7,2 105 tys. ocen
7,2 10 1 104660
6,8 42 krytyków
Watchmen. Strażnicy
powrót do forum filmu Watchmen. Strażnicy

Nie wiem czemu nie stworzono serialu 'Strażnicy'? Dla mnie to jedyny sposób by przenieść historię z komiksu na ekrany bez mieszania w oryginalnej historii. No ale skoro twórcy zdecydowali się w 2 i pół godziny upchnąć materiał z 12 zeszytów komiksu, to wiadomo było, że będą musieli oryginał zmienić. I to mnie, jako fana trochę denerwowało, bo wycieto masę istotnych elementów, nie poswięcono tyle czasu na przedstawienie postaci, nie oddano klimatu Zimnej Wojny, przez te zmiany i oryginalny finał nie ostał się bez poprawek.
Mimo to, film jako film jest bardzo dobry. Nie można go nazwać przełomowym w dziecinie filmów o superbohaterach bo ten film wcale o nich nie opowiada. Gatunek superhero to może być Batman czy Superman... Watchmen to film przede wszystkim o wojnie, polityce i ludziach, biegajacych w przebraniach.

Film oceniam na 8/10, ale ta opowieść naprawdę zasługuje na przeczytanie i poznanie jej w oryginale, tylko w komiksie historia Strażników jest pełna i idealna. Film może być dla fanów, którzy przeczytali już komiks.
Polecam