wracamy do punktu wyjścia... Naprawdę, to bardzo inteligentne z Twojej strony porównywać Drużynę do Zmierzchu, a Mortensena do Stewart. Porównaj jeszcze Sama do Edwarda Cullena i wszyscy będą Cie mieli za prawdziwego fana i znawcę fantasy.

Ciri94

Po prostu dla mnie Mortens gra sztywno. To dobry aktor ale nie rewelacyjny

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Hmm, a może Armitage nie gra sztywno?

Ciri94

No nie gra

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Nie powiesz mi chyba, że Armitage grał więcej ruchem ciała i mimiką, bo to jest po prostu nieprawda. Takie są fakty, jak mawia klasyk. ;D Zobacz sobie chociażby scenę pożegnania Aragorna z Frodem i wskaż mi w Hobbicie taką, w której Thorin wyraża w ciągu kilku minut tyle emocji co twarz Aragorna. Mortensen ogólnie był tysiąc razy bardziej naturalny. I poza tym - kto jest ciekawszą i bardziej rozbudowaną postacią - Thorin czy Aragorn?

Ciri94

Thorin bo więcej przeszedł i jest bardziej znany w Śródziemiu.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Czemu? Zarówno Aragorn jak i Thorin utracili swoje królestwa i władzę, która im się należała, a u Aragorna trwało to chyba przez większą liczbę pokoleń. Zauważ, że kiedy Thorin zawsze miał pewną nieformalną władzę i posłuch wśród krasnoludów, Aragorn musiał tułać się po Śródziemiu; kiedy był Strażnikiem, nikt nie zważał na jego królewskie pochodzenie. Sytuację pogarszała - w pewnym sensie - nieszczęśliwa miłość do Arweny; chyba łatwiej byłoby mu, gdyby zakochał się w śmiertelniczce. Poza tym odnoszę wrażenie, że na Aragornie bardzo ciążyło brzemię misji, miewał chwile zwątpienia, bał się zawieść. W czasie misji ginęli jego przyjaciele; nie mógł być pewien, co dzieje się z tymi, z którymi się rozstał. Co do tego "był bardziej znany" też miałabym wątpliwości, zresztą, dziwny ten argument. Po wstąpieniu Aragorna na tron Gondoru na pewno był równie popularny co i Thorin, a także i przed wstąpieniem na tron krążyły legendy o królu mającym powrócić na tron.

Ciri94

Ale Thorin to krasnolud i jest ciekawsza postacią niż Aragorn który jest człowiekiem.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Tylko ze względu na rasę?

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Zresztą Aragorn to nie jest "czysty" człowiek. Z tego co pamiętam, to ma trochę domieszki elfickiej krwi.

Ciri94

Odbiegamy od tematu. Miało być o aktorach a nie o bohaterach filmu.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Moim zdaniem wcale nie odbiegamy. ;) Tak samo gra aktorska dotyczy filmu, jak i bohaterowie.

Ciri94

Ok.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

To jak, rasa jest argumentem czy nie? Bo moim zdaniem można stworzyć śmiertelnie nudnego krasnoluda (czy nawet elfa) i niesamowicie intrygującego człowieka.

Ciri94

Może

ocenił(a) film na 10
Ciri94

Zgadzam się w 100%...

ocenił(a) film na 10
weronika_LOTR

Cieszę się. ;)

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Oglądałeś Zmierzch???

LadyMorra

Niestety tak.

kamilxxx09

To dostateczny dowód, żeby nie porównywać DP do Zmierchu.

hr_dooku

Ja nie porównuje tych dwóch filmów tylko chciałem pokazać jaka jest przepaść pomiędzy DP a Hobbitem i to na korzyść Hobbita.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Kamil, kojarzysz mi się z wielkim psychofanem Hobba.

LadyMorra

A ty kojarzysz mi się z fanką Zmierzchu.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Oceniam na jeden...

ocenił(a) film na 10
LadyMorra

Ej poważnie, ja już nie wiem czy kamilxxx09 jest trollem czy po prostu idiotą? Drużyna i Pierścienia i Zmierzch...

Anthrax91

To fanboy. Też kiedyś takim byłem. Wyjdzie z tego.

dawidking2

Mam nadzieję że wyjdziesz ze swojej głupoty.

kamilxxx09

Nie broń się, wszyscy znają prawdę.

ocenił(a) film na 10
dawidking2

Ja piernicze, czy ty Kamil gdziekolwiek się pojawisz musisz gadać głupoty i wzniecać kłótnię? Ogarnij się albo spadaj.

LadyMorra

Sam się zbadaj

LadyMorra

To do mnie?

ocenił(a) film na 10
dawidking2

Pff.. do Kamila.

dawidking2

Że jesteś głupi to na pewno

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Może przynajmniej przestałbyś obrażać innych?

Ciri94

Jak mam powód to obrażam. Nie będę się patyczkować.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

A jakiż to powód?

Ciri94

jak ktoś pisze głupoty albo zakłada głupie tematy to mam powód.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

To jest głupi temat? Kto w tym temacie konkretnie pisze głupoty?
A Twoje prawdy objawione na temat podobieństwa Drużyny Pierścienia do Zmierzchu to przykład ogromnej mądrości, prawda?

Ciri94

To akurat był żart

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

No proszę, jednak. A kto pisze głupoty?

Ciri94

Ty