Zagubiona autostrada

Lost Highway
1997
7,5 80 tys. ocen
7,5 10 1 80383
7,8 52 krytyków
Zagubiona autostrada
powrót do forum filmu Zagubiona autostrada

nie rozumię ludzi którz się głowią nad tym filmem i dochodzą dochhodzą do wniosku ze jest bez sensu :P ja w większości zrozumiałem go po pierwszym obejrzeniu

1. sceny zpetem dzieją się w głowie freda. przypomina sobie wszytko na swój sposób oczekując na karę śmierci.

2. końcowa scena na pustyni, gdy pete na powrót staje się fredem to początek historii. ujęcie na końcu jest tym samym które rozpoczyna się film.

3. co się dzieje z fredem na końcu to przemiana w peta. jest na to mnóstwo wskazówek. scena w więzieniu - pete stoi na tle własnego domu, które zanika zamieniając się w autostradę. jadąc autostradą samochód zatrzymuje się po pete. "ta noc" o której wspomina rodzina peta - niebieskie błyski, dziwne krwiste efekty - takie same jak na końcu.

4. podczas przedstawienia peta policja mówi ze poszedł do więzienia na siedział w więzieniu przez rok za kradziez samochodu - oznacza to ze fred zamienił się w peta na koncówce filmu po czym został złapany potem film leci od początku. w więzieniu fred pamięta scenę z "tej nocy", a na początku filmu pamięta o wiadomości która sam sobie zostawił. wybuch domu na pustyni jest przewinięty - symbolizuje to cofnięcie hostorii.

5. na scenie którą przedstawia zakończenie filmu pete zostaje wyciągnięty z poświadomości freda, zaś po scenie więziennej jego rodzina cieszy się z jego powrotu i wszyscy pamiętają "tę noc". tym samym historia leci tak: scena na pustyni az do zakończenia filmu, potem od początku filmu do sceny więziennej, potem fred zamyka się w soim świecie wspomnień i pragnień częsciowo stworzonym z tego co się stało przed sceną na pustyni. dlaczego pete nie pamięta "tej nocy"? ponieważ przypomina sobie o niej na samym końcu - w jego świecie scena na pustyni jest ostatnia.

6. kim jest mystery man? alter-ego freda, tak samo jak pete. jest on odpowiedzialny za zabójstwa dicka laurenta i renee. to on nagrał kasety z fredem mordującym żonę. to jego twarz jest widoczna zamiast twarzy renee w łózku w momencie w którym ona prawdopodobnie nie zyje. dlaczego MM był widziany przez andiego? nie był. nas schodach stoi inny koleś ubrany na czarno i to o nim mówił andy gdy fred go spytał kim jest MM.

7. zarówno renee jak i dick laurent mają inne imiona w świecie fikcyjnym (alice, mr. eddie). moim zdaniem oznacza to że oboje nie żyją. andy ma własne imię ponieważ nie został zabity przez freda zanim trafił do więzienia (spotkali się tylko na imprezie). jednak fred pragnął jego śmierci stą zabija go w swoim wyimaginowanym świecie pod postacią peta. zauważcie że to w takim wypadku jedyne morderstwo którego nie dokonuje MM.

9. dlaczego fred nie trafił za kratki za zabójstwo dicka laurenta? odpowiedz prosta - nie znaleziono jego ciała. dick leży gdzieś na srodku pustyni. z rozmowy z andym wydaje się że koleś nie widział dicka przez jakiś czas. myśle ze można tu też zwrócić scenę w której dick sklepał kolesia na pustyni - cały czas policja jechała za petem jednak kiedy dick bił gościa na pustyni policja nie była widoczna. oznacza to że w tamtym miejscu gliny nie wiedzą co się dzieje.

ogólnie to na tyle :) mam nadzieję ze komuś rozjaśniłem o co chodzi. oczywiście wszystkiego nie wyjaśniełem żeby dać wam szansę pogłówkować, hehe