7,2 105 tys. ocen
7,2 10 1 104660
6,8 42 krytyków
Watchmen. Strażnicy
powrót do forum filmu Watchmen. Strażnicy

"Wizjonerski rezyser". A jaki ma byc rezyser jak nie wizjonerski? Na tym polega ten zawod. Stworzeniu sobie wizji i zrealizowaniu jej.
[To tak troche jakby chirurga nazywac "dobrze operujacym" a nauczyciela "dobrze nauczajacym". Albo sie cos robi dobrze albo wcale sie nie robi.]

Juz takie haslo padlo niedawno przy ostatnim Hellboy'u i Del Toro tez byc "wizjonerski". Co tam bylo takiego wizjonerskiego? Nie wiem.

Rozdaja te plakietki "wizjonerskich" ostatnio niemal tak chetnie jak range "kultowych" gownianym serialom.

Czy komiks najslawniejszy? Jesli autor tego hasla reklamowego czytal tylko ten tytul to pewnie dla niego byl naslawniejszy.

W glowe jednak zachodze, dlaczego ludzie dysponujacy setkami milionow i masa swietnie oplacanych "mozgow", zamiast poprostu zrobic wspanialy "wizjonerski" film i reklamowac go rownie "wizjonerskim" i smakowitym zwiastunem stosuja tak prostackie hasla reklamowe.

Pozostawmy moze ocene rezysera i jego filmu juz krytykom i widzom.
Bo to oni zadecyduja jak "wizjonerskie" byly "dzielo" i jego tworca.

ocenił(a) film na 8
Mazin82

Robią tak żeby go jak najlepiej sprzedać. Nie mówię ze to jest dobre... Ale niestety tak już jest. Nie zmienisz zasad rządzących marketingiem.

ocenił(a) film na 5
Subterranean

co nie zmienia faktu, że Zack Snyder jako reżyser ma z pewnością potencjał (doskonałych "300") a "Watchmen" to świetny i jeśli nie najlepszy to z pewnością jeden z najlepszych komiksów wszechczasów.

ocenił(a) film na 8
radex78

mam nadzieje że przeniesie cały ten klimat z komiksu do swojego filmu po zdjęciach widać ze jest nieźle. I ciekawe co z tym zakończeniem. a tak btw jak ktoś chce komiks niech da znać podeśle linki do ściągnięcia z rapidshara.

ocenił(a) film na 8
radex78

co do komiksów wszechczasów. Dla mnie takim jest Szninkiel. I basta.
Pozdr.

Mazin82

wizjoner
1. «człowiek miewający wizje»
2. «twórca śmiałych planów lub idei dotyczących przyszłości»

Wizjonerski reżyser to taki reżyser, którego dzieła moga okazać się przełomowymi dla współczesnej kinematografii. Lub przez przyszłe pokolenia uważanymi za takie, które pchnęły ją na nowe tory.

Orson Welles z Obywatelem Kanem lub - niektóych może urazić zestawienie - James Cameron i jego Avatar to przykałd wizjonerskich reżyserów.

ocenił(a) film na 9
Mazin82

"Juz takie haslo padlo niedawno przy ostatnim Hellboy'u i Del Toro tez byc "wizjonerski". Co tam bylo takiego wizjonerskiego? "

żartujesz? oglądałem wiele ( spokojnie powiedziec mogę że znaczną większość ) filmów sci-fi, fantasy i urban-fantasy i nie widziałem jeszcze takich rzeczy jak w Hellboyu czy Labiryncie Fauna...

Hellboy był wizjonerski - Spiderman nie, bo del Toro miał niepowtarzalną wizję jakich czasem ze świecą szukać we współczesnych filmach.

Mazin82

"Czy komiks najslawniejszy? Jesli autor tego hasla reklamowego czytal tylko ten tytul to pewnie dla niego byl naslawniejszy."

W USA to najsłynniejszy komiks stanowiący zamkniętą całość, biblia fanów superhero.