7,2 105 tys. ocen
7,2 10 1 104660
6,8 42 krytyków
Watchmen. Strażnicy
powrót do forum filmu Watchmen. Strażnicy

Pomijając czołówkę filmu złożoną z samych tylko symboli, polecając przy tym komiks przed obejrzeniem filmu, postaram się przedstawić kilka znaczących elementów w filmie. Sorry jeśli nie będzie chronologicznie.
No i nie wspomnę o tekstach, bo nikomu ich przypominać nie trzeba. :)

No więc pierwsze co zapamiętałem najbardziej:
- głowa Abrahama Lincolna wyżłobiona w skale marsjańskiej (coś na kształt Mount Rushmore), widoczna z czasie lotu Manhattana z Zjawą
- uśmiechnięta buźka jest dosłownie wszędzie. Na Marsie (po oddaleniu się kamery, zaraz po rozpadzie "statku" ze szkła), na koszulce (w ostatniej scenie) kolesia z gazety i do tego z ketchupem, na podobieństwo krwi... więcej nie pamiętam, umknął mi jeszcze jeden jej symbol
- Rorschach - te je plamy były prześwietne. W końcu sam się stał jedną z nich (wzór na śniegu) po zamordowaniu jego przez Dr Manhattana.
- same ujęcie kamery na wielką postać Manhattana w Wietnamie, jakby zmrużyć oczy, wcale na takiego nie wygląda; te samo ujęcie wykorzystano w trailerze, po którym nikt się zapewne nie domyślił, że jest wielkości drapacza chmur, a tylko, że stoi za Wietnamczykiem i wyciąga dłoń by go sięgnąć i zabić

Znalazł ktoś więcej (oczywiście przez siebie, google każdy umie obsługiwać)? Z chęcią przeczytam :)

ocenił(a) film na 7
freepick

Nie rozumiem tego wątku. Starasz się coś udowodnić czy po prostu się popisujesz?

A fajna analiza jest tu:
http://film.org.pl/prace/straznicy_czasy_sie_zmieniaja.html

ocenił(a) film na 10
tom_1984

Próbuję zaistnieć w internecie. Człowieku, czytaj następnym razem ze zrozumieniem, nie spamuj linkami.
To co napisałem idealnie nadaje się na ciekawostki (taki specjalny dział po prawej na stronie głównej filmu), jakby kto chciał. ;d

ocenił(a) film na 10
freepick

Po pierwsze: dział z ciekawostkami jest po lewej stronie, o ile mnie pamięć nie myli.
Po drugie: nie jestem pewien, ale myślę że tom_1984 chciał powiedzieć iż te twoje ciekawostki są tak odkrywcze że równie dobrze mógłbyś napisać tam że ten film jest o superbohaterach...
Szczerze nie wątpię że miałeś dobre zamiary kolego ale podane przez ciebie przykłady są tak oczywiste że trzeba by być ślepym albo-jak to ładnie mówi mój kolega-"retarded".

ocenił(a) film na 10
xarphax

Gestykulując w formie pisemnej, żałując, że nie możesz oglądać mojego zażenowania Twoją osobą, poddaję się bezlitosnym argumentom wyższych osobników.
Skoro chciałeś zabłysnąć, mógłbyś przy tym popisać się swoją inteligencją, czy jakże innymi zaletami spostrzegawczości, dopisując coś swojego, jednak po co? Lepiej atakować i szczekać, co nie? Dział ciekawostek może być nawet po środku, a i tak niczego nie wnosi dodatkowego do filmu. O tych symbolach wspomniałem z bardzo prostego powodu, bo oprócz uśmiechniętej buźki na koszulce kolesia z gazety, w komiksie nie występują, a to, że na innych stronach znajdziesz takie same informacje jak moje, również wątpię.

ocenił(a) film na 10
freepick

Łojezuu, od razu chłopaka objeżdżacie. Dajcież spokój. Może nie są to odkrywcze stwierdzenia, ale zawsze milej je przeczytać niż to ogólne skomlenie, jacy to Watchmeni są wspaniali/beznadziejni.
Co do tej "buźki" na Marsie, to rzeczywiście takowa istnieje ;)

ocenił(a) film na 10
hulahopke

I swoją drogą Strażnicy są wspaniali, to drugie skreślić. :)