jedyny dokument polańskiego, tylko dla zapaleńców - silniki ryczą, gumy palą, tłumy wyją - w przeciwieństwie np. do Senny na nic większego mi się to nie przekłada
Ciekawa jest ta wersja po 40 latach od premiery, w której dorzucili gadkę Romka i Jackiego, gdzie poruszane są ciekawe kwestie zmian w organizacji i bezpieczeństwa wyścigów F1, porównanie czasów i takie tam. Bo z oryginalnego dokumentu to przyglądałem się tylko strzępkom, w których widać Polańskiego, żeby spróbować odczytać z jego twarzy, jak radzi sobie po tragedii na Cielo Drive. Intrygujący jest fragment, w którym Stewart zacina się przy goleniu i mówi, żeby zawołać Romana, bo on lubi krew, dużo jej w jego filmach, na co Polański z offu mówi, chyba trochę zrezygnowanym głosem: "daj spokój"... Mimo że miał za sobą już "Tragedię Makbeta" ze sztuczną krwią sponsorowaną przez Hefnera, wciąż musiała go ta przemoc ruszać, i pewnie dlatego obsesyjnie szukał jej w kolejnych filmach...
tu mnie zagiąłeś. nie pamiętam żadnej sceny z wyżej wymienionych, a ta z zacięciem się z pewnością zasługuje na pamięć!
by the way - polański okaleczał nicholsona brzytwą w pamiętnej scenie z Chinatown, w Gorzkich Godach krew po zacięciu się brzytwą była z gardła mężczyzny zlizywana, we Wstręcie brzytwa odgrywała tak istotną rolę, że umieszczono ten rekwizyt nawet na plakacie, Nóż w Wodzie równie dobrze mógłby być Brzytwą w Wodzie jako że pomiędzy brzytwą a dobrze naostrzonym nożem nie ma specjalnej różnicy - wiedział to na przykład niejaki marion cobretti, w krótkometrażowym Morderstwie facet dźga drugiego nożem, jak również w Rozbijemy Zabawę sam romek polański rozbija zabawę przy pomocy noża chyba albo coś źle zapamiętałem i teraz se wmawiam..
jakby tam nie było to jest pełen szacun dla twojego odkrycia i czujnego oka!