7,2 105 tys. ocen
7,2 10 1 104660
6,8 42 krytyków
Watchmen. Strażnicy
powrót do forum filmu Watchmen. Strażnicy

Może i...

ocenił(a) film na 9

... wierzch historii jest przewidywalny. Może i wiadomo, że to kamerdyner zabił.
Jeśli spotykałem się z jakimś zarzutem wobec filmu, to właśnie z takim
Tylko co z tego, skoro oprócz rozpierduchy i wizualnych fajerwerków ta historia dostarcza
specyficznych treści, fajnego, choć niezbyt optymistycznego przesłania. Skoro opiera się na
ZNACZENIU.

Trochę przerażający jest wydźwięk filmu, w którym misjonarzem walczącym i w zasadzie
umierającym za prawdę jest socjopatyczny Roschach, wesoły slenderman na tropie zbrodni.
Wiem, że to nie główny nurt myśli tego fimu, ale czy prawda jest aż tak... niebezpieczna,
nienormalna i do tępienia, że trzeba ją zdeptać i zastąpić pluszowym, wygodnym kłamstwem,
przez które i tak ktoś cierpi?

ocenił(a) film na 10
sosniak

W imię (s)POKOJU - musimy ZGODZIĆ się na KŁAMSTWO.
...
- tak samo zadziałało na mnie klimat i przesłanie: Mrocznego Rycerza(2008)
A czy ktoś zauważył albo policzył ile razy w tle ważnych scen pojawiają się dwie wieże WTC, zbyt
wiele aby to był niezamierzony przypadek.
Jest już kilka takich ważnych filmów powstałych po 2001 roku, które nie mówią wprost: co tak
naprawdę stało się 11.09.2001 - bo na razie nie można..,
ale które właśnie zwracają uwagę na globalne kłamstwa dla utrzymania obecnego stanu
rzeczy, bo tego wymają "żywotne interesy".
...
Chociaż z tą prawdą jest naprawdę ciężko, nawet po 50 latach:
jest przecież kilka takich dziwnych faktów na świecie,
np.wszyscy wiedzą, że Lee Harvey Oswald nie był stanie samodzielnie zastrzelić prezydenta
Kennedy'ego, ale w oficjalnych encyklopediach czytamy co innego,
itd.

ocenił(a) film na 9
wroclawnik

Tak, zauważyłem, że Mroczny Rycerz i Watchmeni ze sobą korespondują w sprawie puent-kompromisów.
WTC to jedno, ale wydaje mi się, że to ukrywanie Prawdy ma bardziej uniwersalny wymiar, niż tylko polityka. Ogólnoludzki, rzekłbym.