7,2 105 tys. ocen
7,2 10 1 104660
6,8 42 krytyków
Watchmen. Strażnicy
powrót do forum filmu Watchmen. Strażnicy

Nie wiem jak jest w komiksie, ale happy end zupełnie mnie rozczarował. Mogło to się skończyć dobrze, ale na miłość boską bez tych ckliwych scen.

Oceniłem na 6, bo strasznie podoba mi się klimat, było kilka bardzo dobrych dialogów, ale miałem wrażenie, że Snyder próbuje wykreować tak jakby swoje własne kino na siłe, ale nie zawsze z pozytywnym skutkiem.

Jednak to wciąż jeden z moich ulubionych filmów o superbohaterach - być może dlatego, że jest od nich nieco inny.

No i czołówka z the times are a-changin na plus. Zazwyczaj kiedy w filmie są sławne piosenki to mnie w pewnym sensie rozkojarza i psuje wszystko, ale tu wyszlo genialnie.

ocenił(a) film na 9
garraty

Jakie konkretnie sceny uważasz za ckliwe? Pytam z ciekawości ;)

pot3r

np. moment kiedy rozmawiają ze sobą jedwabne zjawy. koniec sprawił, że to po prostu kolejny film a nie coś ciekawszego; to oczywiście moje zdanie

garraty

Nie wiem, gdzie ty widziałeś happy end, no ale dobra.

0wner2

dość łatwo przeoczyć pokój między rosją a usa

garraty

Ale jakim kosztem? Jeśli to dla ciebie happy end to gratuluję.

ocenił(a) film na 10
garraty

wystarczy znać trochę historii, by wiedzieć, że 3 wojna światowa nie wybuchła, więc raczej ciężko uznać to za happy end, aczkolwiek wiem, że to film w oparciu o komiks, który wcześniej przed obejrzeniem filmu przeczytałem, a sam film oglądałem już parę razy (teraz przystępuję do wersji reżyserskiej), jednak oprócz postaci Manhattana i statków, nie ma w nim większych wstawek sf ;) i właśnie za to uwielbiam ten film.
Jednak jeśli chodzi o koniec, to pamiętam, że film aż tak nie odbiega od końcówki w komiksie (3 tom), sam wybuch został nieco inaczej przedstawiony, że tak napiszę bardziej krwawo, jednak jeśli chodzi o wydarzenia na Antarktydzie, to pamiętam, że nieco dłużej tam trwała akcja, zwłaszcza po tej akcji Rorschachem. Był większy dramat i zdecydowanie większe emocje, i pamiętam, że na dosłownie ostatnich stronach nawet łezka się w oku zakręciła... komiks polecam! Sama przyjemność z czytania, przez te 3 tomy można przebrnąć w dwa wieczory.

freepick

Może rzeczywiście przesadzam. No i jeżeli tak było w komiksie, to raczej nie mogę winić za to film. Po samym obejrzeniu zainteresowałem się właśnie komiksem, ale znalazłem tylko coś za 120 zł ;/

ocenił(a) film na 10
garraty

kto mówił o kupowaniu komiksu, wszystkie tomy są już w sieci, oczywiście po polsku; ściągasz pierw program CDisplay rar archive, potem wpisujesz w google Watchmen pl cbr i wyskoczy Ci kilkanaście linków, skąd można ściągnąć ;)

freepick

wow, dzięki wielkie

użytkownik usunięty
garraty

Ja tam uważam że film jest świetny z komiksem się nie zapoznałem więc nie mam na czym bazować.
Film ma ode mnie 10/10 mimo iż nie jestem fanem takiego kina :)