Pewnie ten temat był już wałkowany na innych forach setki razy, ale że "strażnicy" należa raczej do kina troszkę bardziej ambitnego a co zatem idzie pewnie i użytkownicy wypowiadający sie tutaj są bardziej - że tak powiem "poważni" :) - chciałbym się dowiedziec jakie wg Was są najlepsze ekranizacje komiksów (nie animowane).
Dobrą i całkiem wierną ekranizacją komiksu jest wg. mojej opinii:
1./ Watchmen
2./ X-Men 1 i 2
3./ Całkiem przyzwoity jest też Hulk 1
4./ Jak pamiętam to Ghost Rider też był niezły.
Sin City - mój numer jeden ,ekranizacja idealna
300 - troszkę podrasowany i zmodyfikowany ale imponująco zekranizowany komiks
Batman -oba filmy Burtona i oba Nolana -dwie różne wizje,twórcze podejście do pierwowzoru
X-men trylogia- świetnie oddany klimat i przesłanie komiksu
Punisher:War Zone Incredible Hulk,Spider-man 1 i 2- bardzo dobrze oddany charakter komiksów i postaci na ekranie.
The Crow -komiksu niestety nie czytałem więc nie wiem czy to dobra ekranizacja ale sam film jest jednym z moich ukochanych
Jeśli chodzi o Watchmen to jeszcze nie widziałem,ale zapowiada się bardzo obiecująco.
Punisher: War Zone - idealnie oddany klimat komiksu
Watchmen - Niemalże wierna kopia komiksu, brawa dla Snydera że nic nie
pozmieniał
X-Men Trylogia, Hulk, IronMan - też spox
No Batmany - Zarówno Nolana jak i Burtona chociaż tego pierwszego cenię
bardziej
1. Watchmen - mimo, że nie czytałem komiksu.
2. 300 - oj nie ma bata film genialnie zrealizowany.
3. Sin City - klimat klimat klimat.
4. Batman - ale kręcony tylko przez Burtona reszta dla mnie to średniaki.
na temat Spiderów, hulków manów i nie menów jak dla mnie dobre umilacze, ale tylko na raz.
Najlepsze filmy z komiksowym rodowodem?
Moim zdaniem "Watchmen - Strażnicy", "V jak Vendetta", "Batman - Początek", "Persepolis"
Polecam tematy:
http://www.filmweb.pl/topic/1111721/%22Kt%C3%B3ra+najlepsza%22.html
i zwłaszcza ten
http://www.filmweb.pl/topic/1101719/Odrobink%C4%99+odchodz%C4%85c+od+temat+%C5%9 Bwietnej+adaptacji+Stra%C5%BCnik%C3%B3w.html