7,2 105 tys. ocen
7,2 10 1 104660
6,8 42 krytyków
Watchmen. Strażnicy
powrót do forum filmu Watchmen. Strażnicy

Czy wie ktos moze skad sie wziela, itd., itp. Moze gdzies w komiksie to bylo wyjasnione, wiec pytanie dla tych co go czytali

piotr_wyp

w komiksie nie pisze nic na temat maski.. w filmie wogole zrobili tak ze te ciemne ksztalty na niej sie poruszaja, natomiast w komiksie na kazdym rysunku jak taki sam ksztalt.. dlaczego maska cie interesuje?;>

użytkownik usunięty
piotr_wyp

W filmie było tylko tyle że na masce Rorschacha hhhmmmm... jakby to powiedziec... wyświetlały(?), rysowały(?) się kształty symbolizujące trałmatyczne przeżycia z jego życia. A co do komiksu to tam był chyba tylko jeden wzorek

ocenił(a) film na 8

Chyba było parę stron o historii maski w komiksie:
Pamiętam że gdy Rorschach pracował w pralni (nie wiem do końca) kobieta zostawiła spodnie z takiego zmieniającego kolor materiału, on sobie je przywłaszczył.

Pewnie coś przekręciłem. :)

ocenił(a) film na 9
piotr_wyp

z tego co ja pamiętam, w komiksie, jednym z wynalazków Ostermana był materiał zawierający atrament pomiędzy warstwami, Kovacs po pobycie w zakładzie poprawczym, pracował w fabryce (chyba) i tam znalazł suknię zrobioną z tego właśnie materiału dla jakiejś sławnej babki, ta jednak stwierdziła, że suknia w plamy jest ohydna i nie przyjęła jej, Kovacs postanowił, że uczyni z niej swoją twarz... w filmie nie było to wyjaśnione, a w jakimś making of, który dane było mi obejrzeć, twórcy filmu tłumaczą ruch plam na masce zmianami temperatury twarzy Roarschacha pod wpływem emocji.

ocenił(a) film na 7
G_R_Z_3_C_II_U

Dzieki za informacje. A dlaczego mnie ta maska interesowala? Po prostu bylem ciekaw, czy w komiksie bylo cos o niej wiecej;]