7,2 105 tys. ocen
7,2 10 1 104660
6,8 42 krytyków
Watchmen. Strażnicy
powrót do forum filmu Watchmen. Strażnicy

Jestem świeżo po seansie w NYC (na tydzień w 4 miastach w USA), i śmiało mogę powiedzieć, że film zyskał na tych dodatkowych 24 minutach. Po pierwsze, tempo nieco zwalnia, jest więcej powierzchni do "oddychania", i to naprawdę czuć. Z istotnych dodanych scen, jest morderstwo Hollisa Masona - naprawdę piękny moment, aż szkoda że nie znalazł się w pierwszej wersji i przesłuchiwanie Laurie przez FBI. A poza tym? Mnóstwo mniej ważnych rozwinięć, np Komediant w scenie z Wietnamu ostrzeliwuje ze śmigłowca, trójka bohaterów kłóci się na dachu więzienia, więcej Rorschacha bez maski na ulicach, pare razy miga Black Freighter, dłuższa scena seksu, i np. Rorschach zaatakowany w apartamencie Blake'a przez gliniarzy.
Generalnie niektórzy będą rozczarowani - uważam, że niektóre minuty można było poświęcić na więcej retrospekcji, ale i tak nie sądzę że film mógłby być lepszy niż jest.
Gdy na początku marca film ten tytuł pojawił się w kinach, myślałem nad oceną 9-10. Daję 10 z czystym sumieniem, póki co najlepszy film tego roku.

użytkownik usunięty
Galadh

Czy ja dobrze zrozumiałem czy gościu nie rozwinął filmu od strony komiksu tylko od siebie???
Jak jest tak jak mówisz to nie moge sie doczekac aż to zobacze. Pocieszyłeś mnie tym zabójstwem Hollisa Masona- tego mi w filmie zabrakło. Ale dłuższa scena seksu? Po co?
POZDRO

ocenił(a) film na 9

"Czy ja dobrze zrozumiałem czy gościu nie rozwinął filmu od strony komiksu tylko od siebie??? "
W końcu "DIRECTOR's Cut" do czegoś zobowiązuje. To wersja REŻYSERSKA.

Tutaj wspomniana scena zabójstwa: http://www.youtube.com/watch?v=QVeg78Yfp7g

"Ale dłuższa scena seksu? Po co?"
A dlaczego nie?! Ja tam nie wybrzydzam...

Palpatine

Hehe, no cóż, uważam mimo wszystko że kilka minut można było poświęcić na coś innego, ale i tak w ostatecznym rozrachunku film nie mógłby być lepszy.
IMHO.

użytkownik usunięty
Palpatine

WOW te sceny są na youtube już w takiej jakości!!!????? Dzięki stary