7,2 105 tys. ocen
7,2 10 1 104660
6,8 42 krytyków
Watchmen. Strażnicy
powrót do forum filmu Watchmen. Strażnicy

Tak dobrego kina się po tym filmie nie spodziewałem. O ile "300" było efekcarskie, ale raczej dla mało wymagających to "Watchmen" stawiam obok "Mrocznego Rycerza" za najbardziej dojrzałą ekranizacją komiksu. Film Snydera już od samego początku wciąga i przez niecałe 3 godziny nie zwalnia. Może szalonej akcji w stylu "Transformers" nie ma, ale film ma swój niezwykły klimat, który został stworzony dzięki świetnym, mrocznym zdjęciom oraz świetnie dobranej muzyce (coś na wzór 2001" Odyseja Kosmiczna). Chodzi o to, że w takiej produkcji widz nie spodziewa się takich szlagierów :) Kolejnym plusem jest świetnie wyważony i napisany scenariusz. Dialogi nie są głupie, a momentami rzucają takimi naukowymi pojęciami, że niektórzy mogą się w ich potoku stracić. Znakomicie mnie się ten film oglądała ponieważ tak dojrzałego i na swój sposób niezwykłego obrazu się nie spodziewałem. Polecam nie tylko fanonom komiksów, ale i kinomanom, którzy nie szukają tylko w kinie wielkiej rozpierduchy. Pełne zaskoczenie. Jeden z lepszych filmów jakie widziałem w tym roku!

ocenił(a) film na 4
Bialy_Pielgrzym

Cóż, mogę się tylko nie zgodzić. O ile pierwsza część filmu to naprawdę dobry, mroczny kryminał, pożyczający nawet trochę elementów od kina noir, o tyle później mamy do czynienia już tylko z płytkim, pseudofilozoficznym bełkotem, który znajduje swoje niechlubne ukoronowanie w scenie na Księżycu (bądź na jakiejś planecie, film oglądałem dosyć dawno, więc nie pamiętam dokładnie) - rzucanie naukowymi pojęciami tylko po to, by uczynić dialogi "głębszymi" woła po pomstę do nieba, ponieważ ukazuje kompletny brak pomysłu na dobre wykorzystanie ciekawego punktu wyjścia. Szkoda, że twórcy nie byli konsekwentni, i zamiast rozwijać akcję w sposób, na jaki wskazywało jej zawiązanie, fundują nam bezsensowną woltę w kierunku zwykłego hollywoodzkiego bajdurzenia o ratowaniu świata i tym podobnych. 5/10, a i to po dobroci.

ocenił(a) film na 9
mrozikos667

szkoda, że nie zrozumiałeś filmu...
polecam lekturę komiksu, chociaż film jest prosty w odbiorze dla inteligentnego widza, ale pierwowzór chyba rozwieje wszelkie wątpliwości.

ocenił(a) film na 9
Bialy_Pielgrzym

Można powiedzieć że scenariusz do filmu "Watchmen" został napisany w latach 80-tych przez Alana Moore'a, ponieważ te dialogi są żywcem wzięte z komiksu :)

Bialy_Pielgrzym

Wyjałeś mi to z ust..nie jestem dobrym recenzentem,ale za to dbrym widzem co widzi dobre rzeczy np ten film po zobaczeniu go.
Wiec jak pozowolisz kopiuje twoje słowa do mojej odpowiedzi.
Dzieki
Pozdrawiam
Karol

ocenił(a) film na 10
SnareKarol

Watchmen to film niebanalny, nie jest dobra pozycja dla masowego widza. Zrozumieja go i polubia fani komiksow i nieliczni kinomani ;) W tym JA :] Film jest jedyny w swoim rodzaju (a moze sie myle?)

Osobiscie przechodzily mi po plecach przyjemne dreszcze kiedy ogladalam go po raz drugi , a malo ktory film wywoluje u mnie podobne uczucie. DLatego tez ta pozycja znajduje sie w ULUBIONYCH z maksymalna ocena.

Bardzo zaluje ze nie czytalam komiksu.