7,2 105 tys. ocen
7,2 10 1 104660
6,8 42 krytyków
Watchmen. Strażnicy
powrót do forum filmu Watchmen. Strażnicy

Na samym początku uprzedzam że oglądałem wersję ponad 3 godzinną.
Nie na co dzień sięgam po "kino superbohaterskie". Jednak pewnego dni podczas zakupów w lumpeksie, gdzie zdarza się również że przywożą filmy DVD z W. Brytani, okładka zwróciła moją uwagę. Adaptacja komixu ze znaczkiem "od 18 lat"? Zaskoczyło mnie to na tyle bym sprawdził to czym są "Strażnicy".
I jak zwykle w przypadku takich produkcji mam mieszane uczucia. Zarówno twórcy komiksu, jak i reżyser wykonali kawał dobrej roboty, kreując ciekawą, alternatywną rzeczywistość. Duży plus że oparli swoją wizję na dialogach, a nie jak to bywa, na niszczeniu wszystkiego w około. Nawet finał, który każe oczekiwać widzowi rozpierduchy, przynosi nam jedynie małą bójkę. Najbardziej mi się podobało gdy Snyder snuł historię ze sporym dystansem, racząc nas czasem jakimś dowcipem, lub odrealnioną wizją. Nie przeszkadzało mi także gdy sięgał po przemoc. Była ona zawsze odpowiednio przerysowana i nigdy przesadna. Świetne były przede wszystkim retrospekcje, które obdzierały superbohaterów, które budziły wątpliwości co do ich dobrego serca.
Gorzej niestety rzecz się ma w wypadku wydumanych wywodów. Gdy Dr Manhattan snuł swój monolog o życiu na ziemi, a Jupiter kazała mu się zamknąć aż jej przytaknąłem. Myślę że istoty bytu i natury ludzkiej ten film za nic nam nie przybliży. Nie zabrakło również patosu oraz przesadnej liczby zaskoczeń. Standardowo- ktoś tu musi okazać się spokrewniony, ktoś kogo nie oczekiwaliśmy stoi za morderstwem. Oczywiście ten kto jest najbliżej prawdy zostanie wrobiony. To takie mnożenie "niespodzianek" byłoby fajne gdyby nie schematy na których się one opierają. Muszę także dodać że na końcu ten film trochę traci jaja. Sama puenta jest o tyle odkrywcza, co zwyczajnie niesamowita. Jak już jesteśmy przy wadach, warto nadmienić ścieżkę dźwiękową. Od czasu do czasu robiono spowolnienie i w tle leciał jakiś hicior dekad 60-80. To było na prawdę zbędne i robił się z tego videoclip.
Mocne 6 się należy. Dostałem miejscami mroczną, a miejscami dowcipną wizję przyszłości, która demonizuje superherosów. Myślę że można było zrobić z tego pomysłu coś więcej i pewien niedosyt pozostał. Ale nie aż taki, bym odradzał seans.

ocenił(a) film na 9
Lucky_luke

Niby rozumiem te twoje zarzuty co do powielania schematów, z tym, ze jest pewne ale... Film jest niemal wierną ekranizacją komiksu (poza zmienionym zakończeniem oraz wycięciem kilku wątków pobocznych). W latach 80 gdy pisano komiks, wszystkie wady dotyczące fabuły, które opisałeś były w sumie nowością. No dobra być może nie do końca, bo takie motywy przewijają się w książkach już od baaaaaaaardzo dawna, ale w komiksie, zwłaszcza tych o tematyce super-hero była to totalna rewolucja. Nikt, nigdy tak nie opowiadał o superbohaterach. Po "Watchmen" historię zamaskowanych herosów tworzono w zupełnie inny i odmienny sposób, czerpiąc z tego dzieła inspiracje.

Z tego pomysłu tak naprawdę nie dało się wycisnąć nic więcej, bo w czasie, w którym postał, komiks był już niedoścignionym szczytem możliwości (zresztą dla niektórych nadal jest). Film nie jest odkrywczy bo po prostu został zrealizowany zbyt późno. Przez wiele lat tworzono superhero movie, które opierały się na komiksach, czerpiących garściami z serii "Watchmen". Niestety taka jest smutna prawda.

Tak właściwie to polecam sięgnąć po oryginał [komiks „Watchmen”], gdzie fabuła jest rozbudowana o dodatkowe wątki (jedne są mniejsze inne większe). Snyder nie przeniósł całości na ekran, bo prawdę powiedziawszy jest tego za dużo, ale biorąc pod uwagę, że dla większości osób dzieło Moore’a było niemożliwe do przeniesienia na ekran, to reżyser i tak wyszedł obronną ręką.

ocenił(a) film na 10
zombie001

dobrze czasem przeczytać coś konkretnego , mądrego i wyczerpującego temat
pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 10
Lucky_luke

Oglądałeś wersję reżyserską?

ocenił(a) film na 7
Throttlehand

Oglądałem wersję trwającą około 185 minut. Z tego co wiem to dłuższa edycja, ale istnieje ponoć jakaś jeszcze dłuższa. Nie mam pojęcia która jest reżyserska.

ocenił(a) film na 10
Lucky_luke

No ja własnie szukam jakiejkolwiek dłuższej wersji tego filmu. Widziałem tylko tą standardową, a chciałbym zobaczyć tą dłuższą a nie wiem gdzie ją można zobaczyć / kupić. Jak byscie mieli jakieś informacje to było by miło :)

ocenił(a) film na 10
Throttlehand

Jak kupić, to tylko w Stanach. FOX i Warner stoczyły batalię sądową o prawa do ekranizacji komiksu. Sąd uznał zasadność roszczeń FOXa, przez co FOX dostał prawa do dystrybucji wersji kinowej na rynku europejskim, zaś Warner może dystrybuować obie wersje, ale na terenie USA. Jak te prawa się rozłożyły na resztę świata nie sprawdzałem.
http://www.filmweb.pl/news/%22Watchmen+Stra%C5%BCnicy%22+bezpieczni+ugoda+Foxa+z +Warnerem-48752
http://www.filmweb.pl/news/%22Stra%C5%BCnicy%22+w+wersji+rozszerzonej+na+DVD+tyl ko+w+USA-52518

ocenił(a) film na 10
Khaosth

No cóż trzeba będzie rozejrzeć sie na Amazon.com kiedyś tam znalazlem wersję directors cut. Dzięki za informacje. To dość ciekawe jak ta cała sprawa się potoczyła, no i dość dziwne że ta wersja filmu poszła tylko na Stany.

ocenił(a) film na 10
Throttlehand

Fakt, że dziwne rozwiązanie - nie kojarzę drugiego podobnego przypadku.
O ile dobrze pamiętam, to Warner przystąpił do prac nad filmem wierząc że ma całość praw do komiksu, po czym w niedługim czasie przed premierą FOX się ujawnił, że też ma jakiś procent praw i czuje się pokrzywdzony że nikt ich nie pytał o zgodę, ani nawet nie zaprosił do współpracy. Po tej ugodzie i nie tak dobrym wyniku ze sprzedaży biletów, Warner wydał oświadczenie że już nie nakręci wysokobudżetowego widowiska z wyższą kategorią wiekową, niż PG-13.

Szkoda producentów. Zainwestowali spore pieniądze, powstał świetny film, a tu nie dość że ma słabsze wyniki niż sobie życzyli, to jeszcze przez gapiostwo w papierach ktoś sobie żeruje na ich torcie. Można się zirytować.