7,2 105 tys. ocen
7,2 10 1 104660
6,8 42 krytyków
Watchmen. Strażnicy
powrót do forum filmu Watchmen. Strażnicy

1. Czemu nie zostalo wytłumaczone skad bohaterzy maja moce? i np. Rorschach skad mial maske? nic nie wytlumaczono ;)
2. skoro byl dr manhatan ktory byl najpotezniejszy na swiecie po co inni super bohaterzy?

rotanimod

3. Czy superbohaterzy sa na calym swiecie czy tylko w USA?

ocenił(a) film na 6
rotanimod

Wytłumaczone było skąd Rorschach miał maskę.
Trzeba słuchać.

spilperg

gdzie niby?? :) i co z odpowiedziami na inne pytania?

ocenił(a) film na 6
rotanimod

W jednej scenie chyba w tej gdzie mówił że jego mama była prostytutką i była surowa.
Tam gdzieś mówił.

spilperg

nic nie bylo o masce.... i nic nie powiedzieli skad maja moce -.- (oprocz doktora manhatana) porazka

ocenił(a) film na 6
rotanimod

Mówił że znalazł coś z czego później stworzył maskę.
Może dlatego że oglądałeś z napisami lub z lektorem?

spilperg

Wczoraj oglądałem wersję kinową z lektorem i nie było wzmianki o pochodzeniu jego maski. Sam nawet nie jesteś pewien, skoro używasz takie zwroty jak "chyba" i "coś".

ocenił(a) film na 6
szmyrgiel

Ja oglądałem wersję na dvd po angielsku i było.
Właśnie wczoraj zobaczyłem po raz drugi.

spilperg

A podaj mi dokładnie ile minut trwała Twoja wersja? Powstały, aż trzy- kinowa ( jedyna dostępna w Polsce), reżyserska i ultimate.

ocenił(a) film na 6
szmyrgiel

Ja kupiłem złotą wersję czy coś takiego.

spilperg

To najpewniej oglądałeś którąś z wersji rozszerzonych.

ocenił(a) film na 10
szmyrgiel

Było ujęte w komiksie, Rorschach stworzył swoją maskę gdy pracował jako krawiec ze specjalnego materiału stworzonego przez dr. Manhatana. Wszyscy bohaterowie są stylizowani przez Snydera i żaden prócz doktora nie miał mocy.

ocenił(a) film na 10
rotanimod

Jakie moce człowieku?

ocenił(a) film na 9
rotanimod

Nie mieli super mocy to stylizacja snaydera. Rorszak sam zrobił swoją maskę ( nie wiem po co ci to wiedzieć) . Bohaterowie byli tylko w USA dlatego że tylko tam było możliwe ich powstanie ( zsrr itp.

ocenił(a) film na 9
kacperpogorzelskipl

Film musiał odciąć cokolwiek z komiksu. Maska Rorschacha była nieco fantastyczna - co wyjaśniono w komiksie. Gdy pracował u krawca, pewna kobieta zamówiła sukienkę z niezwykłymi, przesuwającymi się plamami. Nie odebrała jej. Nazywała się Kitty Genovese i wkrótce potem została zgwałcona i zamordowana na oczach ok. 40 sąsiadów - nikt nie udzielił jej pomocy. Polecam sprawdzić to nazwisko, jest autentyczne.
Historia Kitty stała się bodźcem dla powstania alter ego Waltera Kovaksa: superbohatera, który walczy pośród społecznej zgnilizny.
W filmie pozostała piosenka Simona and Garnfunkela, odtwarzana przy pogrzebie Komedianta, Sound of Silence - jej inspiracją była historia autentyczna Kitty Genovese. Polecam także komiks, film jest wielki, ale prototyp co najmniej równie oszałamiający (dla mnie jednak większy).

użytkownik usunięty
rotanimod

Jakie moce? Oni po prostu potrafili komuś dokopać i mieli do tego sprzęt.

<zalamka> Ty widziales co oni wyczyniali?? np : ciosy po ktorych przeciwnicy latali , latwe lamanie konczyn , lapanie kul...

rotanimod

To jest stylizacja Snydera, stojąca nieco w sprzeczności z komiksem. Oprócz Manhattana, nikt w tym filmie nie ma supermocy.

Grievous

czyli koles (Adrian) łapie kule bez super mocy?? dobry jestes.... w filmie musza miec super moce ;)

rotanimod

Tak, łapie kulę bez supermocy (ten motyw ma większy sens w komiksie). W wielu filmach akcji postacie dokonują niestworzonych rzeczy (vide ostatnie części "Szybkich i Wściekłych"), ale to nie oznacza że mają supermoce.

Grievous

...... w filmie rezyser chyba zmienil fabule komiksowa i w filmie maja supermoce ;) i szkoda ,ze nie wytlumaczono skad Rorschach ma maske ;)

ocenił(a) film na 10
rotanimod

Od czego są komiksy kolego?

ocenił(a) film na 10
rotanimod

To są ich umiejętnosci jak Batman czy Green Arrow, w DC nie ma jakis supernadprzyrodzonych mocy zazwyczaj

Himiteshu

tylko ,ze batman nie skakal na nie wiadomo jaka wysokosc ;) albo jak kopnal kogos nie lecial na 10 metrow.... albo lapanie kuli ;) mozna to po prostu wytlumaczyc jak w filmie priest ;) (nic nie mowia ,ze ktos ma supermoce bo ich nie maja ale rodza sie niektorzy silniejsi niz inni jak np jedi w star warsie

ocenił(a) film na 10
rotanimod

Oni nie są silniejsi w Gwiezdnych Wojnach nie dobijaj mnie proszę , jestem wielkim fanboyem serii. Oni mają tylko predyspozycję do bycia Jedi, do tego jeszcze długa droga, co pokazał popaprany Anakin

Himiteshu

No ale ilość tych midichlorianów wpływa na ich zdolności i szybkość uczenia, nie zaprzeczysz.

lebekkk

Właściwie to seria SW jest strasznie nie spójna, więc nie ma się co tym sugerować.

lebekkk

niespójna*

Nie bijcie zbyt mocno *___*

ocenił(a) film na 10
lebekkk

Ja tych gadek i teorii z midichlorionami nie uznaję, oryginalna trylogia ftw! Nowa powstała tylko dla kasy i dla dzieci, nie jest dla mnie żadnym kanonem

Himiteshu

Zależy którą uznajesz za nową, ta co powstaje czy 1-3? :D

W dodatku seria 1-3 jest oryginalną trylogią, tylko zrobioną później, Lucas wie czemu. Nie bez powodu Star Wars IV: New Hope nazywa się od czasu premiery Star Wars IV: New hope ^-

ocenił(a) film na 10
lebekkk

Nie, stary głupi pan Lucas nie myślał w latach 70tych przyszłościowo. Nie wymyślajmy teorii proszę Cię

Himiteshu

oj tam oj tam

ocenił(a) film na 9
Himiteshu

Taa... Superman, Wonderwoman, Green Lantern, Martial Manhunter, Aquaman, Flash by wziąć samą główną ekipę. Tak, w DC zwykle nie ma supermocy...

ocenił(a) film na 10
rotanimod

To film o superhero wiec wszystko zawsze jest naginane, chyba Deadpoola nigdy nie widziales...

Himiteshu

Naukowcy z Programu Weapon - X zwiększyli szybkość, refleks, wytrzymałość oraz siłę Wade'a. Deadpool posiada także czynnik regeneracyjny, skopiowany z czynnika Wolverine'a. Umiejętność ta cały czas ewoluowała przez co Wilson zdolny jest zregenerować odciętą kończynę w kilka minut. Potrafi też przeżyć trafienie w głowę pociskiem z pistoletu. Wade jest doskonale wyszkolony w posługiwaniu się bronią palną oraz białą. Potrafi również konstruować materiały wybuchowe.

rotanimod

Skopiować to i my potrafimy ;)

ocenił(a) film na 9

Chciałbym zauważyć, że Laurie Jupiter się teleportowała!

ocenił(a) film na 7
Domitronic

była teleportowana

ocenił(a) film na 9
lestek190

Aha... Przez tego całego Manhattana?

ocenił(a) film na 7
ocenił(a) film na 10
rotanimod

Obejrzyj film raz jeszcze, ale uważnie to sobie sam odpowiesz na te pytania

Himiteshu

ogladalem dokladnie sceny walki.... rzucali nozami i sie wbijaly w sciane.... latali po uderzaniach skakali na nie wiadomo jaka wyskosc ;) supermoce maja

ocenił(a) film na 10
rotanimod

W takim Kill Billu było to samo, a nikt się raczej nie czepiał, skąd bohaterka ma swoje moce. W Sin City (nie czytałem komiksów) także nie było motywów w stylu "bohater się napromieniował i teraz ma moce" tylko po prostu je mieli. Oba te filmy były stylizowane na komiks, tak samo jak Watchmen. Według mnie takie filmy w założeniu są przerysowane,a takie akcje jak dwumetrowe skoki i rzucanie przeciwnikami są tam na porządku dziennym i powinno się na nie przymykać oko.

rotanimod

Odnośnie maski Rorschacha - odsyłam do komiksu. Jako Kovacs, przed tym, gdy Rorschach sie symbolicznie narodził, pracował w jakimś sklepie odzieżowym, czy czymś w tym rodzaju. I pewnego dnia jedna z klientek odmówiła kupna zamówionej sukienki ze specjalnego materiału (wymyślonego notabene dzięki Dr Manhattanowi), który zmieniał kształty. Rorschach wziął więc tę sukienkę i wyciął z niej maskę.

mellon_collie

dzieki ;)

rotanimod

To jest film. On rzadzi sie swoimi prawami i nie musi byc wszystko wytlumaczone jak w rozwiazanym rownaniu matematycznym;)