7,2 105 tys. ocen
7,2 10 1 104660
6,8 42 krytyków
Watchmen. Strażnicy
powrót do forum filmu Watchmen. Strażnicy

Witam
Na film poszedłem z wielkimi obawami, gdyż rzadko ma się okazję przeczytać tak dobry komiks, jednak po obejrzeniu jednej z recenzji na youtube zacząłem wierzyć w tą ekranizację takiego arcydzieła jakim jest Watchmen. Jako, że zabrałem ze sobą ludzi którzy nie oglądali komiksu chciałem ich wypytać jak bardzo im się podobał film. A więc moja recenzja podzieli się na 2 części (moją i znajomych)
Moja:
Akcja zaczęła się pozytywnie. Walka Komedianta była dobra, ale ukazała problem który miałem z filmem - przesadzone efekty specjalne i przemoc. Potem zaczęło się robić normalnie czyli film szedł torem zgodnym (prawie) z komiksem. Akcja zeszła na dalszy plan i zaczęły się monologi. Bardzo mi się to w filmie podobało ponieważ Snyder nie stworzył czegoś co tylko z nazwy i kilku bohaterów przypominało komiks. W środku filmu się szybko wciągnąłem w akcję i poza (niepotrzebną wg. mnie) sceną erotyczną oraz alternatywnym zakończeniem oceniam film bardzo pozytywnie. Z chęcią bym poszedł jeszcze raz do kina ale wolę po prostu poczekać na DVD i cieszyć się z dodatków w nim zawartych. Jeżeli miałbym ocenić ten film dałbym mu 4,5/5. Czemu tyle, mimo że film oceniam tak dobrze? Brakowało mi śmierci jednego z "superbohaterów" (Ci co czytali komiks pewnie się domyślą o kogo chodzi) aby zakończenie miało lepszy posmak i rozmów przy kiosku, jednak wiedziałem że nie da się wszystkiego zmieścić w całym filmie.
Znajomych:
Tutaj pokrótce bo nie pamiętam dokładnych wypowiedzi. Film na początku strasznie nudny. Pierwsze 30 min można było zasnąć, jednak gdy akcja rozpoczęła się na dobre to film dało się bez problemu przełknąć i nie odczuć tych 2 h i 45 min spędzonych w kinie. Film nie był bardzo wciągający ale cały czas trzymał na tyle w napięciu żeby nie zmęczyć się nim. Zakończenie wg. wszystkich moich znajomych trochę słabe i nie wywołało w nich takiego niesmaku jak u mnie gdy czytałem komiks (zakończenie filmu też mi się nie podobało). Więc film może nie każdemu przypaść do gustu.

Reasumując: Ci co czekają na film pełen akcji i mas walki mogą się grubo rozczarować. W tym filmie nie chodzi o to (i dzięki Bogu bo w komiksie też nie o to chodziło). Niestety uważam, że żeby się nacieszyć tym filmem trzeba przeczytać komiks co dla niektórych może być rzeczą niewykonalną. Jak dla mnie film bomba i tutaj bardzo subiektywnie powiem że go POLECAM.

ocenił(a) film na 9
carosh

Ja poszedłem na film mimo, że komiksu nie czytałem i mi się bardzo podobał.

Awgwa

To bardzo się cieszę gdyż po recenzjach moich znajomych na prawdę przestałem wierzyć że ktoś go bardzo pozytywnie oceniać. ;)
Ale szczerze radzę przeczytać komiks.. oszalejesz ;>

ocenił(a) film na 9
carosh

Komiks jest genialny... lepszy od filmu.