PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1281}
4,0 55 tys. ocen
4,0 10 1 54785
2,6 41 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum filmu Wiedźmin

No, kogo z gwiazd hollywoodzkich obsadzilibyście w głównych rolach?

Na Geralta nie mam pomysłu bo nie umiem sobie innej twarzy wybobrazić niż Żebrowskiego.
Yennefer- Demi Moore, albo może Jennifer Connelly? (o tu- http://antoncastro.blogia.com/upload/20060826013323-jennifer-connelly.jpg)

Oraz (dadam!) Johnnego Deppa, jako Jaskra gdyż w Piratach wykazał niewątpliwie wielki talent komediowy i jego zachowanie...no Jaskier po prostu:)A po odpowiedniej charakteryzacji...

Domin_filmomaniak

Zgadzam się z tym :D Jak bym już miała wybierać to wizerunek Geralta z gry jest najodpowiedniejszy :)

Domin_filmomaniak

Ten geralt jest podobny do mojego faforyta do tej roli:)
look

http://gfx.filmweb.pl/po/52/02/475202/7297945.3.jpg?l=1258732120000

Zajebisty by Butler był:)

paelex

wreszcie ktoś, kto ma pojęcie o tym, na ile piękna powinna być Yen :)

coffeine_2

Witam, moja propozycją na Geralta jest Til Schweiger , nie widziałem jeszcze żeby ktoś o nim pisał, tylko lepiej nie sugerować się zdjęciem z filmweb, bo na nim trochę niekorzystnie wygląda

hasanciach_2

Temat Fajny,Ciekawy, Na Miejscu aczkolwiek kiedy coffeine_2 powiedziała że Megan Fox do roli Triss Merigold To myślałem że się zesikam ze śmiechu.
Może no to może idąc tą drogą dedukcji Paris Hilton jako Ciri i Zac Effron jako Geralt.

Konrii3

w takim razie pattinsona też trzeba gdzieś wcisnąć, może jako cahira? albo do roli młodego emhyra :P

ocenił(a) film na 2
coffeine_2

No to ja też swoje propozycje przedstawię:

Geralt- Robert Downey Jr.
Yennefer- Helena Bonham Carter
Jaskier- Johnny Depp/Brad Pitt/Ewan McGregor
Ciri- Dakota Fanning=>Natalie Portman
Bonhart- Vinnie Jones
Cahir- Vin Diesel (lol)
Vilgefortz- Tommy Lee Jones
Regis- Jean Reno
Milva- Tilda Swinton

ocenił(a) film na 4
coffeine_2

a oto moje propozycje:
Geralt- zostawiłabym Żebrowskiego ale Kevin Costner też może być
Yennefer- Helena Bonham-Carter
Ciri- bardzo młoda Jodie Foster z lat '70/ Christina Ricci z zielonymi kontaktami
Cahir- Jonathan Rhys-Meyers
Jaskier- John Cusack/ Ewan McGregor
Filippa Eilhart- Kristin Scott Thomas
Triss Merigold- Madeleine Stowe- idealna do tej roli http://3.bp.blogspot.com/_kMdZovhApX8/SXC1qMKgzPI/AAAAAAAADTU/qZQUAgYPAuo/s400/M adelineStowe.jpg
Regis- Gary Oldman
Bonhart- Rutger Hauer, trochę młodszy
Vilgefortz- Christopher Walken za młodu
Tissaia de Vries- Nicole Kidman jak ktoś już napisał
Milva- ciężki wybór ale myślę, że dobra by była Juliette Lewis albo Winona Ryder

victoria_

Witam, ja bym obsadziła:
Geralt - Żebrowski mógłby zostać, bądź jak ktoś wspomniał Josh Holloway http://www.filmweb.pl/o101989/Josh+Holloway

Yennefer - także Jennifer Connely (z tego co pamiętam z książki to bohaterka nie była za bardzo krągła i tak kobieca jak Monica Belucci, raczej była ładna, szczupła)

Jaskier - też bym widziała jak ktoś wspomniał Leo DiCaprio lub Brada Pitta.

Milva - Hilary Swank

Ciri - Dakota Fanning - jak była młodsza:)

Reszta obojętna.

victoria_

wow, zgodzę się w sumie ze wszystkimi propozycjami.

coffeine_2

Gerald-w tej roli widział bym kilku aktorów: Jason Statham,Vin disel (a co! jak by mieli włosy to by się nadawali xD ) Vigo Mortershern (nie wiem jak to się pisze) i Hugh Jackman
Yennefer-też kilka pań bym widział: Rosario Dawson,Rose Mcgowan,Caterina Zeta-Jones,Penelope Cruz
Jaskier-hmm albo Johnny Deep albo Cris Tucker! :) no co? czarny a jak!
co do reżyserii to Tim Burton,Quentin Tarantino bądź Peter Jackson wiem skrajności ale każdy z nich fajnie by to przedstawił według mnie

coffeine_2

Geralt- Tom Cruise
Yennefer- Kate Beckinsale
Jaskier- Johnny Depp (chociaż widziałbym go też jako Vilgefortza)
Vilgefortz- Anthony Hopkins
Triss- Hilary Swank
Nenneke- Geena Davis
Cahir- Brad Pitt :)
Regis- Mads Mikkelsen
Bonhart- Ray Stevenson
Vesemir- Vladimir Kulich

ocenił(a) film na 3
alex515

Margarita Levieva jako Tris Merigold
jakoś tak przypadkiem wpadłam i mi pasuje ;p

ocenił(a) film na 3
aniou

a Ewan McGregor na Jaskra! i dobrze wygląda i ładnie śpiewa;p

ocenił(a) film na 4
coffeine_2

Przepraszam ale Żebrowski był tak nędzny w tej roli że wolę nie pisać.
Jedyna postać która dawała radę to Zamachowski w roli Jaskra (nie był
sztywny jak pan Ż.) i kilka postaci z drugiego planu. Aktorów do
Amerykańskiej wersji nie wypisuję bo się nie znam a żaden z Hollywoodzkich
aktorów jakoś mi nie pasuje na Geralta.

ocenił(a) film na 4
coffeine_2

właśnie znalazłam super kandydatkę na Yennefer- Dita von Teese http://www.fashionising.com/pictures/p--Dita-Von-Teese-at-the-Shockwaves-NME-Awa rds-2005-1868-21336.html

coffeine_2

hmm, może:
-Geralt - Gary Oldman
-Jaskier - ktoś wspomniał Orlando Blooma, może być
-Ciri - jako mała może Abigail Breslin, ta doroślejsza faktycznie może być Knightley
-Yennefer - hmm, tu jest nie tak łatwo, ale myślę, że Catherine Zeta-Jones by się nadawała
-Vilgefortz - o tak, tu widzę Deppa:D
-Triss - wymieniona wyżej Madeline Stowe perfekcyjna
-Cahir - Tobias Mehler, tylko może nieco młodszy
-Milva - Karen Cliche, widziałam ją w "Młodych muszkieterach" i sądzę, że doskonale by sobie poradziła z tą rolą
-Nenneke - zostawiłabym Annę Dymną, nie widzę innej aktorki w tej roli
-Regis - hehe, Antonio Banderas:)
-Królowa Calanthe - Uma Thurman
-Pavetta - Natalie Portman, nikt inny:P
z bandy Szczurów:
-Iskra - Jenna Dewan
-Mistle - Jordana Brewster
-Reef - Tom Welling
-Giselher - Josh Holloway:]
-Kayleigh - śmiejcie się, Lucas Grabeel ucharakteryzowany na "tego złego":P
-Asse - Channing Tatuum
-Bonhart - Vin Diesel;P
-Emhyr - Hugh Jackman
-Hrabia Falwick - Richard Roxburgh
-Yarpen Zigrin - John Rhys-Davies (od Władcy Pierścieni jak słyszę krasnolud, to widzę tylko Gimlego:P)
-Filippa Eilhart - Penelope Cruz
-król Niedamir - dałabym szansę Radcilffowi, tylko bez okularów proszę:]
mogłabym tak jeszcze długo, ale strasznie się rozwlecze, więc może zakończę:P
i to byłby "Wiedźmin" moich marzeń:)

coffeine_2

Witam. I ja się dołączę do dyskusji.

Geralt -Alexander Skarsgård ( Czysta Krew) lub Christian Bale
Jaskier - Johnny Depp lub ewentualnie Ewan McGregor ( wolę Deppa)
Yennefer - Catherine Zeta-Jones
Regis - Gary Oldman ( juz raz wampira grał i zrobił to genialni)
Cahir - Josh Holloway

Na resztę nie mam narazie pomysłu.
Ogólnie uważam, że i film i serial to nieporozumienie. Serial w sumie bardziej. polacy spieprzyli temat na całej linii prócz obsady i muzyki.

Czytałam całą sagę i wszystkie opowiadania. Dla mnie Wiedźmin to kult i uwielbiam całą serie bezwarunkowo.
Szkoda, ze taki potencjał został zmarnowany w tym pseudo filmiku i serialu.
P.S.
Świątynie Nenneke to zamek Grodziec. Genialne miejsce. Można tam nocować, ja nocowałam i przezyłam najstraszniejszą burzę w sowim życiu. Pokój na szczycie wieży... Polecam.

attra

Natalie Portman byłaby dobra jako Ciri, tak myślę. Milva?Jedna z moich ulubionych postaci. Przypomina mi się Kate Beckinsale w roli wampirzycy w Underworld http://www.horror-movies.ca/albums/userpics/poster_underworld-german.jpg czy też http://images.allmoviephoto.com/2005_Underworld:_Evolution/2005_underworld_evolu tion_003.jpg Świetna aktorka, może sprawdziłaby się w tej roli.

Ja na razie innych pomysłów nie mam. ;)

canditti

Z tej strony założycielka tematu pod zmienionym pseudonimem :)
Dawno dawno go założyłam i dzisiaj, przeczytawszy moje typy roześmiałam się głos. Chyba bardzo, ale to bardzo zmieniły mi się gusta i teraz zupełnie inaczej obsadziłabym wszystkie role.
Megan Fox? Olaboga, dobry pomysł miał ktoś z obsadzeniem jej w roli Mistle- obydwie sprawiają wrażenie wiecznie napalonych lesbijek :)Z drugiej strony, to mogłoby znacznie obniżyć poziom filmu.
W chwili obecnej wiem, że mój wiedźmin nie były hollywoodzką superprodukcją na miarę `Władcy Pierścieni`. Nie stawiałabym na hollywoodzkie gwiazdy, może jedną czy dwie dla przyciągnięcia publiczności. Fajnie by było gdyby dało się połączyć efektowne sceny batalistyczne, wraz z mniej widowiskowym sposobem przedstawienia reszty filmu. Bardzo podobają mi się propozycje godziasi ,acz niektóre pozycje bym zmieniła. Otóż:

Jako Regis tylko i wyłącznie Jean Reno.
Triss - Sophie Marceau, lub wspomniana już Margarita Levieva. Po prostu ma być śliczna nieco pospolitą i oklepaną ślicznością. :)
Emhyr- Mathieu Amalric. Dodam, że w `moim` Wiedźminie rola Emhyra byłaby jedną z ważniejszych.
Jako Geralt, bardzo przypadł mi do gustu proponowany przez was Til Schweiger.
Na deser sobie zostawiłam Jaskra. Bo dopiero niedawno uświadomiłam sobie, że prześwietnie zagrałby go artysta, którego znam od dawna i od dawna uwielbiam jego muzykę. Świetnie zagrał postrzelonego, jaskrowatego brata Ludwika XIV w musicalu "Le roi soleil", ma odpowiedni wygląd, gra na gitarze i tym podobnych głupotach, no i ta jego mimika! Za każdym razem kiedy oglądam jego teledyski przed oczyma staje mi Jaskier. Proponuję obejrzeć "Dingue dingue dingue", gdzie widać to wprost idealnie. Panie i panowie przedstawiam wam:
Christophe Mae!

Ach, a co do Yennefer- myślę, że po prostu jeszcze nie pojawiła się kobieta, która sprostałby wyobrażeniom nas- fanów sagi.

xlaviex

Dziś odpaliłem po raz wtóry House Of 1000 Corpses Roba Zombiego i wiecie, co? Tam jest najgenialniejszy wiedzmin jakiego można znaleźć. Zowie się Bill Moseley i gra Otisa, jedną z głównych ról. Jestem w trakcie czytania wiedźminowskiej sagi i ten facet jest moim wyobrażeniem Wiedźmina. No może gdyby nie koszulka z amerykańska flagą i podpisem "burn this flag" :D

coffeine_2

zapominacie o dwóch zasadniczych rzeczach, po pierwsze, gerald miał naprawdę paskudną gębę, więc nie powinno się w jego roli obsadzać przystojniaków (choć przyznaję, że uwielbiam żebrowskiego w tej roli), druga rzecz, to yenefer. ludzie! wg książki ona dzięki magii wyglądała na NIE WIĘCEJ NIŻ 16 LAT! monica bellucci? zeta jones? toć to są babcie i o ile trzymają się świetnie, to nikt raczej ich za 16-latki nie weźmie. to by musiała być jakaś młodziutka gwiazdeczka, albo taka, która może uchodzić za nastolatkę, jak np megan fox etc.

djedrys

Co? :D
Skąd Ty masz takie informacje?

ocenił(a) film na 2
coffeine_2

Za reżyserię mogliby się wziąć (kolejność przypadkowa): Peter Jackson, James Cameron, Tim Burton lub ewentualnie gdyby miała to być animacja to Tomek Bagiński.

Do tej pory udało mi się trzech dopasować, jak wymyślę więcej to dopiszę :)
Geralt: Vladimir Kulich http://vladimir.kulich.filmweb.pl/
Yennefer: Helena Bonham Carter, choć nie wiem czy za stara http://helena.bonham.carter.filmweb.pl/
Jaskier: faktycznie Johnny Depp by się nadał http://johnny.depp.filmweb.pl/

Szczególnie Depp i Carter mieliby pewne role gdyby Burton się za to wziął :P

użytkownik usunięty
coffeine_2

Ja myśle tak,że jeśli chodzi o ekranizacje Wiedzmina to powinien ją kręcić James Cameron i Jerzy Hoffman,a moje typy do obsady to:
Geralt - Sam Worthington
Jaskier - Artur Żmijewski
Cahir - Johny Deep
Vilgefortz - Ian McKellen
Milva - Milla Jovovich
Jennefer - Anna Przybylska
Regis - Zbigniew Zamachowski
Bonhart - Bogusław Linda
Rience - Piotr Fronczewski
Schiru elf - Justin Hartley(Zielona Strzała Tajemnice Smallville)
Nenneke-Anna Dymna
Ceszrz Nilfgardu - Michał Żebrowski
Ciri - Angelina Jolie dorosła
Szczury:
Kayleigh - Tom Felton Tom Felton
Reef - Hugh Jackman
Mistle -Liv Tyler
Iskra - Cate Blanchett
Vasemir - Sean Connery
Visegotta - Mel Gibson

użytkownik usunięty

co do Ciri to napisałem,że Angelina,ale do końca nie jestem pewien trudno powiedziec kto z hollywood mógłby ja zagrać,ale na pewno Polki odpadają Aleksadra Szwed może dałaby radę,ale jej kolor skór skreśla sprawę na młoda nie mam pomyslu

Lucas, postarzyłeś wszystkich o co najmniej 15 lat :D

xlaviex

Regis- Stephen Moyer
Cahir- Alexander Skarsgård

xlaviex

Ciri - AnnaSophia Robb (ciężko mi sobie inaczej Ciri wyobrazić)
Vilgerotz - Hugh Jackmam(w końcu Vilgefortz z wyglądu był niesamowicie przystojnym 40 tkiem z klasą)

ocenił(a) film na 1
coffeine_2

Geralt - Clive Oven/ Paul Walker/ Hugh Jackman
Jaskier - Robert Downey Jr

coffeine_2

Mi na wiedzmina swietnie pasowalby Gerard Butler - niezbyt piekny ale przystojny, i po roli leonidasa widac ze byłby super..
Pisal ktos ze to--> http://bi.gazeta.pl/im/3/4560/z4560603X.jpg jest jedyny wiedzmin jakiego sobie wyobraza wiec spojrzcie za ten plakat:)) http://gfx.filmweb.pl/po/52/02/475202/7297945.3.jpg?l=1258732120000

Geralt - Gerrard Butler
Yennefer -Kate Beckinsale a Wolszczak byla super:) chociarz za stara juz jest...
Jaskier - Johny Depp

Reszta tojuz moze byc wsio ryba aby tylko Ci byli dobrze dobrani:)

ocenił(a) film na 1
coffeine_2

Jak czytam propozycje, niektórych ludzi to mi się płakać chce Robert Downey Jr. albo Tom Cruise jako Geralt to totalnie poroniony pomysł.Najpierw najważniejsza rzecz: reżyser. Wcześniej padały takie nazwiska jak: Cameron (zrobiłby cały świat w komputerze i wszystko w 3D), Burton (ma zbyt baśniowe podejście) Hoffman (to chyba był żart), Jackson (albo zrobiłby kiczowatą bajeczkę, albo kopię LOTR). Według mnie najlepszy byłby Del Toro. Umie stworzyć mroczny klimat, nie przesadza z efektami specjalnymi i potrafi dobrać obsadę wykorzystując mało znanych aktórów, którzy mimo to rewelacyjnie pasują do swoich ról.
Co do samej obsady
Geralt - Żebrowski (idealny do tej roli), a z zagranicznych Josch Holloway (jakby się postarał to dałby radę), Gerard Buttler (z twarzy ok, ale irytuje mnie ten jego charakterystyczny uśmiech i gibanie się kiedy komuś grozi ) i może Kevin Costner (jeszcze nie jest za stary żeby pomachać mieczykiem :)
Jaskier - J. Depp, albo Jared Leto (umie grać, jest przystojny i świetnie śpiewa)
Yennefer - Kate Beckinsale (od początku pasowała mi do tej roli)
Jest nadzieja, że ktoś się zabierze za kolejną ekranizację Wiedźmina. Wtym albo przyszłym roku wychodzi dróga część gry komputerowej, a nie muszę chyba przypominać, że pierwsza część zrobiła furorę za Oceanem. Może to zachęci któregoś z reżyserów.

ocenił(a) film na 3
zonk_2

a 2 czesc gry zapowiada sie naprawde ciekawie z tego mazna przeczytac na onecie czy innych stronek cos ich ach z nowkami ze swiata gier ;p.

ocenił(a) film na 2
aniou

http://tw2.thewitcher.com/

ocenił(a) film na 2
coffeine_2

Ja bym widział Jaime Murray w roli Fringilli Vigo. Znana jest m.in. z roli Lily w serialu "Dexter".
http://www.filmweb.pl/person/Jaime+Murray-324991

ocenił(a) film na 3
Macieyko

z tym swoim akcentem to bym jej nie wrzucala do amerykanskiej wersji wiedzmina ;p

ocenił(a) film na 2
coffeine_2

A jako Cahir Mawr Dyffryn aep Ceallach (uff!) - Ben Barnes I
http://www.filmweb.pl/person/Ben+Barnes-599807

coffeine_2

Geralt - Christian Bale albo Marc Wellberg
Yennefer - Jessica Biel
Milva - Keira Knightley
Franceska - Angelina Jolie
Vilgefortz - Jude Law ewentualnie Joaquin Phoenix
Filippa - Rachel Weiss
Fringilla - Milla Jovovic
Jaskier - Johnny Depp
Vysogota - Christophen Walken
Bonhart - Willen Defoe albo Hugh Laurie :)
Rience - Bennicio Del Toro
Cahir - Hayden Christiansen
Regis - Mel Gibson
Vesemir - Tommy Lee Jones
Ciri - Dakota Fenning
Eskel - Josh Holloway
Coen - Gerard Butler
Lambert - Josh Hartnett
Triss - Rachel McAdams
Emhyr - Sean Bean
Tissaia - Michelle Pfeiffer
Djijkstra - James Gandolfini