Mam pytanie którą wersję według was bardziej opłaciło by się oglądnąć wersje reżyserską czy zwykłą ( Mówię od razu że nie oglądałem filmu).
Jeżeli czytałeś i znasz komiks to DC- dłuższa i pełniejsza wersja filmu. Jeżeli nie znasz komiksu to kinowa wersja wystarczy.
Jak dla mnie lepsze wersja kinowa. Rezyserska zbyt rozciągnięta i to po cęsci scenami, które na dobrą sprawę nic nie wnoszą. No ale ja komiksu nie czytałem i mi na tych scenach po prostu nie zależy, zwłąszcza kiedy tempo filmu przez nie siada.
Warto zobaczyć wersję reżyserską dla samej sceny z oryginalnym Nite Owl i punkami w jego domu. Świetny montaż i świetny klimat , nie wiem dlaczego nie trafiła ona do wersji kinowej.
Jakby ktoś mógł tak trochę pospoilerować...
Byłem w kinie na premierze Watchmenów w marcu, a wczoraj miałem okazję obejrzeć wersję reżyserską, jakby nie było dłuższą o 24 minuty. Tylko szczerze powiedziawszy to nie mogę za bardzo wynaleźć scen, których nie było w wersji kinowej, a które zajmowałyby łącznie aż 24 minuty.
Byłby ktoś tak miły i wypisał te sceny? : )
Ja naliczyłem 3,
jedna to kiosk, właściciel i czytelnik komiksu,
druga była z ex nocnym puchaczem
trzecia to scena w barze z obecnym nocnym puchaczem i sklepaniem punka - tutaj wychodzi że rorschach to nie byle zabijaka, schizofrenik etc.
Ogladajac DC naliczyłem mnóstwo dodatkowych scen. Po pare sekund, dodających nowe linie w dialogach, nowe miny bohaterów, nowe potyczki, nowe wątki. Po przeczytaniu komiksu myślałem że kinówka to bardzo wierne odwzorwanie komiksu. Wersja reżyserska jest jeszcze lepsza. Mocno polecam!
"Warto zobaczyć wersję reżyserską dla samej sceny z oryginalnym Nite Owl i punkami w jego domu. Świetny montaż i świetny klimat , nie wiem dlaczego nie trafiła ona do wersji kinowej."
Bo nic nie wnosi do fabuły.
Jest trochę tych scen, ale mam pytanie jest wersja z połączonym Tales of the Black Freighter z tego co czytałem to miało być to połączone a w wersji która mam trwa 3h nie ma tej animacji.
póki co niestety nie ma... może jednak takie połączenie nie jest najlepszym pomysłem, wielu ludzi uznałoby go za niepotrzebny i niezrozumiały... na szczęście w komiksie jest wszystko tak jak być powinno, a film jest jego niemal doskonałą ekranizacją, nawet bez Tales... chociaż z chęcią obejrzałbym jeszcze dłuższą wersję :D
Słyszałem o pogłoskach o tzw. Ultimate Cut. Ale osobiście nie wyobrażam sobie wmontowanie Tales of the Black Freighter w film. W komiksie płynnie to przechodziło dzięki temu że często wracano do kioskarza i chłopaka czytającego komiks. W DC następuje to tylko raz. Tak samo z Under the Hood, czyli swego rodzaju ekranizacji historii superbohaterstwa w tym świecie. W komiksie było to w formie artykułów prasowych na końcach albumów. Producenci, za co im nieskończona wręcz chwała, postanowi to także zekranizować - w formie reportażu telewizyjnego. Dodać to tego smaczne kąski z youtube użytkownika thenewfrontiersman (gazeta w watchmenach tak się nazywała) można uzyskać wspominane na początku Ultimate Cut. Użytkownik thenewfrontiersman był elementem reklamowym przed premierą watchmenów, ale uważam że dopełnia całość.
Osobiście proponuję oglądać w tej kolejności:
1. Tales of the Black Freighter
2. NBS Nightly News with Ted Philips, March 11th 1970 z youtube http://www.youtube.com/watch?v=nd5cInmK6LQ&feature=channel_page
3. Under the Hood
4. The Keene Act & YOU (1977) z youtube http://www.youtube.com/watch?v=n5WsciSNVS0&feature=channel_page
5. Who Watches the Watchmen? - A Veidt Music Network (VMN) Special - 1983 z youtube http://www.youtube.com/watch?v=sCpl3MLVwUc&feature=channel
6. World In Focus: 6 Minutes to Midnight z youtube http://www.youtube.com/watch?v=TShz4VsKeso&feature=channel
7. Watchmen Directors Cut.
McOffsky, dzięki za info! Niech bóg Ci w dzieciach wynagrodzi, droga niech Ci lekką będzie.
Mogliby wmontować Tales of... w film dvd.
Można by sobie w menu wybrać opcję film + Tales of... i odpowiednie fragmenty włączyłyby się tam gdzie trzeba. Może już o tym myśleli okazało się ze nie wygląda to dobrze ...
Jednak sam nośnik dvd(albo blueray) jest bardzo odpowiedni do takich rzeczy.