7,2 105 tys. ocen
7,2 10 1 104660
6,8 42 krytyków
Watchmen. Strażnicy
powrót do forum filmu Watchmen. Strażnicy

Już dawno nie widziałem tak zajebiście klimatycznego filmu. Początkowe wprowadzenie postaci - retrospekcje z przeszłości okraszone dobrą kultową muzą Oldis pochłonęły mnie totalnie. Sama czołówka bije po oczach intensywnie jak tylko się da przekazując cenne informacje na każdym ujęciu listy płac. Praktycznie każda postać ma coś do wniesienia nie ma w sobie tej powielanej sztuczności. Strażnik czyli super bohater jest tu przedstawiony jako człowiek mający swoje wady i zalety, który skłonny jest do zabicia drugiej osoby w szale emocji. Przykładem i moim zarazem ulubionym Strażnikiem jest - Rorschach. Kiedy koleś pojawia się na ekranie to nie ma chuja we wsi. Komediant daje rade brutalność i przemoc ma wypisaną na ryjku - z nikim się nie pier... Aranżacje scen walk stoją na wysokim poziomie. Te klipy z netu były niekompletne i w ogóle pozbawione jakichkolwiek emocji.

Tekst filmu:
Rorschach osadzony w wiezieniu po miłej pogawędce z więźniem mówi na głos:

"Chyba źle się zrozumieliśmy. To nie ja jestem osadzony z wami, To wy jesteście osadzeni ze mną"

9/10 była by dycha ale sceny z filozoficzną teorią świata przedstawioną przez niebieską żarówę trochę kiepsko do mnie przemawiały. Ogólnie wypas must have na Blu-ray