7,2 105 tys. ocen
7,2 10 1 104660
6,8 42 krytyków
Watchmen. Strażnicy
powrót do forum filmu Watchmen. Strażnicy

Dlaczego tak się dzieje że jeden reżyser potrafi przenieść jak i ducha,tak i klimat a nawet kadry komiksowe a drugi nie!Właśnie to świadczy o klasie reżysera i jego wyborze dzieła(którym niewątpliwie jest komiks) Snyder moim zdaniem spisuje się w te kwestii po prostu genialnie(tak jak oczywiście Tarantino i Rodriguez oraz Frank Miller i ich Sin City ale to po prostu jest arcydzieło ale też nie każdy komiks jest narysowany i opowiedziany w ten sposób i nie wymagajmy też od kolejnego filmu na podstawie komiksu by był właśnie tak zrobiony jak Sin City)! Jak i 300 tak i teraz Watchmeni ogląda się jakby się przekładało kolejną kartke w komiksie dokładnie odzwierciedlają to co chcieli pokazać nam ich twórcy!Wczoraj byłem w kinie i widziałem miny ludzi którzy jak tylko zaświeciło się światło po prostu w poplochu wychodzili i ze znudzonymi minami twierdzili że to kupa nic się nie działo haha super bohaterowie przyciągają, tylko że ci bohaterowie to jakby inna bajka, świetne studium psychologiczne upadłych niechcianych superbohaterów, dokładnie jak w komiksie chociaż Snyder doprawił nieco pikanterii niektórym sceną np. obcinane ręce więźniowi przy kratach Rorschacha, czy wbijanie tasaka w głowe zabójcy dziewczynki, moim zdaniem dodało smaczka filmowi a komiksowi nie zaszkodziło!
reasumując:
Film dla miłośników ciężko strawnych komiksów:)

ocenił(a) film na 10
mariontg

nie zgadzam się, że ciężko strawnych, strawiłem komiks bardzo lekko. To zależy od ludzi i ich upodobań, większość filmowiczów w naszym kraju woli sięzbytnio nie wysilać i oglądać fikołki, nawet rzadko czytając tekst, który jest wyświetlany. Takie są realia, spytaj się kogoś z obecnego pokolenia filmowiczów o filmy Felliniego, o Chaplina, Kurosawę, ich to nie obchodzi.

ocenił(a) film na 7
TheGarbageDump

Film jako adaptacja i jako film spisuje się trochę powyżej przeciętnej. Reżyser nie potrafi utrzymać napięcia i czasami spoglądałem na zegarek. Na plus na pewno aktorzy (ich dobranie), efekty i muza (piosenki, nie score). Dla mnie 7/10.

ocenił(a) film na 10
mariontg

Mariontg, napisałeś że ludzie wychodzili z seansu już na jego początku-po prostu ludzie, kiedy słyszą "superbohaterowie" mają nadzieję na jakieś niezobowiązujące mordobicie w stylu X-men gdzie bohaterowie nie mają ludzkich problemów a już same napisy tego filmu pokazują że taki ten film nie jest.
TheGarbageDump-dla przeciętnego zjadacza chleba ten film, jak i komiks, jest dziełem trudnym. W końcu bohaterowie, osoby z których dzieci biorą przykład, są stawiani w dramatycznych sytuacjach, co więcej postępują w nich tak jak byśmy się tego nie spodziewali po nich. Zresztą nie bez przyczyny w gatunku tego filmu pisze w pierwszej kolejności dramat.
"To mówiłem ja, Jarząbek" ;)

ocenił(a) film na 10
xarphax

He, ale z marzeniem Snydera o filmach pod kategorię R dla dorosłych możemy się pożegnać, tak przynajmniej zapowiedziało WB. Szkoda.

ocenił(a) film na 10
mariontg

Moim osobistym zdaniem Zack Snyder mógł się stać najpoważniejszą wadą tej adaptacji.
"300" było filmem pięknym i niestety pustym. Miał nieźle skonstruowaną fabułę, którą przyjemnie się oglądało. Kino lekkie, łatwe i przyjemne.
Zack podpadł mi, kiedy dowiedziałem się, że to właśnie on odpowiada za spieprzony remake "Świtu żywych trupów". Pierwowzór bronił się dzięki trochę bliższemu spojrzeniu na bohaterów i sytuację w jakiej się znaleźli. Remake Snydera bronić się miał dynamicznymi zombie i większą ilością akcji. Wtedy jego zdolności w duchu wyśmiałem.

Za sukcesem Snydera stoi jego strach/niechęć do odbiegania od pierwowzorów. Raz spróbował i się sparzył. Później już wolał zaufać twórcom oryginałów, niż sobie.
Wątpię, aby jego autorski film mógł liczyć na równie przychylne opinie.

ocenił(a) film na 10
Khaosth

film jest genialny, ale naprawde niewiele osób go zrozumie, polska to dalej kraj 3 świata, jesteśmy zacofani prawie tak jak etiopia, zobaczcie portal filmowy IMDB i ile tam dostał ten film, to jest smieszne żeby np. shreka porównywać do Watchmenów to inna kategoria wagowa, a z reszta trylion idiotów wiecej bedzie daewało shrekowi 10 a watchmenom 1 brawa dla was degenerackie ścierwa, wypijcie sobie denaturat to moze w tych waszych pustych łbach sie cos poprzestawia na dobre :)