1. Czemu nie zostalo wytłumaczone skad bohaterzy maja moce? i np. Rorschach skad mial maske? nic nie wytlumaczono ;)
2. skoro byl dr manhatan ktory byl najpotezniejszy na swiecie po co inni super bohaterzy?
W jednej scenie chyba w tej gdzie mówił że jego mama była prostytutką i była surowa.
Tam gdzieś mówił.
nic nie bylo o masce.... i nic nie powiedzieli skad maja moce -.- (oprocz doktora manhatana) porazka
Mówił że znalazł coś z czego później stworzył maskę.
Może dlatego że oglądałeś z napisami lub z lektorem?
Wczoraj oglądałem wersję kinową z lektorem i nie było wzmianki o pochodzeniu jego maski. Sam nawet nie jesteś pewien, skoro używasz takie zwroty jak "chyba" i "coś".
Ja oglądałem wersję na dvd po angielsku i było.
Właśnie wczoraj zobaczyłem po raz drugi.
A podaj mi dokładnie ile minut trwała Twoja wersja? Powstały, aż trzy- kinowa ( jedyna dostępna w Polsce), reżyserska i ultimate.
Było ujęte w komiksie, Rorschach stworzył swoją maskę gdy pracował jako krawiec ze specjalnego materiału stworzonego przez dr. Manhatana. Wszyscy bohaterowie są stylizowani przez Snydera i żaden prócz doktora nie miał mocy.
Nie mieli super mocy to stylizacja snaydera. Rorszak sam zrobił swoją maskę ( nie wiem po co ci to wiedzieć) . Bohaterowie byli tylko w USA dlatego że tylko tam było możliwe ich powstanie ( zsrr itp.
Film musiał odciąć cokolwiek z komiksu. Maska Rorschacha była nieco fantastyczna - co wyjaśniono w komiksie. Gdy pracował u krawca, pewna kobieta zamówiła sukienkę z niezwykłymi, przesuwającymi się plamami. Nie odebrała jej. Nazywała się Kitty Genovese i wkrótce potem została zgwałcona i zamordowana na oczach ok. 40 sąsiadów - nikt nie udzielił jej pomocy. Polecam sprawdzić to nazwisko, jest autentyczne.
Historia Kitty stała się bodźcem dla powstania alter ego Waltera Kovaksa: superbohatera, który walczy pośród społecznej zgnilizny.
W filmie pozostała piosenka Simona and Garnfunkela, odtwarzana przy pogrzebie Komedianta, Sound of Silence - jej inspiracją była historia autentyczna Kitty Genovese. Polecam także komiks, film jest wielki, ale prototyp co najmniej równie oszałamiający (dla mnie jednak większy).
<zalamka> Ty widziales co oni wyczyniali?? np : ciosy po ktorych przeciwnicy latali , latwe lamanie konczyn , lapanie kul...
To jest stylizacja Snydera, stojąca nieco w sprzeczności z komiksem. Oprócz Manhattana, nikt w tym filmie nie ma supermocy.
Tak, łapie kulę bez supermocy (ten motyw ma większy sens w komiksie). W wielu filmach akcji postacie dokonują niestworzonych rzeczy (vide ostatnie części "Szybkich i Wściekłych"), ale to nie oznacza że mają supermoce.
...... w filmie rezyser chyba zmienil fabule komiksowa i w filmie maja supermoce ;) i szkoda ,ze nie wytlumaczono skad Rorschach ma maske ;)
To są ich umiejętnosci jak Batman czy Green Arrow, w DC nie ma jakis supernadprzyrodzonych mocy zazwyczaj
tylko ,ze batman nie skakal na nie wiadomo jaka wysokosc ;) albo jak kopnal kogos nie lecial na 10 metrow.... albo lapanie kuli ;) mozna to po prostu wytlumaczyc jak w filmie priest ;) (nic nie mowia ,ze ktos ma supermoce bo ich nie maja ale rodza sie niektorzy silniejsi niz inni jak np jedi w star warsie
Oni nie są silniejsi w Gwiezdnych Wojnach nie dobijaj mnie proszę , jestem wielkim fanboyem serii. Oni mają tylko predyspozycję do bycia Jedi, do tego jeszcze długa droga, co pokazał popaprany Anakin
Ja tych gadek i teorii z midichlorionami nie uznaję, oryginalna trylogia ftw! Nowa powstała tylko dla kasy i dla dzieci, nie jest dla mnie żadnym kanonem
Zależy którą uznajesz za nową, ta co powstaje czy 1-3? :D
W dodatku seria 1-3 jest oryginalną trylogią, tylko zrobioną później, Lucas wie czemu. Nie bez powodu Star Wars IV: New Hope nazywa się od czasu premiery Star Wars IV: New hope ^-
Nie, stary głupi pan Lucas nie myślał w latach 70tych przyszłościowo. Nie wymyślajmy teorii proszę Cię
Taa... Superman, Wonderwoman, Green Lantern, Martial Manhunter, Aquaman, Flash by wziąć samą główną ekipę. Tak, w DC zwykle nie ma supermocy...
To film o superhero wiec wszystko zawsze jest naginane, chyba Deadpoola nigdy nie widziales...
Naukowcy z Programu Weapon - X zwiększyli szybkość, refleks, wytrzymałość oraz siłę Wade'a. Deadpool posiada także czynnik regeneracyjny, skopiowany z czynnika Wolverine'a. Umiejętność ta cały czas ewoluowała przez co Wilson zdolny jest zregenerować odciętą kończynę w kilka minut. Potrafi też przeżyć trafienie w głowę pociskiem z pistoletu. Wade jest doskonale wyszkolony w posługiwaniu się bronią palną oraz białą. Potrafi również konstruować materiały wybuchowe.
ogladalem dokladnie sceny walki.... rzucali nozami i sie wbijaly w sciane.... latali po uderzaniach skakali na nie wiadomo jaka wyskosc ;) supermoce maja
W takim Kill Billu było to samo, a nikt się raczej nie czepiał, skąd bohaterka ma swoje moce. W Sin City (nie czytałem komiksów) także nie było motywów w stylu "bohater się napromieniował i teraz ma moce" tylko po prostu je mieli. Oba te filmy były stylizowane na komiks, tak samo jak Watchmen. Według mnie takie filmy w założeniu są przerysowane,a takie akcje jak dwumetrowe skoki i rzucanie przeciwnikami są tam na porządku dziennym i powinno się na nie przymykać oko.
Odnośnie maski Rorschacha - odsyłam do komiksu. Jako Kovacs, przed tym, gdy Rorschach sie symbolicznie narodził, pracował w jakimś sklepie odzieżowym, czy czymś w tym rodzaju. I pewnego dnia jedna z klientek odmówiła kupna zamówionej sukienki ze specjalnego materiału (wymyślonego notabene dzięki Dr Manhattanowi), który zmieniał kształty. Rorschach wziął więc tę sukienkę i wyciął z niej maskę.