Zagubiona autostrada

Lost Highway
1997
7,5 80 tys. ocen
7,5 10 1 80383
7,8 52 krytyków
Zagubiona autostrada
powrót do forum filmu Zagubiona autostrada

Slaby, efekciarski film Lyncha. Pseudo-dzielo zmanierowanego rezysera i przerost formy nad trescia. Sprawnie zrealizowany z ciekawa sciezka dzwiekowa, chwilami tez fajne cytaty z klasyki kina (chociazby zakonczenie zywcem zerzniete z "Kiss Me Deadly), ale poza tym zupelnie nieudany - nie polecam.

maku_3

Pewnie np. o Witkacym czy Kafce mówił byś to samo, gdyby ktoś w szkole nie powiedział Ci, że to wielka sztuka tylko jej nie rozumiesz...

far

Tak sie niefortunnie sklada, ze moja specjalizacja to literatura Kafki i znam ja na wylot. Niestety widze, ze sporo osob ma problem z odroznieniem sztuki od kiczu. Jedyną metoda obrony swoich ulubionych "dziel sztuki" jest stwierdzenie, ze przeciwnik ich nie rozumie. Żenada.

maku_3

oj prawda :)

jest cos o czym jednak dobrze jest pamietac, dojrzaly kicz moze sie podobac z calkiem innych wzgledow :)

maku_3

Dla Ciebie cos moze byc kiczem, a dla innych nie. Nie chodzi o problem w odroznianiu. Za mocno to wyakcentowales, poniewaz nie masz prawa decydowac o tym co jest kiczem, a co nie. To zabrzmialo troche egoistycznie. "Jak ktos nie mysli tak jak ja, to jest w bledzie". Czy tak? Mi film bardzo sie podoba. Nie twierdze, ze go nie rozumiesz. Chce tylko zwrocic Twoja uwage na to, ze jezeli Ty cos nazwiesz kiczem, a cos "dzielem sztuki" to nie znaczy, ze dane dzielo tym wlasnie bedzie. Nei jestes wyrocznia, tak jak nikt z nas nie jest. Filmy maja to do siebie, ze maja swoich goracych zwolennikow jak i wrogow. To samo tyczy sie ksiazek, muzyki.

ocenił(a) film na 9
jun1or

film czy jest Słaby napewno nie ale jak ktoś jush wyzej napisał że ta jak Ty uważasz ze film jest do dupy to nei znaczy ze jest tak naprawde film jest rewelcyjny bez 2 zdań