7,2 105 tys. ocen
7,2 10 1 104660
6,8 42 krytyków
Watchmen. Strażnicy
powrót do forum filmu Watchmen. Strażnicy

Po pierwsze, film jest bardo wiernym odtworzeniem komiksu, kadry są bardzo podobne do komiksowych, dialogi ząb w ząb przepisane, jest to wielki plus. Gra aktorska.. tuta moi faworyci, najlepiej wypadli Komediant mój ulubiony Rorscach. Generalnie jeśi chodzi o aktorów to kawał dobrego rzemiosła, nie ma do czego się przyczepić. Efekty specjalne są super mimo nadużywania silk spectre. Powiem, że podczas seansu miałem łezkę w oczach, nalepszy komiks doczekał się najlepszej ekranizacji, świetna muza, kadry, gra aktorska, efekty specjalne... Trochę młócki i akcji dodanej jest, w komiksie nie było wiele więcej, może mniej brutalności, przyczepiłbym się jeszcze do zmienionej końcówki i planów ozymandiasza, SPOILER -> wolałem wersję z potworem z innego wymiaru która jest w komiksie <--- SPOILER. Arcydzieło, snyder dosłownie nosimy cię na paluchach, koleś.

ocenił(a) film na 10
TheGarbageDump

"Efekty specjalne są super mimo nadużywania silk spectre" he, śmiesznie to brzmi, pisałem trochę na gazie, myślałem SFX, napisałem silk spectre. Wyszło tak jak gdyby dan jej nadużywał na archiem:))

TheGarbageDump

Zgadzam się z Tobą niemal całkowicie (mój kolega zaś zgodziłby się z Tobą w stu procentach;-)

Ktoś napisał w innym temacie, że tego filmu nie da się w ogóle zrozumieć bez przeczytania komiksu. Dla mnie to jakas bzdura:P Może rzeczywiście nie wyłapałem wszystkich smaczków i ukłonów zawartych w wersji papierowej, ale uważam, że film jest GENIALNY! Po prostu nigdy (no może z wyjątkiem Sin City) nie spotkałem się z tak złożonymi postaciami "superbohaterów" i oddaniem niesamowitego klimatu alternatywnej rzeczywistości. Te 2,5 godziny minęły mi bardzo szybko, aż za szybko, ale wychodząc z kina byłem urzeczony (i nadal jestem;). Mój kolega, który czytał komiks, też miał małe zastrzeżenia do zakończenia <SPOILER!!!> (j.w. zakończenie z "potworem" bardziej mu odpowiadało;), ale ogólnie również jemu film się bardzo podobał. Dla mnie to najlepszy komiks przeniesiony na ekran (wespół z wspomnianym wcześniej Sin City). Jestem pod ogromnym wrażeniem, bo choć "300-tu" podobało mi się, to Snyder swoim nowym dziełem przerósł moje oczekiwania. Szok i tylko więcej takich ekranizacji równie zarąbistych komiksów:-) pozdrowiska

jupiter777

heh, errata:) ...ukłonów w kierunku wersji papierowej...no i można spać spokojnie:)