Ja:)
Po nie pełnym 300 i o zgrozo remaku klasyka Romero,Snyder powraca by jeszcze raz pokazać co potrafi.Tym razem jednak udaję mu się w pełnie,bo "Strażnicy" zachowują równowagę pomiędzy fabułą a formą, w rezultacie powstają bardzo interesujące, przegadane, efektowne,lecz nie efekciarskie kino opatrzone znakomitą ścieżką dźwiękową(nawet nie wiecie jak miło jest usłyszeć w kinie "Sounds of Silence" albo muzykę Glassa do "Koyaanisqatsi").
Bohaterowie z komiksu Moore'a to nie papierowi herosi, jedyni,słuszni obrońcy sprawiedliwości, wręcz przeciwnie."Strażnicy" piją,gwałcą,zabijają niewinnych,zdradzają,ale przede wszystkim są wiarygodni bo to wciąż ludzie, nawet ci żyjący blaskiem dawnych lat.W historii tej bardzo też satysfakcjonują liczne nawiązania do historii Ameryki takie jak: Pop Art,klub 54 czy epoka dzieci kwiatów, ich wyłapywanie jest świetną zabawą oraz puszczeniem oka do widza we właściwym momencie.Dzięki zaskakującemu dystansowi, film nie zamienia się w nie zamierzoną żałosną parodię, to nowa jakoś kina komiksowego,którą wcześniej wyznaczył Nolan w swoim "Mrocznym Rycerzu"("Iron Mana" uważam za przeciętniaka),a teraz kontynuuje Snydera, z zadowalającym skutkiem zresztą.Nie żałuję więc pieniędzy wydanych na kina i polecam.
Jest jeszcze jedno osiagniecie rezysera - wiernosc oryginalowi i madre skroty. Naprawde zadko sie to zdaza!
Jestem świeżo po seansie i znam komiks. Smiem powiedzieć Snydera dobra robota, spisałeś się, gratulacje. Idealny komiks, świetny film. Kolejny cukierek ze stajni DC.
Ja też Bronie xD
Ale jeszcze Nie oglądałem " Watchmen - Strażnicy " i prędko nie obejrzę.
Co do "300" to Zajebiście ich zrobił...Jeden z Najlepszych Filmów !
A co do Remaku klasyka Romero "Świt żywych trupów" to dużo Gorzej mu wyszedł niż "300" ale Również jest Zajebisty...Oryginał Nie dorasta mu do pięt !!!
Wychowałem się na Najróżniejszych Klasykach Grozy ale Naprawdę Remake "Świtu..." jest o Wiele Lepsza od Oryginału...Jeden z Najlepszych filmów o Zombi.
Jak byłem Dzieckiem to Bardzo mi się Podobał Oryginał...ale jak oglądałem 3 lata temu kilka razy i teraz czyli ok.miesiąc temu to po prostu jest to Nudna Komedyjka z tandetnym Aktorstwem...i się cały czas zastanawiam co ja w tym Czymś widziałem !!!
O wiele razy Lepszy jest " Noc... " Oryginał i " Dzień..." Oryginał
takie filmy to ja Kocham...
Każdy ma swoje zdanie a to moje xD
Pozdrawiam.