7,2 105 tys. ocen
7,2 10 1 104660
6,8 42 krytyków
Watchmen. Strażnicy
powrót do forum filmu Watchmen. Strażnicy

Słaby? nudny? WTF?

użytkownik usunięty

ludzie poszli na ten film w przekonaniu, że to kolejne X-men lub Fantastyczna Czwórka. Szkoda, że trailer faktycznie na to wskazywał, może gdyby bardziej oddawał to jaki ten film jest naprawdę część z nich po prostu by się na niego nie wybrała i tym samym oszczędziła nam tych śmiesznych komentarzy.

A co do samego filmu - 9/10, ścisła czołówka jeśli chodzi o filmy na podstawie komiksu, jedynie Batmany Nolana i Burtona moga z tym filmem konkurować, cała reszta zostaje kilka długości w tyle.

ocenił(a) film na 10

Co do trailera, raczej nie mógłby on wyglądać inaczej, bo sporo osób jak mówisz nie poszło by na film, a o to w nim chodziło żeby namówić jak najwięcej ludzi.

użytkownik usunięty
vector1996

Tyle że ten trailer (oraz klipy promujące film, które pokazywały niektóre sceny akcji) innych zniechęcał (na przykład mnie). Nie czytałem komiksu a na kolejną fantastyczną czwórkę nie miałbym ochoty się wybierać. Na szczęście poczytałem trochę opinii ludzi zorientowanych w temacie, dowiedziałem się jakiego rodzaju komiksem jest "watchmen" i wiedząc, że trailer nie oddaje dobrze charakteru tego filmu postanowiłem go obejrzeć :) I dobrze zrobiłem.

jak się okazało to co mi przeszkadzało w poprzednim filmie tego reżysera (jak np natrętne epatowanie slo-mo itd) którym raczono nas w trailerze w filmie wcale aż tak często nie wystepuje, a klipy które wyrwane z kontekstu przedstawiały Watchmen jako tępą nawalankę okazały się być tylko dodatkiem zaserwowanym w idealnych wręcz proporcjach.

Zarombisty film w pełni popieram,właśnie po raz kolejny zabrałem się za komiks( Cudo ).
I u mnie jest to ściśła czołówka adaptacji komiksowych razem z Batmanami Burtona i Nolana

hudylobo

to ci tylko powiem że Watchmen to ekranizacja(jak sin city i 300), a wszystkie Batmany to adaptacje. prawie to
samo ale...

ocenił(a) film na 7
Djibril

no ja sie nie zgodze z autorem, poniewaz nie uwazam ze jest to najlepsza ekranizacja, czy jak kto woli
adaptacja.
moim zdaniem pomysl jest rewelacyjny, tu nie ma dwoch zdan, ale zawiodlem sie nie dlatego ze to nie jest
wfilm w stylu spider mana, czy iron mana, tylko nie udany projekt. film niestety przerosl rezysera, badz
scenarzyste ktory pisal scenariusz. mowiac szczerze nie wiem kogo mozna obwiniac! pomijm fakt, ze gdzies
widzialem juz podobny schemat w jakims filmie, bo to akurat jest nie istotne, jednakze ilosc pociagnietych
watkow jest w tym filmie w wiekszosci nie potrzebna! osobiscie uwazam, ze uwage powinien bardziej
skoncentrowac na raschaku ( nie mam fioletowego pojecia jak on sie pisze), komendiacie, johnie oraz na
adrianie. ostatni wgole nie zostal przedstawiony, a jest to kluczowa postac. nie podobala mi sie rowniez
muzyka. np jak niebieski rozwalal wietnam z muza od czasu apokalipsy pasowalo tak jak nimfoman u siostr
zakonnych. najgorsze jednak i wogole nie potrzebny jest mars, a tekst pogadajm gdzies indziej, fatalne.
moja ocena to 4/10, a szkoda bo pomysl jest rewelacyjny!

ocenił(a) film na 8
emu_

Tylko po tych wszystkich zmianach to już nie byłoby "Watchmen" ...

emu_

zgadzam się. Problem nie leży w pomyśle, ale realizacji. Na co komu była scena gaszenia pożaru? Wątek na wątku niepotrzebny, a gdyby rzeczywiście pociągnąć to bardziej w stronę raschaka (czy jakoś tak), to nie wyszłoby to lepiej? W sumie, jak dla mnie, to pozytywny by z tego film był, gdyby wywalić wszystkich bohaterów i włożyć zwykłych aktorów.

użytkownik usunięty
szogun

"Na co komu była scena gaszenia pożaru?"

Ktoś tu chyba idąc do kina zostawił mózg w innej czapce :)

Djibril

WIEM wiem ale taki się kocioł zrobił przez tego MC, ze sie zapędziłem, Znam komiksy mam nimi wypchane szafy ;p Filmy też ale wiadomo o co chodziło, o najlepsze filmy z komiksowym rodowodem.
pozdro

hudylobo

Ta odpowiedz jest dla -Djibril- za krótki <br/>

zgadzam się z autorem, że zwiastun mógł trochę zamydlić obraz tego filmu...nie czytałem komiksu, idąc dzisiaj na film byłem przekonany, że to będzie coś właśnie w stylu takich filmów, jak Spider, Batman, itp...

W sumie się ucieszyłem, ze zobaczyłem coś nowego. To nie jest film o superbohaterach. Ten film ociera się trochę o dramat. Ma dobry mroczny klimat i jest w nim brutalność co jeszcze dodaje smaczku.

Moim zdanie na prawdę dobry film, godny polecania, ale nie dla wszystkich. Jeżeli ktoś chce iść na kolejny film w stylu supermana, itp to nie jest to film dla nich.

Trudno mi oceniać, jak film wypadł na tle komiksu ale oceniam go na 9/10. Druga bo Mrocznym Rycerzu ciekawa adaptacja komiksu w ostatnim czasie. Ludzie słabo ten film oceniają bo zapewne spodziewali się zupełnie czego innego, a trzeba oddać, że film jest dobrze zrobiony i wcale nie jest za długi:)

ocenił(a) film na 10

10 punktów dla tego pan (autora tematu) "dajcie mu wódki". Wielka szkoda ze znaleźli się tacy ludzie w kinie i zaniżają ocenę tego filmu:( i przez takich jak oni dobre kino jest zamknięte w "podziemiu".

No cóż trailer jaki był taki był, sam odniosłem mylne wrażenie na temat Strażników po jego obejrzeniu. Na szczęście seans mi to w pełni zrekompensował i zatarł lekki niesmak "potrailerowy" Najlepszy film oparty o komiks jaki dotąd powstał? Zdecydowanie tak. Jak dla mnie to film, któremu spokojnie i z czystym sumieniem daję 10 punktów.

ocenił(a) film na 8

Idąc na film mniej więcej wiedziałem czym są Watchemeni lecz nie zdążyłem jeszcze przeczytać a film bardzo pozytywnie się mnie zaskoczył spodziewałem się tylko bardziej poważnej wersji TDK or something a tu otrzymuje prawdopodobnie najlepsza adaptacje komiksu jaka powstała a do tego porusza ważne i trudne problemy.Sceny z Komediantem zapadają w pamięć tak samo jak sam Komediant oraz Rorschach który został świetnie zagrany.Szczerze mówiąc nie rozumiem czemu ludzie tak reagują na niebieskiego penisa Dr.Manhattana zwłaszcza że to najczęściej faceci o tym piszą zastanawiające jest to czemu nie zwrócili większej uwagi na Silk Spectre. IMHO naprawdę dobry film 9/10 oby stał się kultowy.