np. tutaj: http://www.sklep.gildia.pl/komiksy/66078-straznicy-pakiet jest rewelacyjna oferta na wszystkie trzy tomy (tylko do 24 grudnia!). Kto nie ma niech kupi, na pewno nie pożałuje :). Od razu zaznaczę że nie mam nic wspólnego z tym sklepem a daje tego linka tylko po to żeby jak najwięcej osób kupiło i przeczytało komiks przed premierą bo nie chce czytać później tysiąca idiotycznych tematów i pytań.
nawet nie warto tylko trzeba-> żeby później nie było, że film jest długi,przegadany, czasem patetyczny, że bohaterowie to kalki batmana i innych oraz że niewiadomo o czym dokładnie jest.
i z ciekawostek montażowych kinowa wersja filmu ma 2h 35 min(bez Black Freighter'a) natomiast wersja dir cut będzie pełna komiks+black freighter znajdzie się na DVD/BR i będzie trwać 3h i (sprzczne informacje dochodzą) 10 lub 40 min
Kilka dni temu w twórcy filmu "Watchmen. Strażnicy" zaprosili dziennikarzy na specjalny pokaz pierwszych 22 minut tego obrazu. Udział w projekcji, na którą zaprosił widzów Jackie Earle Haley (Rorschach), wziął między innymi Devin Faraci z serwisu CHUD. Okazuje się, że zwiastun nie oddaje charakteru całego filmu, który zdaniem Faraciego zapowiada się jako znakomite, stylowe i dynamiczne widowisko, któremu daleko jednak do klasycznego kina akcji.
-Dziwna to sytuacja, ale wielu ludzi, którzy mieli okazję zobaczyć zwiastuny filmu, dochodzą do wniosku, że Zack Snyder zrealizował film szybki i taki, w którym na pierwszy rzut oka widać ile wydano na jego realizację. Po tym co miałem okazję zobaczyć okazuje się, że jest to kompletna nieprawda. Zdjęcia są stylowe, świetnie skomponowane, dynamiczne i znacznie bardziej niż co innego, przypominają nowoczesny film 'noir'. To co widziałem było pełne emocji i stylu. Snyder pozwala na to, aby ujęcia były długie i wystrzega się szybkiego montażu, który jest tak charakterystyczny dla współczesnego kina. 22 minuty, które widziałem w ogóle nie przypominaja filmu akcji - pisze Faraci, a potem przystępuje do drobiazgowego opisu fragmentu, który miał okazję obejrzeć. Dowiadujemy się, że film rozpoczynają sceny z udziałem policjantów wyglądających przez wybite okno w apartamencie Komedianta, zamordowanego członka zespołu superbohaterów z nieistniejącej już od 7 lat grupy zwanej Gwardzistami...
Faraci zwraca także uwagą na staranne scenografie i aktorskie kreacje, znakomicie dobranych jego zdaniem aktorów. - Film jest wypakowany detalami - pisze Faraci i dodaje: - Każde ujęcie zawiera coś, co pozwala nam zgłębić wizerunki poszczególnych bohaterów i przybliża nam ich przeszłość.
więcej tutaj : http://chud.com/articles/articles/17450/1/WATCHMEN-THE-FIRST-22-MINUTES/Page1.ht ml