Dlaczego ta postać bije wszystkie inne na głowę pod względem walki? Nikt nie jest w stanie
nawet zadać mu ciosu...To, że jest najmądrzejszy nie oznacza, że ma walczyć jak Batman. Jest to
jakoś wyjaśnione w komiksach?
Kiedyś się nad tym zastanawiałem ale jak widac Ozymandiasz jest najmądrzejszy .Ozymandiasz ma takie maszyny o których wojsko mogłoby marzec za jakieś 20 lat więc możliwe,że skonstruował coś co zwiększa jego tężyzne fizyczną.
Nie czytałem komiksu, ale z filmu dowiadujemy się, że reszta bohaterów była jakiś czas poza zawodem, natomiast Ozymandiasz, planując pewnie tą konfrontację pewnie ostro trenował.
Ozymediusz był nie tylko najmądrzejszy ale i najszybszy o ile dobrze pamiętam, w komiksie było też chyba pokazane ze Ozymediusz byl w świetnej formie fizycznej bodajże wystąpił w jakimś programie telewizyjnym w którym chwalił się swoim wygimnastykowaniem itp. ale nie jestem pewny czy dobrze pamiętam komiks czytałem dawno temu
dodatkowo chciałbym jeszcze dodać że był młodszy od Komedianta i Rorschacha - jeden z prekursorów Kraw-magi mówił kiedyś że w pojedynku tak samo wyszkolonych przeciwników , o porównywalnych umiejętnościach wygra raczej ten młodszy
W komiksie jest to wyjaśnione w ten sposób, że Ozymandiasz był najmądrzejszym, najbardziej inteligentnym człowiekiem na ziemi. W związku z tym z dużą łatwością przewidywał posunięcia swoich przeciwników i analizował ich metody walki odnajdując słabe punkty. W młodości odbył wędrówkę śladami Aleksandra Macedońskiego, zawędrował też do Chin i Tybetu gdzie chłonął mądrość sztuk walki. Świetna forma fizyczna pozwoliła mu zostać znanym sportowcem. Był więc człowiekiem o ponadprzeciętnych umiejętnościach i zdolnościach.