7,2 105 tys. ocen
7,2 10 1 104660
6,8 42 krytyków
Watchmen. Strażnicy
powrót do forum filmu Watchmen. Strażnicy

Dlaczego ta postać bije wszystkie inne na głowę pod względem walki? Nikt nie jest w stanie
nawet zadać mu ciosu...To, że jest najmądrzejszy nie oznacza, że ma walczyć jak Batman. Jest to
jakoś wyjaśnione w komiksach?

krzysztofoczkowicz

Kiedyś się nad tym zastanawiałem ale jak widac Ozymandiasz jest najmądrzejszy .Ozymandiasz ma takie maszyny o których wojsko mogłoby marzec za jakieś 20 lat więc możliwe,że skonstruował coś co zwiększa jego tężyzne fizyczną.

ocenił(a) film na 9
krzysztofoczkowicz

Nie czytałem komiksu, ale z filmu dowiadujemy się, że reszta bohaterów była jakiś czas poza zawodem, natomiast Ozymandiasz, planując pewnie tą konfrontację pewnie ostro trenował.

ocenił(a) film na 10
krzysztofoczkowicz

Ozymediusz był nie tylko najmądrzejszy ale i najszybszy o ile dobrze pamiętam, w komiksie było też chyba pokazane ze Ozymediusz byl w świetnej formie fizycznej bodajże wystąpił w jakimś programie telewizyjnym w którym chwalił się swoim wygimnastykowaniem itp. ale nie jestem pewny czy dobrze pamiętam komiks czytałem dawno temu

ocenił(a) film na 10
krzysztofoczkowicz

dodatkowo chciałbym jeszcze dodać że był młodszy od Komedianta i Rorschacha - jeden z prekursorów Kraw-magi mówił kiedyś że w pojedynku tak samo wyszkolonych przeciwników , o porównywalnych umiejętnościach wygra raczej ten młodszy

ocenił(a) film na 9
krzysztofoczkowicz

W komiksie jest to wyjaśnione w ten sposób, że Ozymandiasz był najmądrzejszym, najbardziej inteligentnym człowiekiem na ziemi. W związku z tym z dużą łatwością przewidywał posunięcia swoich przeciwników i analizował ich metody walki odnajdując słabe punkty. W młodości odbył wędrówkę śladami Aleksandra Macedońskiego, zawędrował też do Chin i Tybetu gdzie chłonął mądrość sztuk walki. Świetna forma fizyczna pozwoliła mu zostać znanym sportowcem. Był więc człowiekiem o ponadprzeciętnych umiejętnościach i zdolnościach.