no to jak mam iść na seans czy nie????? z komiksem nie miałam jeszcze doczynienia a czytam że opinie są podzielone.jedni piszą że dzieło inni że szmira a jeszcze inni że jak nie znam komiksu to powinnam odpuścić poradźcie.......
Jeśli przedkładasz dobre dialogi i mroczny klimat nad akcje to jak najbardziej polecam :) jeśli wolisz filmy typu Spiderman i X-men to nie polecam tobie bo się srodze zawiedziesz
Kurcze jesli się spodziewasz jakiejś fantastychnej 4 czy spidrmana to się przeliczysz. Film daje nam po garkach nie wybuchami czy nawalanką(choć owe jest). Trzeba się skupic i wczuć, komiks jak i film wymagają naszego zaangażowania i myślenia skłania do refleksji. Bochaterowie to ludzie którzy mimo iz zamaskowani (no jeden jest goły i boski ) są postaciami jak najbardziej prawdziwimy, niema dobrych ani złych ,każdy popełnia błędy i płaci cene, dokonują trudnych wyborów z którymi muszą żyć. Film/komiks są brutalne (krew,sex,przemoc itp) ale jak najbardziej pasują do ludzkiej natury. uff zem sie napisał może ktoś coś jeszcze doda....
Ja polecam tylko jeśli chcesz czegos ambitnego, hmm bo jeśli interesuje cię zwykła rozrywka to nie radze, film jest długi i bardzo gadany...
pozdro
Mam jedno ważne pytanie, ile masz lat ? Jeżeli mi odpowiesz na nie to wtedy z czystym sumieniem będę mógł ci polecić lub odradzić ten film.
Wiek tu nie ma nic do rzeczy:) Mój 25-letni wujek, jak dałem mu do przeczytania komiks to po 1 tomie określił to ,,nuda" a ja sam, mimo wieku 15 lat byłem zachwycony, więc tu nie o to się rozchodzi:)
Widzisz w wypadku tej produkcji wiek ma duże znaczenie, zacznę od tego że osobiście nikogo poniżej 16 roku życia do sali kinowej bym nie wpuścił, nie chcę się za bardzo rozpisywać żeby komuś kto jeszcze nie widział Strażników nie zepsuć "efektu zaskoczenia" , ale brutalność w tej produkcji jest na naprawdę wysokim poziomie. Jak ktoś już wcześniej wspomniał , nie jest to film pokroju Fantastycznej Czwórki czy chodź by ostatniego batmana, film ten wyprzedza każdą inną produkcję o super bohaterach przynajmniej o rok świetlny .
Dla mnie fabuła w tym filmie była nieciekawa , ale gdzieś wyczytałem że w 95% zgodna z komiksem( nie czytałem nie wiem ) więc reżyserowi nie mam nic do zarzucenia, mogę za to pogratulować ostatecznego efektu, a jest co zachwalać , niespotykany klimat, świetna muzyka, d efekty specjalne "nowi" BARDZO ciekawi bohaterowie...
mam 24 lata. przyznaję lubię x-mena i spidermana ale nie gardzę też dobrymi dobrymi dialogami i mrocznym klimatem. wybiorę się do kina (seans w sobotę) i zobaczę.
CZego oczekujesz od tego filmu??
Film dla widzów dorosłych, jeżeli liczysz na film pełen akcji, zapomnij, film trwA 160 min, akcji ok, 40 min. Na film nie narzekam,w miarę się ogląda, dużo do myślenia,Nie porównuje z komiksem bo nie miałem do czynienia. Nie jest to film cukierkowy typu X-man, czy Spider. Dla mnie film ok.można obejrzeć w kinie lub na kompie jeżeli jest możliwość. Dziś o 21 wróciłem z kina, na seansie było łącznie ze mną 6 osób.
Komiks jednak jest górą, ale nie o to w tym chodzi ponieważ trudno było zmieścić wszystko do Filmu, choć osobiście rażą mnie nie które zmiany ale film oceniłem 8/10.
komiksu nie czytałem - pomimo to filmem jestem zachwycony, fakt jest trudny w odbiorze i jeżeli ktoś liczy na tanie efekciarstwo to się srogo przeliczy. Sama już mnogość odwołań i smaczków popkulturowo-historycznych wymaga od widza myślenia. Nie wspominając już o poruszanych przez film problemach.