7,2 105 tys. ocen
7,2 10 1 104660
6,8 42 krytyków
Watchmen. Strażnicy
powrót do forum filmu Watchmen. Strażnicy

Watchmen rozkręca się bardzo powoli, początek filmu jest raczej nużący, ale wraz z upływem czasu zaczyna co raz bardziej wciągać, choć i potem zdarzają się rozwlekle momenty, co jest największą bolączką tej produkcji. Gra aktorska na wysokim poziomie, zwłaszcza tyczy się to Jackie Earle Haley'a wcielającego się w postać Rorschacha. Pominąwszy dłużyzny fabula dobrze skomponowana, podobnie muzyka.
Jeszcze jedna rzecz, która mi się nie spodobała to epatowanie przemocą w momentach zupełnie nieuzasadnionych (choćby śmierć tego grubasa, gdy Rorschach siedział za kratkami. Czemu to miało służyć? Nie jestem brzydliwy, ale ten moment był zupełnie bez sensu, zrobiony pod publiczkę).
Ogółem: Watchmen to jedna z lepszych ekranizacji komiksowych jakie powstały, osobiście mam nadzieje, ze kiedyś doczekam się jakiejś przyzwoitej ekranizacji Spawna w podobnych klimatach...

ocenił(a) film na 9
Debesciak

Rorschach czuł obrzydzenie do "elementu", nawet szukając zwykłej informacji łamał ludziom ręce, więc jeśli ktoś uważniej obejrzał film i wczuł się w historię to przemoc z jego strony wydaje się uzasadniona.
Zgadzam się, że to jedna z lepszych ekranizacji, ale niech mi ktoś powie gdzie tu są te dłużyzny, oglądałem ten film już z 5 razy (wersję rozszerzoną) i dalej się ich nie dopatrzyłem...

G_R_Z_3_C_II_U

"niech mi ktoś powie gdzie tu są te dłużyzny"--> ja również ich nie dostrzegłam. Takie opinie mogą wynikać z tego, iż większość ludzi, którzy sięgnęli po ten film było nastawionych na wartkie kino akcji. Tymczasem "Strażnicy" to w głównej mierze dramat. Muszę powiedzieć, że tak jak nie lubię filmów sci-fi, to ten oglądałam z zapartym tchem;)

ocenił(a) film na 8
natoludek

Obejrzałem Strażników raz jeszcze i muszę powiedzieć, ze jednak wystawiłem zbyt niska notę, kajam się.. Do swojej recenzji dodam jeszcze, ze świetnie zrobione jest scena z podkładem Cohena, zapada w pamięć:) A za wartkim kinem akcji nie przepadam..:P

ocenił(a) film na 10
Debesciak

czemu dublujesz posty??
http://www.filmweb.pl/topic/1325788/6%2B+10+Po+prostu+dobrze%2C+acz+bez+rewelacj i.html

ocenił(a) film na 8
mrlech

Samo się zdublowało, a niestety nie mogę tego drugiego usunąć...

ocenił(a) film na 10
ocenił(a) film na 10
mrlech

Widze ze z 6+ zrobiło się 8 no no no - niezła poprawka.

Po obserwacji forum i opiniach znajomych zauwazylam, ze to typowe ze za
drugim podejsciem film sie bardziej podoba. Mi tez sie o wiele bardziej
podobal kiedy wlaczylam go 2 raz ;] ale oceny nie podnioslam :P bo brak
skali ;d

ocenił(a) film na 10
Debesciak

Nużący początek? Według mnie początkowa scena walki z "Unforgettable" w tle to majstersztyk. Niesamowite, że może kogoś nużyc.

ocenił(a) film na 7
Debesciak

bolaczka tego filmu i nie tylko tego jest fakt ze stara sie byc zbyt wierny konwencji...komiksowemu pierwowzorowi...
ta wiernosc zabila niejeden film (widac to zwlaszcza w ekranizacjach gier komputerowych) co w komiksie uchodzi w filmie moze drażnic
film ma fajny klimat mroczny podobny jak TDK
to co zawiodlo - to to film jest zbyt monotonny jak na 2,5 h (za wiele dluzyzn i mielizn) projekcji
taki TDK mial morczny klimat, niezly scenriusz i swietnie skomponowana akcje od poczatku do konca ........
to jest powod klapy tego projektu...

takie jest moje obiektwyne zdanie (nie jestem fanem komiksow) film oceniam tylko i wylacznie jako odrebne dzielo i takie sa moje wnioski

ten film zabil przegadany scenariusz na 163 minuty to zbyt wiele wiec o sukcesie kasowym nie moglo byc mowy swoja droga szkoda ze niekrecili go w 3d swietnie by pasowal.....w jednym filmie chciano powiedziec zbyt wiele
pomimo tego to jeden z najbardziej klimatycznych obrazow ostatnich lat

ocenił(a) film na 10
morfeo2010

A ja uwazam, ze bardzo dobrze ze straznicy sa w takiej konwencji w jakiej sa.

Mozna zarzucic, ze film jest nudny i przegadany (coz nie wszystkim sie spodoba to jak przez ponad 2 godziny mowia o nieprzyjemnych rzeczach) - kwestia gustu. Ale nikt nie odwazy sie chyba powiedziec, ze ten film jest sztampowy czy wtorny..

Dla mnie wszystko jest majsztersztykiem .. od poczatku do samego konca, a to ze film jest "przegadany" to jest jego zaleta - wreszcie widowisko ktore nie musi byc non stop efektowne by bylo piekne.

ocenił(a) film na 10
aPosing

Swoją drogą jeśli chodzi o efektywne sceny - tworcy zdecydowanie postawili na jakos a nie ilosc i wyszlo wszystkim za zdrowie, nigdy wczesniej nie widzialam tak cudownej sceny jak ta w ktorej komediant jest wyrzucany przez okno.. Cudo..

A jesli rzeczywiscie trzymaja sie tak mocno pierwowzoru to ten komiks musi byc po prostu genialny.