7,2 105 tys. ocen
7,2 10 1 104660
6,8 42 krytyków
Watchmen. Strażnicy
powrót do forum filmu Watchmen. Strażnicy

Oglądalem już wiele filmów.Setki.Były w nich też adaptacje komiksów...ale Watchmen przebija wszystko.Jest to film genialny...jest to dla mnie cos jak odyseja kosmiczna 2001 Stanleya Kubricka...zobaczycie że za wiele lat ten film będzie uznawany jako jeden z najlepszych...przez wielu przecież już jest...

ocenił(a) film na 10
kewlys_71

Niee no, odyseja miała jakieś bardziej wyświechtane znaczenie filozoficzne, tutaj sprawa jest dosyć prosta, nie ma dowolnej interpretacji, na co przygotwał nas kubrick w odyseji. Jest solidnie, odyseję też bardzo lubię ale porównywać do odyseji.. hm, jednak to dwa trochę różne wszechświaty :)

ocenił(a) film na 8
TheGarbageDump

W komiksie ten wydźwięk filozoficzny czy przesłanie jest bardziej zarysowane przez co uważam za lepsze, tutaj nie ma takich odnośników do ludzkich obaw, o byt o jutro, natomiast w komiksie daje się odczuć ta atmosferę. W ogóle zakończenie zostało zmienione co też ma na to wpływ i nie które watki ;)

Cziken

Nie czytałem komiksu, wiem, że końcówka filmu jest nieco zmieniona w porównaniu do papierowej wersji (od kolegi, który jest szczęśliwym posiadaczem i fanem), ale...również uważam, że ten film jest genialny. Wyobraźcie sobie, że będąc na filmie miałem kłopoty żołądkowe i odczuwałem silne bóle brzucha, ale nie wyszedłem do toalety, bo...nie chciałem stracić ani jednej minuty (ba, nawet chwili) tego cennego obrazu. Naprawdę dla mnie ten film jest totalnym zaskoczeniem, szokiem, że można zrealizować coś tak...pięknego. Wiem, że film jest brutalny, ponoć bardziej niż komiks, wiem, że wielu rzeczy w filmie brak, ale nawet będąc laikiem i nie mając porównania z papierową wersją uważam "Strażników" za obraz wybitny, a nawet genialny. Przypuszczam, że komiks jest lepszy, ale przyznajcie sami, która z ekranizacji komiksu jest tak dobra? Mi przychodzi do głowy jedynie "Sin City", ale Strażnicy" podobali mi się nawet bardziej. Nie sądziłem, że "superbohaterowie" mogą być tacy...złożeni, pogmatwani, skomplikowani, a wreszcie tacy...ludzcy. No i to zakończenie...Naprawdę, coś niesamowitego. Ale dość zachwytów - "Strażnicy" to po prostu najlepszy komiks jaki pojawił sie do tej pory na ekranie. Koniec i kropka.

ocenił(a) film na 8
kewlys_71

Popieram, ten film musi jeszcze trochę "dojrzeć" zanim wszyscy go docenią. Naprawdę cudowne zdjęcia, a sam obraz- bardzo ironiczny.

Chyba przeczytam komiks ;>

użytkownik usunięty
kewlys_71

Dokładnie w 100%. Film genialny, obok Sin City i Dark Knight jest to najlepsza adaptacja komiksu jaka kiedykolwiek powstała. I teraz nie chcę nikogo obrazić, ale naprawdę trzeba być tępym żeby uważać iż ten film jest zły. W tym filmie wszystko stoi na najwyższym poziomie, w trakcie seansu szukałem jakiś rzeczy które mogłyby się nie podobać, ale nie znalazłem, bo ten film to naprawdę ARCYDZIEŁO. Nie jest w prawdzie przeznaczony dla dzieci, jest bardzo brutalny i mroczny, ale właśnie to w nim jest najlepsze. Jeszcze nigdy nie widziałem superbohaterów tak przedstawionych. Ciągle się zastanawiałem, który w końcu jest zły, a który dobry, czy końcowy wybór obrony ludzkości był dobry, czy też nie. To wielki film zmuszający do zastanowienia. Naprawdę polecam go wszystkim, którzy lubią ambitne kino, a wszystkie dzieci neo niech spier**** na inna stronę i niech nie zaniżają oceny tego filmu, dlatego bo go nie rozumiały. Film powinien mieć ocenę 10/10 na tej stronie, i taką też dostaje ode mnie. Naprawdę polecam!