7,2 105 tys. ocen
7,2 10 1 104660
6,8 42 krytyków
Watchmen. Strażnicy
powrót do forum filmu Watchmen. Strażnicy

Mieszane uczucia

użytkownik usunięty

Strażnicy, jako film, są bardzo fajni. Wizualny majsterszyk, aktorsko również rozwalają (zarówno wiecznie fałszywy Nite Owl, Rorschach jak i Komediant wypadli świetnie), ale w porównaniu z komiksem się po prostu nie bronią. Przez cały seans miałem wrażenie, że dbałość reżysera o wierność z nowelą nie wynika z jego fanatyzmu, ale stąd, że nie do końca ją zrozumiał i bał się cokolwiek zmienić w kwestii wątków drugoplanowych. Być może to wina tego, że filmowa adaptacja "Strażników" jest po prostu zbyt krótka - w każdym razie, o ile Snyder zdawał sobie sprawę z ogólnej wymowy komiksu, o tyle mało ciekawie potraktował wątki poboczne, które ratują jedynie aktorzy. To, co w samym zeszycie pozwalało zagłębić się w świat powieści - wzbudzało chęć poznania większej i większej ilości informacji - tutaj po prostu męczy i ciężko znaleźć w tym związek z kręgosłupem filmu.

Mimo to polecam, bo to faktycznie najlepszy film jaki widziałem od bardzo dawna... Wiele scen przejmuje, wiele słów zostaje w świadomości na dłużej. Jednak mówię to jako człowiek, który zna komiks na pamięć.

co do długości filmu:
Ja, z punktu widzenia kolesia, który jeszcze nie czytał komiksu (ale to już priorytet w najbliższych planach) jednak bym film troszkę montażowo skrócił - do pewnego momentu oglądało mi się rewelacyjnie, ale, pod koniec, kiedy na pierwszy plan wysuwają się Dr Manhattan i Silk S. wg trochę pary ulatuje z tego balonu.
W każdym bądz razie musieli tą adaptację zrobić zarówno pod tych którzy są wyznawcami komiksu Moore'a jak i tych, którzy go nie czytali - skoro ty uważasz, że był za krótki, a ja za długi - to znaczy, że chyba nawet im się to w pewnym stopniu udało:]