7,2 105 tys. ocen
7,2 10 1 104660
6,8 42 krytyków
Watchmen. Strażnicy
powrót do forum filmu Watchmen. Strażnicy

Po nabraniu wprawy w ekranizacji komiksu Synder zobił kolejny obraz o bohaterach a przy tym jeden z najlepszych filmów roku. Komiksu nie czytałem więc oceniam sam film a nie jak się sprawdza jako ekranizacja. W czasach kiedy rządzi banalny Spiderman i ugrzeczniony choć dobry Batman Snyder wyskakuje z powolnym obrazem gdzie super bohaterowie są tymi złymi będąc w pełni przekonującymi psychologicznie a przemoc jest pokazana z całą dosłownością po prostu bohaterowie są z krwi i kości. Dochodzi do tego świetna strona techniczna a stylizowanie na film noir dodaje dodatkowego smaczku. A teraz pytanie na koniec czemu ten film został totalnie olany? Gdzie rok wcześniej nietoperek zgarniał wszystko? Świetne kino 8/10.

ocenił(a) film na 9
Kilinski

Film zaraz po premierze został zbojkotowany przez spore grono ludzi, które spodziewało się czegoś na poziomie Wolverina, pamiętam jak ludzie zakładali identyczne posty pisząc jaki to jest nudny i beznadziejny film, generalnie pół narodu wykazało się kompletną ignorancją... jak byłem na premierze to na sali widziałem nawet ludzi z dziećmi w wieku do 5 lat (które pewnie później pozakładały konta na filmwebie i zaczęły bojkot)...
a Mroczny Rycerz miał niższą kategorię wiekową, toteż poszło na niego dużo dzieciaków, poza tym śmierć Ledgera zapewniła mu spore grono widowni, które chciało zobaczyć go po raz ostatni... nie mówię, że Mroczny Rycerz jest złym filmem, bo tak nie jest, jednak nie jest on też mroczny, a w porównaniu ze Strażnikami jest historią płytką i naiwną.
Watchmen to dla mnie jeden z najlepszych filmów 2009, ale też i dekady, a jako ekranizacja pozostaje niedościgniony. Stanowcze 9/10, polecam komiks.

ocenił(a) film na 10
G_R_Z_3_C_II_U

Film jest dosc trudny dla przecietnego zjadacza popcornu, malo w nim
akcji, dynamiki jako takiej. Jest historia a raczej historie - wszystko to
z dziennika rorschacha.
Wszystko to w niasmowicie mrocznym klimacie, ktory pochlania widza w
calosci - nie widzialam do tej pory filmu ktory by sprawil, ze
przechodzily mi ciary po plecach.

Straznicy to jeden z wielu moich "ulubionych" filmow, ale gdybym miala
robic zestawienie to znalazl by sie w czolowce, bo jest to jeden z
najlepszych filmow jakie kiedykolwiek widzialam.

10/10
ja chce komiks!:D