7,2 105 tys. ocen
7,2 10 1 104660
6,8 42 krytyków
Watchmen. Strażnicy
powrót do forum filmu Watchmen. Strażnicy

To polecam obejrzeć wersję Ultimate Cut. Długość filmu: 3h30 min.
Jest to wersja reżyserska + film animowany "Tales of the Black Freighter".
Wszystko oczywiście zmontowanie chronologicznie jak w komiksie, czyli film przeplata się z animacją w odpowiednich momentach.
Inne wersje moim zdaniem należy sobie odpuścić, ponieważ ta daje najpełniejszy przekaz.

ocenił(a) film na 8
MikeWodzowski

Wersja UC jest dopełnieniem genialności tego filmu i powinna byś stawiana za wzór "one-shot'owych" adaptacji.

One-shoot-> mam na myśli komiksy będące zamknietą historią.

ocenił(a) film na 9
MikeWodzowski

Jak pierwszy raz widziałem ten film to widziałem właśnie wersję Ultimate Cut.

Mam pytanie- z ciekawości- czego nie było w wersji kinowej (oprócz animacji)? Bo jak patrzyłem na tą wersję to nie wiem co można było uciąć, wszystko do siebie pasowało ;).

BTW. Jedna z najlepszych adaptacji komiksu jaką w życiu widziałem.

ocenił(a) film na 10
Lix_Tetrax

Tu Znajdziesz wyczerpującą odpowiedź: http://www.kmf.org.pl/dir_cut/watchmen.html

użytkownik usunięty
MikeWodzowski

Ja własnie żałuje że zobaczyłem tą wersje, ponad 3h ciężko wysiedzieć w jednym miejscu i może dlatego film mnie trochę znudził. Muszę koniecznie dorwać ta oryginalna wersje. Ogólnie oceniam go pozytywnie.

użytkownik usunięty
MikeWodzowski

Wydanie Blu-Ray Ultimate Cut zniszczyło mnie doszczętnie. Nie wiem co ze sobą zrobić. Mistrzostwo świata !!!

ocenił(a) film na 10
MikeWodzowski

Oglądałem właśnie wersje Ultimate.Cut.i była niesamowita 3h 30min zajeb***ego filmu! :D Najlepsza adaptacja komiksu jaką wdziałem...

ocenił(a) film na 10
Tanis11

Postać Rorschacha strasznie przypadła mi do gustu. ;)