Tak jak w tytule - Czy można obejrzeć ten film bez poprzedniego czytania komiksu? I oczywiście czy wszystko będzie zrozumiałe? Pozdrawiam :-)
Ważniejsza od znajomości komiksu jest wiedza o historii najnowszej (XX w.) w tym głownie USA. Bez posiadania takowej na pewno nie wszystko będzie zrozumiałe.
Natomiast uprzednie przeczytanie komiksu zepsuje tylko przyjemnośc z oglądania filmu (bo w sumie znasz już fabułę). Ja komiksu nie czytałem i problemów ze zrozumieniem filmu nie miałem.
Może znajomość historii nie jest niezbędna do zrozumienia, ale bez takowej nie będzie można go w pełni docenić.
Bez problemu można oglądać bez uprzedniego zapoznania się z komiksem. Jeśli nie znasz komiksu to pewne drobne watki będą zagadkowe (np dlaczego wzór na masce jednego z bohaterów się zmienia) ale wszystko z głównego wątku będzie jasne i przejrzyste. Ja też najpierw widziałem film a później przeczytałem komiks (kreska nie jest w moim stylu i dopiero chęć lepszego poznania bohaterów mnie zachęciła).
Nie trzeba czytać komiksu, żeby zrozumieć film.
Niemniej jednak ja zdecydowanie polecam zapoznać się najpierw z komiksem, bo film to okrojona wersja oryginalnej historii.
Gdybym najpierw obejrzał film, to komiksu już bym raczej potem nie przeczytał i wieeeeeele bym stracił. W drugą stronę za to film jest miłym smaczkiem, który chętnie się zobaczy po wymagającej lekturze.