7,2 105 tys. ocen
7,2 10 1 104660
6,8 42 krytyków
Watchmen. Strażnicy
powrót do forum filmu Watchmen. Strażnicy

Z góry pragnę oświadczyć że nie jestem szczylem, gnojem czy osobą upośledzoną widziałem wiele świetnych, dobrych jak i złych filmów jednak z oceną tego filmu mam problem...

A mianowicie nie czytałem komiksu, więc może ktoś obeznany w tym temacie zarysował mi fabułę tego filmu bo takową ciężko mi dostrzec, poprostu dla mnie to wszystko jest trochę przydługie i za bardzo pomieszane. Z początku myślałem że cały film będzie oparty o wojnę nuklearną ale mnogość wątków pobocznych wstawek i innych tego typu zabiegów w pewnym momencie mnie skołowała. Dr Manhattan na marsie w kilka sekund zmienia swoje zdanie (wypracowane ponąć w długim czasie) i postanawia jednak uratować Ziemię, w dodatku ma moce niemalże jak Bóg dlatego że go napromieniowało? Na koniec całuje Laurie a ona odwzajemnia pocałunek a w następnej scenie całuje Dan'a? i dlaczego inni bohaterowie są silniejsi od normalnych ludzi...? Rozumiem że film miał przedstawić niejako nowych bardziej ludzkich bohaterów ale oprócz Rorschach'a który jest ciekawy i świetnie zagrany + fajny kostium, to reszta wybaczcie, ale dla mnie jest drużyną plastikowych żołnieżyków ktorych życie i działalność są nieciekawie nakreślone

Wg mnie duży plus dla tego filmu za Rorschach'a (głupio że Manhattan ot tak go zabił skoro był taki dobry) i za efekty specjalne. Reszta na minus czyli inne postacie, inwersja czasowa, dziwna fabuła i wiele innych dziwnych niedoróbek.

ocenił(a) film na 9
enbiej

Ta opowieść jest dość ciężka do zrozumienia, postaram Ci się w miarę to wyjaśnić.

1. Film jest przede wszystkim o historii komiksu w stanach zjednoczonych.
2. Ci bohaterowie jak ich nazwałeś 'drużyna plastikowych żołnierzyków' oni mają tak wyglądać, wyobraź sobie, że w latach '30 ubiegłego wieku zamaskowany bohater właśnie tak kolorowo wyglądał, wystarczy pooglądać okładki znanych komiksów w latach 30-80 dopiero w latach 80 zaczęto od tego odchodzić, a bohaterów przedstawiać z wadami (zasługa Stana Lee).
3. Watchmen jest sentymentalnym spojrzeniem na początki komiksu, relacje Dana z pierwszym Nite Owlem - polecam dodatek do watchmena Under the Hood.
4. Ci bohaterowie nie są silniejsi od normalnych ludzi, po prostu dzięki wieloletniemu treningowi nabyli pewne umiejętności walki, zwłaszcza ozzy, który trenuje całe życie.
5. Wojna atomowa w filmie to jest właściwie wątek mniej istotny. Wygląda to tak, że Ozzy wiedząc, żę rosja i usa mogą rozpętać atomową wojnę, obmyśla plan, najpierw stara się pozbyć swoich byłych kolegów (symuluje atak na siebie by go nie podejżewano) konstruuje maszynę, która zakłuca 'jasnowidztwo' doca a na koniec:
- w filmie tą maszyną wpłwa na manhattana który niszczy część NY przez co staje się zagrożeniem dla świata i rosja i usa się jednoczą
- w komiksie tworzy genetycznego potwora, który niszczy miasto no i taki sam rezultat usa i rosja się jednoczą przeciw.... kosmitom (wiem trochę to zagmatwane).

6. Głównym wątkiem filmu są bohaterowie:

Rorschach - moim zdaniem jest on socjopatą, albo przynajmniej człowiekiem owładniętym szaleństwem, nienawidząc swojego życia przwdziewa maskę i walczy ze zbirami, w dość brutalny sposób. jako Walter jest nikim.

Comediant - człowiek zepsuty przez wojnę, cyniczny brutal, który nie cofnie się przed zabiciem nawet kobiety czy dziecka. POznajemy go jako osobę starszą, można powiedzieć że ruszyło go sumienie. JEst zakochany w Silk Spectre, z wzajemnością, w scenie z gwałtu można by powiedzieć, że ona lubiła tego typu zabaway, jednak póżniej wmówiła sobie, że on ją napad i ona tego nie chciała, przez co narastała nienawiść, jednak żałowała tego d końca.

Dan/Nite Owl II - podobieństwo do batmana jest celowe, dziedzic fortuny, ornitolog z zamiłowania. Przejął imie Nite Owla od Hollisa Masona - człowieka który zaczynał w latach 30 erę zamaskowanych bohaterów (w kulturze zaczeły pojawiać się komiksy więc zbiry zaczęły nosić smieszne maski i działać pzoa prawem, to dobrzy ludzie jak mason zrobili to samo, w komiksie jest napisane, że bohater w masce tylko wtedy jest poważny jak ma przeciwnika w masce).
Wracając do Dana, w filmie poznajemy go jako emerytowanego bohatera, samotnika tęskniącego do dawnych czasów, odżywa gdy nawiązuje romans z Silk Spectre II w symbolicznej scenie miłosnej NIte OWl powraca;)

Ozzy - najmądrzejszy człowiek na świecie, zakochany w kulturze antycznej wielbiący bohaterów zdobywców. W filmie na samym końcu poznajemy go jako de facto geniusza zła. Można powiedzieć, że to taki współczesny Aleksander Wielki, ja osobiśćie traktuje go jako symbiozę wszystkich komiksowych ludzi z niecnym planem;)

Silk Spectre - Laurie zostałą niejako zmusza przez swoją matkę Sally Jupiter, do bycia zamaskowanym bohaterem, nigdy tego specjalnie nie lubiła. Na jednym ze spotkań bohaterów spotyka Doca Manhattana coś między nimi iskrzy i zaczynają być ze sobą, jedna przez to, że Doc coraz bardziej oddala się od świata ludzi rozstają się i wtedy rozpoczyna romans z Danem;)

Doc Manhattan - Jedyna postać w tym filmie z supermocami, właściwie jego moc jest przewyższa każdego superbohatera jakiego znamy z komiksów, Doc jest niemal bogiem. Dlatego ta postać jest taka ciekawa, prez nią nabieramy dystansu do rodzaju ludzkiego. Bycie bogiem kosztuje, Doc coraz bardziej traci kontakt z ludzmi, zyje w swoim świecie, nei czuje się związany z ziemią, postrzega czas jako całość, wie, żę Laurie go zostawi dla Dana dlatego, nie jest zdziwiony (ale smutny jest Laurie była jedyną osobą dzięki której miał kontakt z ludzmi, ich zerwanie równoważne jest z odejściem Doca. Nie staraj się wyjaśniać mocy Doca jest on bogiem i koniec to opowieść fantastyczna, ma pokazać pewne prawdy.

7. Komiks ma 12 części są one dość ciasno wmontowane w ten film, przez co dla przeciętnego zjadacza chleba jest to trudne do zrozumienia, ale uwierz mi jeżeli jesteś fanem komiksów to ten komiks będzie twoją bibilią. Film, z kolei moim zdaniem spotęgował klimat komiksu swoją muzyką dekoracjami i naprawdę dobrymi kreacjami aktorskimi.

Mam nadzieję, że Ci pomogłem.

ocenił(a) film na 5
Hilarious

OK, dzieki za odp. dobrze że na filmwebie są też normalni ludzie ;) Jednak film mnie mimo wszystko nie przekonał, może dlatego że nie jestem wielkim fanem komiksów i ogólnie fantastyki (może poza GW i Blade'em :P) i wiadomo, że ciężko zrobić film jak komiks ma 12 części, więc jak napisałeś trudno to zrozumieć jak sie nie miało styczności z tym komiksem.

ocenił(a) film na 9
enbiej

Z tego co czytam sporo ludzi co nie czytało komiksu jest zachwycona tym filmem, wystarcza im dobry klimat i fajny polityczny background ubrany w rajtuzy supermana;)
Część fanów ma za złe, reżyserowi, że zrobił to jako jeden film, ja osobiście tak wolę, bo nie wyobrażam sobie jak to podzielić, chyba, że w formie serialu z godzinnymi odcinkami.... O! to by było spoko;)
Nie musi Ci się podobać, jestem zdania, że to historia dla pewnego grona ludzi. Cieszy mnie to, że przynajmniej w prostacki sposób nie obrażasz tego filmu. Ukłon.

ocenił(a) film na 7
enbiej

(( Rozumiem że film miał przedstawić niejako nowych bardziej ludzkich bohaterów ale oprócz Rorschach'a który jest ciekawy i świetnie zagrany + fajny kostium, to reszta wybaczcie, ale dla mnie jest drużyną plastikowych żołnieżyków ktorych życie i działalność są nieciekawie nakreślone...Wg mnie duży plus dla tego filmu za Rorschach'a...głupio że Manhattan ot tak go zabił skoro był taki dobry ))

100 % racji xD

ocenił(a) film na 9
GotTheLife

'Ktoś mógł by powiedzieć że ja do Takich Filmów Nie dojrzałem...że ja go Nie zrozumiałem.Że ja to bym chciał SAMĄ Na pieszyczankę,strzelaninę i od cholery Efektów specjalnych ' Tak ja tak właśnie pisze, dodając jedynie fakt, że ten film nie jest po prostu dla Ciebie tak jak dla kolegi wyżej, ma prawo wam się nie podobać, ma prawo was razić obsada, realizacja i bohaterowie jednak ty drogi panie nie masz za grosz szacunku dla innych ludzie, dla których ten film coś znaczył, był wspomnieniem, lub po prostu klimatycznym kinem, gnoisz swoimi jakże prymitywnymi tekstami o tym ile to pieniędzy zmarnowałeś (tak tak mówię o tym temacie -Film Wyłącznie dla Osób co się PODOBA Komiks !!!). Jakim prawem używasz słowa WYŁĄCZNIE kto dał ci pełnomocnictwo?

'Zajefajne akcja w więzieniu...np:jak ziomkowi ręce ucinają..zwała,jak on ich napieprza. ' wiem czego oczekujesz od filmu dałeś tego wyraz panie ghost-rider-z-matrixem-w-tytule, proszę nie zasłaniaj się 'mądrymi' filmami bo to cię wcale nie broni to, że wsadzisz sukienkę nie czyni Cię kobietą. To, że podasz parę obrazów z TOPu filmwebowskiego nie robi na mnie wrażenia, bo połowa wymienionych przez Ciebie filmów to albo kopia czegoś innego albo masa sprzeczności, licząca na niedouczoną widownie(oprócz, pomarańczy, to bym sobie strzelił gola)

Ostatnia rzecz najważniejsza. Ok, nie podobał Ci się film, to po jaką cholerę, ciągniesz dalej ten temat. Nie możesz po prostu wejść ocenić skrytykować, zapomnieć? Wolisz sterczeć na tym forum i dowartościowywać się, na ludziach, którzy bądź co bądź jednak zrozumieli ten film, poczuli go.

No i cholera znowu się strolliłem, to zaraźliwe jest.

ocenił(a) film na 7
Hilarious

Hilarious

(( ten film nie jest po prostu dla Ciebie ))

No może i Nie jest dla mnie ale Zrozumieć go zrozumiałem xD

(( jednak ty drogi panie nie masz za grosz szacunku dla innych ludzie,dla których ten film coś znaczył, był wspomnieniem, lub po prostu klimatycznym kinem ))

Słucham !! Mylisz się...Szacunku Nie mam dla ludzi co Nie mają dla mnie Szacunku...Napisałem Opinie o filmie a Dzieciarnia Wyzywa mnie...żenujące teksty pisze a Wszystko przez Film !!!

Przecież to TYLKO film...!!!

Mam Szacunek dla ludzi co Na to zasługują !!!

Np:Użytkownik "And_And" napisał swoją krótką opinie do mojego tematu,że jemu Bardzo film się spodobał...10/10.
Ja się spytałem - Za co ta Ocena ten tytuł "Arcydzieło" ?
On odp. mi i się skończyła Rozmowa...

Albo użytkownik "Cziken" również napisał parę słów...
Ja jemu odp. -Być Może...ale Zdania co do filmu Na pewno bym Nie zmienił.

I co Ubliżyłem IM ?? W żadnym wypadku
Nic Do Niech Nie mam...Szanuje ich zdanie a Oni moje...to są Normalni ludzie...xD

A Nie jak ten "Troll" "Cryworld"

Wyskakuje z takim Żenującym tekstem - (( Weź dzieciaku nie lansuj się tak bo mało co nie spadłem z krzesła. Jeszcze prawie nic nie wiesz o filmach a udajesz takiego znawcę... żal... Jak już dorośniesz to sam stwierdzisz że jak to pisałeś to byłeś jeszcze za młody i za głupi na ten film ))

Albo następny "Troll"

(( Następnym razem, jak wydasz 7,90 na "marny" film i będzie Cię to gryzło tak mocno ze postanowisz coś napisać, dać ulgę żalowi który ściska twój tyłek ... to proszę... nie... JA BŁAGAM ! Weź porządny rozbieg i pierdolnij głową w mur, możne przejdzie.))

A ta Klientka "aPosing"

(( watchmen to film wychylajacy sie przed wszelkie szeregi, moze dlatego tak trudny w odbiorze dla przecietnego pacana? ))

Noi się Pytam Ciebie Mądraliński Po co Te Wyzwiska...te Żenujące Teksty !!! Po co !!!

Dzieciarnia się Zezłościła że Ktoś Ma Kompletnie Inny Gust od NICH...

Wczoraj wieczorem napisał do mojego Tematu "Paluch222" a dziś Rano "_justin_" i co Powiesz że Ich też Nie będę Szanował ?

To się Grubo Myślisz...Napisali do mnie Z szacunkiem,z Taktem...to ja Również tak do Nich odp. xD

(( o tym ile to pieniędzy zmarnowałeś ))

Boże To Tylko tak Na marginesie napisałem...taki mały szczegół...Nic więcej...O boże podejrzewałem że tak będziecie to odbierać.

((Jakim prawem używasz słowa WYŁĄCZNIE kto dał ci pełnomocnictwo?))
he he dobre xD

(( wiem czego oczekujesz od filmu...proszę nie zasłaniaj się 'mądrymi' filmami bo to cię wcale nie broni...To, że podasz parę obrazów z TOPu filmwebowskiego nie robi na mnie wrażenia, bo połowa wymienionych przez Ciebie filmów to albo kopia czegoś innego albo masa sprzeczności, licząca na niedouczoną widownie ))

Nie rozśmieszaj mnie nie masz Zielonego pojęcia...a gadać to Ty sobie możesz...lata mi to koło dupy !!!
Mam Ogromny Gust...mówię ogólnie...np: jeśli chodzi o muzykę...Czasem słucham "Eltona Johna" a zaraz po nim "Children of bodom" czyli Melodyjny Metal Śmierci z Domieszką Speed i Heavy Metalu !!!

Albo Słucham "Slipknota" Alternatywny Metal z Darciem Ryja a zaraz po nim "Perfect-u"

To Tylko dwa przykłady jeśli chodzi o muzykę...a jest ich Naprawdę Sporo xD

I podobnie jest z filmami...jak wchodziłeś na mój profil to wiesz że jestem horror-maniakiem ale Uwielbiam również takie Gatunki M.IN. jak S.F. ...Dramaty-Psychologiczne...Thrillery-psychologiczne...Katastroficzne...Wojenne. ..

Lubie też czasem pooglądać NP: Komedie Romantyczne...filmy Nieme...krótkometrażówki...

Wiec daruj sobie Tą żałosna gatkę i wsadzi sobie ja w dupę !!!

((Ostatnia rzecz najważniejsza. Ok, nie podobał Ci się film, to po jaką cholerę, ciągniesz dalej ten temat))

A co zabronisz mi ? Synku to jest Forum...Śmieszne co prawda ale jest...
Tu się Nie pisze Jak się Film Spodoba...tu się pisze Opinie na dany film !!!

((jednak zrozumieli ten film, poczuli go))

Poczuć to go Nie poczułem to Fakt...mam inny gust xD
Ale się Powtarzam Zrozumieć to Go Doskonale Zrozumiałem.

Ps. Jedno mnie Zastanawia czemu "Trolle" Rzucają Padliną na Osoby co Mają Kompletnie inne Zdanie a później ta osobę Uważają że są Trolla" ? hmm...xDD

Żałosne xD

ocenił(a) film na 9
GotTheLife

Gościu nie musisz się tłumaczyć, kto jest większym trollem od Ciebie, dla mnie to co ty robisz i te wymienione przez Ciebie osoby to jeden wafel. Moim zdaniem takie durne dywagację są właśnie tego objawem. Nie zabronię Ci 'synku', mój błąd, że się wdawałem w dyskusję. Koniec tematu, Tobie się nie podobał film, mi tak.

ocenił(a) film na 7
Hilarious

(( dla mnie to co ty robisz i te wymienione przez Ciebie osoby to jeden wafel...Moim zdaniem takie durne dywagację są właśnie tego objawem. ))

Ktoś jest Chamem dla mnie ja Również...
Ktoś jest Dobry dla mnie ja Również...
I lubię się bronic Zwłaszcza jak mam Rację !!!
Taki już jestem...

Jak Tego Nie rozumiesz to jesteś Ciemny !!!

(( Tobie się nie podobał film, mi tak.))

Noi ? Nic do tego Nie mam...każdy ma swój gust xD

Koniec tematu xDD

ocenił(a) film na 9
GotTheLife

Jak nie masz racji to też lubisz;)

P.S. jaką kapele death metalową najbardziej lubisz?

ocenił(a) film na 7
Hilarious

Jaką Najbardziej ((death metalową )) ?

To Oczywiście In Flames...Tylko to Niejest Czysty Death...
Bo to Melodic death metal xD

ocenił(a) film na 9
GotTheLife

mmm fajny kawałek Cloud Connected. Ja klasycznie lubię kapela DEATH, która już nie istnieje. Lubiłem rodzimego Vadera ale ostatnio cienko im idzie.

ocenił(a) film na 7
Hilarious

Cloud Connected to Zajebisty kawałek.
Tylko ten ci się podoba ?

DEATH z nam tylko z nazwy...czytałem o nim...ale go Nie kojarzę

((Lubiłem rodzimego Vadera Ale ostatnio cienko im idzie))

Nie podoba ci się ich Najnowsza płytka!...fakt że Nie jest Zajebista ale ma niektóre Porządne kawałki.

ocenił(a) film na 7
GotTheLife

ale Nie kojarzę ich Muzyki xD

ocenił(a) film na 9
GotTheLife

In Flames z tytułu tylko ten znam, niby miałem ich 4 płyty ale jakoś nigdy się nie wsłuchiwałem. Death to klasyk płyta Sounds of Perseverance wymiata. A co do Vadera to płyty De Profundis i Litany są moimi ulubionymi, z nowych to podobał mi się singiel Art of War.

ocenił(a) film na 7
Hilarious

No jak mówisz że Wymiata ta płytka to z chęcią sobie ją Odsłucham xD

ocenił(a) film na 5
enbiej

Właśnie obejrzałem. Jak dla mnie to ten film jest zupełnie o niczym. Jedyna ciekawa postać to Jon i jego przemyślenia na temat otaczającej nas rzeczywistości. 5/10