7,2 105 tys. ocen
7,2 10 1 104660
6,8 42 krytyków
Watchmen. Strażnicy
powrót do forum filmu Watchmen. Strażnicy

Podobne filmy

ocenił(a) film na 10

Witam, po obejrzeniu trailera film wydawał mi się beznadziejny, ale ktoś mnie zachęcił do przeczytania komiksu, który po prostu mnie powalił. Potem obejrzałem film, potem jeszcze raz i jeszcze i tak w sumie już 4 razy i chcę jeszcze! :) Film jest po prostu idealny i teraz robię kampanię i każdemu mówię, żeby obejrzał :) Wiem, że trochę głupio to zabrzmi ale cieszę się, że nie poszedłem na ten film do kina - z tego powodu, że ten film nie wystarczy obejrzeć raz (a nie każdego stać, żeby co parę dni być w kinie), zacząłem od wersji dvd, oczywiście reżyserskiej i wszystkim polecam. Nie patrzcie wcześniej na zwiastun ;) A co do muzyki to od czasu obejrzenia po raz pierwszy filmu (jakieś 2-3 miesiące temu) cały czas mam go na swoim odtwarzaczu mp3 i jest po prostu świetny :)

A teraz to o co mi chodzi: Czy znacie filmy podobne do Strażników? W sensie, że mają taką głębię, wyraziste postacie i świetny klimat. Rozumiem, że ten film jest niepowtarzalny i nie ma innej historii o superbohaterach, która byłaby taka dojrzała, ale chodzi mi przede wszystkim o klimat i dialogi. Niestety film nie został dobrze przyjęty i pewnie w najbliższej przyszłości nie ma co liczyć na podobne widowisko... Ale mam nadzieję, że coś podobnego jeszcze powstanie :)

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
kopaczu5

nie można z niczym innym porównać tego filmu, jedynie mogę polecić Ci wersję Ultimate Cut, jeszcze lepszą od reżyserskiej... można natomiast znaleźć coś równie dobrego na płaszczyźnie komiksowej, chociażby równie genialne V jak Vendetta czy From Hell (oba z tego samego autora co strażnicy), innych autorów jedynie seria Sandman Gaimana (moje zdanie) zasługuje na podobna uwagę.

ocenił(a) film na 10
G_R_Z_3_C_II_U

Wielkie dzięki, nie miałem pojęcia, że wyszła wersja Ultimate Cut, już ją
ściągam :) co do komiksów to chyba też ich poszukam ;)

ocenił(a) film na 10
G_R_Z_3_C_II_U

z 'sandmanem' sie nie zgodzę, to oklepane dziadostwo

ocenił(a) film na 9
braindead138

jakim cudem coś nowatorskiego może być oklepane? to Sandman zrewolucjonizował komiks... nie wspomnę już, że jako jedyny komiks zdobył nagrodę przeznaczoną wyłącznie dla książek (niestety nie pamiętam w tym momencie nazwy nagrody) wywołując w światku pisarskim ogólne wzburzenie... poza tym gdzie indziej tak znakomicie przeplatają się wątki mitologiczne, historyczne, poetyczne, religijne, sensacyjne etc. Mnie osobiście Sandman wciągnął niesamowicie i stanowczo polecam każdemu, kto oczekuje od komiksu nieco więcej niż oferuje "stajnia" Marvela... no ale to nie miejsce na dyskusję na ten temat, poczekamy na ekranizację Sandmana to się posprzeczamy... ;]

ocenił(a) film na 10
G_R_Z_3_C_II_U

o n ie nie, v jak vendetta i from hell to straszne gnioty w porownaniu z komiksami, obie ekranizacje raczej bardzo odbiegaja od komiksow, o wiele za bardzo.

ocenił(a) film na 9
TheGarbageDump

zgadzam się, że są nieudane, tak samo jak i "droga do zatracenia" ale wcześniej pisałem w kontekście komiksów, proszę czytać uważniej...

ocenił(a) film na 10
kopaczu5

Od siebie polecam:
http://www.filmweb.pl/f31865/Akira,1988
Jak na anime ma spory rozmach i dopracowaną animację.
Ale odradzam czytanie mangi przed obejrzeniem filmu.

ocenił(a) film na 3
BSQ

mnie się film nie podobał nudny,drętwe dialogi beznadziejny klimat takie kino klasy c.ale to moja opinia dalem 3/10

kopaczu5

polecam Sin City- klimat zblizony , sam film tez mi si ebardzo podobal.

ocenił(a) film na 9
kopaczu5

Skojarzył mi się film „Prestiż” może trochę przypomina ten, tak samo zagadkowy wystylizowany i perfekcyjnie wyrezyserowany. Polecam tez filmy Tarantiono takie jak „Wściekle psy” „Kill Bill” czy „Death Proof” trochę mi przypominają „Strażników”.
Dodał bym tu jeszcze nowe „Batmany” choć już nie tak dopieszczone jak „Watchmeni” no i oczywiście 300, genialny film..