7,2 105 tys. ocen
7,2 10 1 104660
6,8 42 krytyków
Watchmen. Strażnicy
powrót do forum filmu Watchmen. Strażnicy

Słodko-gorzki bohater

użytkownik usunięty

Brawa za niekonwencjonalne ujęcie, re-definicję superbohaterów, plastyczność oraz muzykę. Minus za czas trwania, nieudolny chwilami scenariusz [końcówka filmu].

minus? błagam fani skręcają jeszcze dłuższe wersję i naprawdę temu filmowi nie powinno się ująć ani minuty. Scenariusz nie jest nieudolny w żadnym momencie, mimo niektórych zmian w stosunku do komiksu pozostaje identyczny przesłaniem a nawet wprowadza trochę własnej interpretacji. Pomimo to zapytam co jest wg Ciebie nieudolne w końcówce?

konradleg

A można gdzieś zobaczyć te dłuższe wersje? Albo skądś ściągnąć?

konradleg

Aha, już wiem, jak się nazywa (ULTIMATE CUT) i skąd ściągnąć. Sorry za niepotrzebne zawracanie głowy.

wilczekstepowy

Są dwie wersje fanowska i reżyserska

konradleg

Wersja fanowska to ta z animacją komiksu?

wilczekstepowy

W żadnej nie ma animacji wplecionej w film chyba, że jest jeszcze nowsza wersja. Animacja jest dodatkiem do filmu w którym głos podkłada Gererd Butler.

konradleg

Tak, teraz jest bo właśnie skończyłem dzisiaj oglądać Ultimate Cut, gdzie taki młody chłopak Bernard czyta przed kioskiem z gazetami komiks, po trochu każdego dnia.

wilczekstepowy

No tak to jest akurat identyczne jak w komiksie ale wg mnie kinowa wersja jest najlepsza zwłaszcza jeśli chodzi o muzykę. Bo o ile się nie mylę w tej wersji fanowskiej nie ma muzyki z piosenkami tylko same utwory symfoniczne.Chyba, że w tej wersji jest jeszcze inaczej. Masz też śmierć Hollisa Masona tam?

konradleg

Tak. Jest tam, ta śmierć Hollisa.

wilczekstepowy

No to pewnie ta sama wersja co ja widziałem tyle tylko, że dodali jeszcze ten komiks. Jednak jak ja oglądałem ta wersję to brakowało mi np all along the watchtower hendrixa wtedy jak widac buźkę na marsie.