PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=630808}

X-Men: Przeszłość, która nadejdzie

X-Men: Days of Future Past
2014
7,4 169 tys. ocen
7,4 10 1 169366
7,1 58 krytyków
X-Men: Przeszłość, która nadejdzie
powrót do forum filmu X-Men: Przeszłość, która nadejdzie

Nie wiem, czy ten wątek był już poruszany, ale mógłby mi ktoś wyjaśnić, jakim cudem Profesor żyje w przyszłości i wciąż przewodzi mutantom, skoro zginął bodajże w końcówce X-men ostatni bastion... ?
Przecież zginął zanim Wolverine cofnął się w przeszłość do lat 70-tych, więc w tej przyszłości w ogóle go nie powinno być...

ocenił(a) film na 10
emilka_12_12

Też się nad tym zastanawiam.
Męczy mnie również inna nieścisłość. Mianowicie chodzi mi o Strykera. Przecież Logan poznał go w Wietnamie. Powinni się znać. Z Tym, że w genezie miał na imię William a tutaj ma na imię bodajże Ben. No i chyba stopnie też mieli inne. W Genezie miał pułkownika.

ocenił(a) film na 6
Kruchy_4

Gdzieś czytałem, że Geneza została wywalona z kanonu, więc w kontekście pozostałych filmów, należy ją traktować jakby jej nie było.

ocenił(a) film na 10
_SetH_

no to by miało sens

ocenił(a) film na 10
Kruchy_4

Gówno Geneza została skasowana z kanonu

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
emilka_12_12

Postaram się luźno przetłumaczyć to co przeczytałem na fanowskiej stronie: Podobno była scena która sugeruje że jest możliwość przeniesienia umysłu do ciała innego człowieka, po napisach jest podobno scena w której Xavier właśnie to robi. Rodzi się pytanie dlaczego posiada ciało Patricka Stewarta, otóż podobno ciałem w które Xavier przeniósł swój umysł było ciało jego brata bliźniaka który był w śpiączce, nie tłumaczy to jednak dlaczego nadal porusza się na wózku, może jest po prostu leniwy. Źródło: http://www.denofgeek.com/movies/x-men-days-of-future-past/30636/11-questions-abo ut-x-men-days-of-future-past-answered

ocenił(a) film na 7
j3sion

Tylko, że w filmach nie było ani słowem wspomniane o tym, że Xavier ma brata bliźniaka, o ile się nie mylę, więc widź nie znający komiksów albo znający je raczej słabo, ma prawo się pogubić...

Poza tym w poprzednich serii wiedziałam, że Kitty potrafi przechodzić przez ściany, nie miałam pojęcia o tym, że potrafi siebie iub kogoś cofnąć w przeszłość.

ocenił(a) film na 8
emilka_12_12

W filmie "X-Men: Ostatni bastion" po napisach końcowych jest scena w szpitalu gdzie jakiś koleś leży nieprzytomny w łóżku, przychodzi jakaś kobieta i coś tam robi przy komputerze, po chwili koleś w łóżku odzyskuje przytomność i mówi głosem Xaviera: "Witaj, Moira", ona spogląda na niego i ze zdziwieniem mówi: "Charles". Po tej scenie jest już jasne, że to profesor odżył w innym ciele. Ponadto w filmie "Wolverine" po napisach końcowych pojawiają się Magneto i Xavier a akcja dzieje się po wydarzeniach z "X-Men: Ostatni bastion".

emilka_12_12

O X-menach wiem całkiem sporo więc może będę mógł wyjaśnić część rzeczy. W Ostatnim Bastionie najpierw jest scena w której Charles podczas lekcji pyta uczniów czy etyczne byłoby przeniesienie świadomości umierającej osoby do ciała kogoś kto nie ma szans na wybudzenie (jest wideorozmowa z Moirą, jego dawną miłością), a po napisach jest scena w której Charles się budzi w tym właśnie ciele. Jeśli chodzi o wygląd to po pierwsze Charles jako jeden z najsilniejszych telepatów mógłby po prostu wszystkim "wchodzić w głowę" i zmieniać sposób w jaki go widzą by wyglądał jak kiedyś. Inna opcja jest taka, że po wydarzeniach z Ostatniego Bastionu któryś z jego uczniów bądź przyjaznych mu mutantów zmienił jego wygląd (np. Elixir, potężny mutant który potrafi wyleczyć każdą chorobę i zmieniać geny i np. wygląd innych).
Charles nadal nie chodzi "bo nie". Takie jest założenie Marvela - ukazanie wyższości umysłu nad siłą fizyczną. Jest nieskończona ilość sposobów by Charles odzyskał władzę w nogach, ale do tego nie dochodzi. Po pierwsze mógłby go uleczyć chociażby wspomniany przeze mnie Elixir, inną alternatywą jest technologia kosmicznych cywilizacji, wśród których X-Meni spędzili całkiem dużo czasu.
Co do tego że to Kitty wysyła świadomość Logana do przeszłości, tak właśnie było w komiksach i nie ma co tu doszukiwać się problemów - z czasem moce większości mutantów ewoluują, niektórzy mają więcej niż jedną moc (Gambit "ładuje" wszystko energią, ale też potrafi zauraczać płeć piękną (inna moc). Do wydarzeń z Days of Future Past Kitty mogła odkryć, że potrafi coś więcej niż jedynie przechodzić przez ściany. I tyle. :)

Stryker w DoFP też nazywał się William, ktoś raz powiedział do niego Bill a nie Ben, bo tak w angielskim się zdrabnia Williama. I Logan w filmie go poznał, to też spowodowało, że prawie się "wybudził" z przeszłości. Z resztą mówi w filmie że to ktoś kto sprawi mu wiele bólu.

ocenił(a) film na 6
Julczas

Witam. Mam kilka pytań. Czy końcowa scena mówi iż wszystko co widzieliśmy w dotychczasowych X-menach tak naprawdę się nie wydarzyło, gdyż wydarzenia w latach 70tych zmieniły wszystko? Czy scena pokazana po napisach końcowych to są jacyś obcy? Czy dobrze rozumuję że świadomość przyszłości posiadają tylko mutanci którzy byli w Waszyngtonie w roku siedemdziesiątym ?Dlaczego osobą która wyłowiła Wolverina była Raven? Czy to ona przeprowadzała na nim badania w przyszłości i stworzyła niezniszczalne szpony ?

danielpiekarski_2

Nie do końca wszystko się "wyzerowało", ale duża część z tych wydarzeń nie miała miejsca. Ale szczerze mówiąc odpowiedzi na Twoje pytania należy skierować do twórców filmu, bo to oni widocznie mają jakąś wizję tego jak universum zachowało się w obliczu tych wydarzeń. Tak samo z tym że Wolverine'a wyłowiła Raven, wydaje mi się że to tylko wizja twórców filmu. Szkielet z adamantium to robota Strykera, nie Mystique.

ocenił(a) film na 10
danielpiekarski_2

Nie, po prostu rzeczywisotsc sie zmienila i do nieczego nie doszło z Loganem, Ci na końcu do Czterej Jeźdzcy Apokalipsy

ocenił(a) film na 10
j3sion

Zaden brat bliżniak, nie wprowadzaj zamętu proszę

ocenił(a) film na 9
emilka_12_12

trylogia jest niekanoniczna. Ogólnie filmy nie są :P Shadowcat nie ma mocy przenoszenia umysłu w przeszłość.

Daroo_3

Shadowcat przenosiła swój umysł w przyszłość, tutaj musieli to zmienić, bo w latach 70tych po prostu jeszcze nie żyła.

ocenił(a) film na 9
Julczas

A... ta. Wyczytałem, że to rozwinięta umiejętność fazowania czy cos takiego :P mea culpa

ocenił(a) film na 10
Daroo_3

W sumie to ma

ocenił(a) film na 9
Himiteshu

To już wiem. Fazowanie kwantowe czy coś w tym stylu.

ocenił(a) film na 10
emilka_12_12

Singer skasował nie swoją 3 część i bardzo dobrze