PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31451}

Władca Pierścieni: Dwie wieże

The Lord of the Rings: The Two Towers
2002
8,3 519 tys. ocen
8,3 10 1 519049
7,9 89 krytyków
Władca Pierścieni: Dwie wieże
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Dwie wieże

Ulubiona postać

ocenił(a) film na 10

Jaka jest wasza ulubiona postać z Władcy Pierścieni?? Może być z książki lub z filmu. Ja osobiście uważam, że Aragorn zarówno ten z książki i oczywiście z filmu (piękny... hmmm...) jest najlepszy! ;)

ocenił(a) film na 10
veli_kanka

Legolas, to na pewno. I wcale nie ze względu na wygląd ;)
Aragorn. Eowina. Faramir.
Gandalf - Ian McKellen zagrał go naprawdę świetnie!
Gimli :D
Merry i Pippin również są bardzo sympatyczni.

Jakby na to nie patrzeć większość postaci jest moimi ulubionymi. :D

ocenił(a) film na 8
EnidAnGleanna

Grima /Smoczy vel Gadzi Język/ :D !
To jest postać, zdecydowanie lepsza w filmie niż książce, bo wzbogacono rolę w scenariuszu. I bardzo dobrze, plus aktor, bodaj Brad Dourif/f?, którego widziałam jedynie w "Locie nad kukułczym gniazdem", świetnie się wpasował, doskonale zagrał. I świetna charakteryzacja.

EnidAnGleanna

W filmie spodobał mi się Haldir i Aragon. Haldir'a niestety było mało,ale zagrał niesamowicie, to samo obieżyświat, którego w filmie było duuużo, jest on też dla mnie ulubioną postacią z książki, na drugim miejscu jest Legolas, którym w filmie byłam równie oczarowana jak Haldirem czy Aragonem. I chociaż nie przepadam za Bloom'em uważam, że Legolasa zagrał rewelacyjnie.

ocenił(a) film na 10
veli_kanka

Gandalf i Gollum!! Aragorn,który w filmie jest fajniejszy niż w książce(bardziej ludzki nie taki sztywniak)Eowina taka fest dziewczyna co to niczego się nie bała,ten Ork co gonił Merrego i Pippina po lesie i chciał im wypruć parszywe flaczki:)Boromir,bo taki przystojny,Legolas bo mało mówi ale jak już się odezwie to klękajcie narody:)

veli_kanka

Ja najbardiej lubię Czarnoksiężnika z Angmaru. Był bardzo potężny, złamał przecież różdżke Gandalfowi Białemu.

ocenił(a) film na 9
veli_kanka

W filmie Legolas i Gimli. Nie przepadam za Boromirem. W książce tylko: Gondor najlepszy, Gondor Gondor...

ocenił(a) film na 7
veli_kanka

Cóż, postawie jednak na Hobbitów. Mój ojciec nigdy nie lubił Froda, bo twierdził, że nie doceniał tego co robił dla niego Sam - przecież, razem podróżowali. Ja myślę jednak, że Frodo był po prostu zmęczony i opanowany przez pierścień i dlatego nie okazywał mu wdzięczności.

Oprócz tego Gollum - bardzo tragiczna postać. Pomimo, iż miejscami był irytujący to jego postać bardzo dobrze odzwierciedla do czego człowiek potrafi się posunąć, kiedy ma w rękach (lub na palcu :P) władzę...

ocenił(a) film na 9
Sayuri

Moja ulubiona postac to Legolas. Super strzela z luku i na dodatek jest niesmiertelny.

ocenił(a) film na 10
Sayuri

Hm...Legolas (w książce i w filmie)
Tuż za nim Frodo i Aragorn.

Sayuri

ja osobiście w książce najbardziej lubiłam Toma Bombadila i Pippina i
Boromira. A z filmu to Aragorna :)

ocenił(a) film na 10
Sayuri

Zarówno z książki jak i z filmu, Gandalf. Ciekawa postać

ocenił(a) film na 9
Nabukadnezar

Z książki to Haldir, Smeagol/Gollum i Pippin. Za Aragornem nie szalałam, bo był dla mnie "zbyt trudny do ogarnięcia", taki tajemniczy, szlachetny, a przez to nigdy nie mogłam wyobrazić sobie jego twarzy i to mi przeszkadzało. Był zbyt...hm... "nieosiągalny". Jasny gwint, nie potrafię tego wytłumaczyć.
Po obejrzeniu filmu (czyli równo dwa miesiące po pierwszym przeczytaniu Dwóch Wież:)) Aragorn otrzymał twarz. I w filmie go lubię. W książce nadal jest zbyt nieosiągalny.
Oprócz niego, w filmie lubię jeszcze Galadrielę (czy może raczej Cate Blanchett? Ehh...) i oczywiście Pippina.

ocenił(a) film na 7
miss_impolite

Legolas, Gimli, Aragorn, Sam, i oczywiście Gollum. Gollum rządzi

użytkownik usunięty
frycek49

A ja jak i z książki i z filmu UWIELBIAM wszystkie elfy.

ocenił(a) film na 10

Elfy rządzą xD! Moja ulubiona rasa :)
Postacie już wymieniłam

użytkownik usunięty
Sayuri

A co sądzicie o Gandalfie? Jak został przedstawiony w filmie? Chodzi mi o efekty filmowe takie jak budowanie napięcia, gra światła itp.?

Sayuri

Jeśli chodzi o książkę, najbardziej lubię Toma Bombadila . Jest bardzo ciekawą postacią, w dodatku pominiętą w filmie . Natomiast w ekranizacji bardzo podobała mi się Eowina .

Sayuri

Gollum i Aragorn. Chociaż niziołki też takie śmieszne. (;

ocenił(a) film na 10
Sayuri

Arwena, zdecydowanie Arwena. Delikatna, kobieca, ale kiedy trzeba, potrafi nieźle skopać tyłek ;) Czyż nie taki powinien być ideał kobiety? ;P

Sayuri

Gandalf i Aragorn. I ci filmowi, i książkowi ;)

st_julia

Legolas!!! I walka ze słoniem mmmm... :) No i Gandalf xD

Sayuri

Zdecydowanie męskie, ludzkie trio: Aragorn, Boromir, Faramir:)

ocenił(a) film na 10
Sayuri

Zdecydowanie, bezprecedensowo, jednogłośnie : Aragorn.
Viggo Mortensen go nie zagrał. On nim dosłownie b y ł. *_*

ocenił(a) film na 10
aankaj

Zdecydowanie:Aragorn,Legolas i Gandalf.

ocenił(a) film na 10
Sayuri

Choć we Władcy nie brakuje ciekawych postaci to zdecydowanie Legolas jest moim ulubionym bohaterem zarówno w książce jak i w filmie.

ocenił(a) film na 10
Sayuri

Arwena,Theoden,Aragorn no i oczywiście Gimli.

ocenił(a) film na 10
doliwaq

Wszyscy są genialni ,ale jeśli mam wybierać to : Gandalf , Legolas , Gollum , Frodo i oczywiście PIPPIN ! ( zarówno w książce jak i w filmie - najzabawniejsza postać ) ;)

ocenił(a) film na 9
JezdziecRohanu

I w książce i w filmie wszyscy mi się podobali. Jednak z filmu najbardziej : Frodo, Gandalf, Legolas, Arwena, Aragorn xd Świetnie zagrali swoje role! Jedyna z osób, którą sobie zupełnie inaczej wyobrażałam to Bilbo...

ocenił(a) film na 10
justysia_7

Ee tam,uwazam, że bilbo jest bardzo dobry w filmie.

ocenił(a) film na 10
Joecrou

............Bilbo.............
z małej napisałem :P

ocenił(a) film na 9
Joecrou

Nie mówię, że nie jest dobry, tylko zupełnie inaczej sobie go wyobrażałam xd Ale tak to nic do jego postaci nie mam xD

ocenił(a) film na 9
Sayuri

Ja bardzo polubiłem Legolasa (sam do końca nie wiem za co) i Sama (za jego oddanie i wierność Frodowi). Ale ogólnie to wszystkie postaci są świetne!

użytkownik usunięty
messina

moje ulubione postacie to Gandalf , Aragorn , Elrond i Pippin :)

ocenił(a) film na 7
Sayuri

THEODEN- jedna z moich ulubionych postaci w książce i filmie. Bardzo dobrze zagrana postać i do tego moim zdaniem bardzo ludzka(ma chwile zwątpienia oraz jego mini konflikt z Aragornem) do tego dochodzą jeszcze świetne przemówienia;)
SMEAGOL/GOLLUM- to jest dopiero rewelacyjna postać(czy postacie jak kto woli;) świetny pojedynek jaki toczy z samym sobą. Mimo ze jest zły to czuje jakąś sympatie czy współczucie, bo było widać jak się stara ale nie może pozbyć się swojej złej strony osobowości która zniszczyła resztki dobroci jakie w sobie jeszcze nosił
SARUMAN-lubię czarne charaktery;) a ta postać jest naprawdę jedną z tych które zostają w pamięci po obejrzeniu filmu
GANDALF SZARY-wole Gandalfa jako dobrotliwego staruszka z pierwszej części;)
a na koniec standart..
GIMLI-sceny z Legolasem są zabójcze a do tego wydaje mi się najsympatyczniejszym bohaterem.
ARAGORN-zawsze chciałem być rycerzem;)
Pozdrawiam fanów Władcy

sebek__

Jeśli mam wybrać 1 postać to Sam :)

ocenił(a) film na 10
Sayuri

Oczywiście Aragorn :) W książce jak i w filmie, a poza tym lubię też Gandalfa, Faramira, Boromira i Galadriel.

ocenił(a) film na 10
Agie

Sam, Aragorn i Legolas

ocenił(a) film na 10
Sayuri

Aragorn, Legolas, Galadriel, Gollum, Frodo :)
Kolejność nie przypadkowa ;)

ocenił(a) film na 10
Sayuri

Gimli ale to dlatego, że kocham krasnoludy :)

ocenił(a) film na 9
gumis1412

hmmm książkowo to bardzo polubiłam epizod z I częstości a mianowicie Toma Bombadila : D Szkoda że nie było go w rozszerzonym wydaniu DVD... Filmowo to Pippin.

użytkownik usunięty
Sayuri

Boromir i Faramir ,bardzo ich lubie , nie są tacy "rewelacyjni" jak wielce szlachetny Aragorn i przepraszam za wyrażenie pizdowaty Frodo.

ocenił(a) film na 10
Sayuri

Oczywiscie Gollum- za dwoistosc charakteru, nieustanna wewnetrzna walke i wszystko co przeszedl. W ksiazce Tolkien genialnie to wszystko opisal, a w filmie Jackson genialnie pokazal. Mistrzostwo.

ocenił(a) film na 10
Ar_wen

Gollum jest super jak napisał kolega wyżej, lubię jeszcze Pippina, Króla Nazguli, tych wszystkich złych, kochaniuśkich Uruk-hai i oczywiście Saurona. Ten ostatni najlepszy.

użytkownik usunięty
Sayuri

faramir , boromir i legolas ;D no i gandalf tez ;D

ocenił(a) film na 10

Gimli i Legolas - ich rywalizacja mnie rozwalała xdd.
Po akcji na olifancie
Gimli: Ale to się liczy jako jeden
;))

ocenił(a) film na 10
Sayuri

Ja najbardziej lubię: Aragorn, Legolas, Merry.

WARZA

Aragorn, Faramir, Legolas. Szkoda tylko, że w książce i w filmie jest tak mało postaci kobiecych. Ale Eowyna jest w porządku :)

ocenił(a) film na 9
Falka500

Hmm dla mnie Aragorn zawsze jest na pierwszym miejscu:)
Dalej Gandalf i Boromir.

Sayuri

Książkę czytałem dawno, ale pamiętam, że bardzo podobał mi się tam Faramir.
W filmie zawsze zachwycam się Eowiną, która swoją wyrazistością bije Arwenę 3:0 ;). No i uwielbiam Gimlego! W dodatku, gdy zobaczyłem wersję rozszerzoną "DP", to od razu inaczej spojżałem na Boromira: nie jak na słabego człowieka, którym zawładnęła chęć posiadania pierścienia, tylko jak na prawdziwego lidera, którego napędza jedynie myśl o pomyślności mieszkańców Gondoru.

ocenił(a) film na 7
hardee

Cóż, postawie jednak na Hobbitów. Mój ojciec nigdy nie lubił Froda, bo twierdził, że nie doceniał tego co robił dla niego Sam - przecież, razem podróżowali. Ja myślę jednak, że Frodo był po prostu zmęczony i opanowany przez pierścień i dlatego nie okazywał mu wdzięczności.

Oprócz tego Gollum - bardzo tragiczna postać. Pomimo, iż miejscami był irytujący to jego postać bardzo dobrze odzwierciedla do czego człowiek potrafi się posunąć, kiedy ma w rękach (lub na palcu :P) władzę...