Zanim zadam pytanie chciałbym pochwalić obecnych tu Forumowiczów dla których, jak zauważyłem, film jest prawdziwą pasją. Przede wszystkim za trud szukania w pamięci, i za to, że tak wiele scen, które zapadły im w myśli opisują z takim rozmachem. Cieszę się, że osoby, które te filmy znają, dzielą się swoją wiedzą oraz owocami swojej intuicji. I ja chętnie się będę dzielić tym, co ja pamiętam.
Pierwszy film, o który chciałem zapytać, to chyba trzy lub dwu odcinkowy film fabularny z lat osiemdziesiątych o dziecku, które trafia do rodziny zastępczej lub adopcyjnej. Wcześniej dziecko miało jakiś związek z ludźmi będącymi członkami tajemniczej organizacji o nazwie: „Mały Naród.” Adopcyjny Ojciec dziecka zauważa silny wpływ psychomanipulacji na dziecku na podstawie jego zachowania. Postanawia sam zbadać sprawę i pod fałszywym nazwiskiem wstępuje do tego ruchu wyznaniowego. Najpierw, bez informowania żony, przyjeżdża do siedziby tej destrukcyjnej grupy, gdzie miły człowiek zadaje mu pytania do ankiety. Między innymi padło pytanie: czy jesz słodycze? Następnie trafia do pomieszczenia gdzie grupa ludzi ma jakieś zajęcia i powtarza mantrę: „Mogę latać”. Pamiętam, że w oryginale było po niemiecku: „Ich kann fliegen.” *(film był z lektorem). Z pokoju uciekła płacząca dziewczyna. Po jakimś czasie zaczynają za mężczyzną chodzić członkowie „Małego Narodu,” tacy śledziciele w garniturach. Dziecko zaczęło powtarzać, że „nie wejdzie na czerwone pole” Nagle ktoś z tej grupy porywają je. Mężczyzna zaczął ich gonić autem. Zachodzi mu jednak drogę grupka dzieci trzymających się za ręce o takim samym wyrazie twarzy jak ludzie będący w transie. Zaczyna poszukiwania i zgłasza porwanie, ale nie może nic im zrobić bo policja ma o „Małym Narodzie” dobre zdanie i nie chce się wtrącać w ich wewnętrzne sprawy.
Drugi film opowiada o chłopaku, który poznaje dziewczynę. Ona zaprowadza go miejsca gdzie mieszka. Jest to taki obóz, gdzie ludzie żyją jak w takiej wielkiej komunie. Śpią na materacach, uprawiają ziemię, mało sypiają i medytują. Pracujący chłopak upada pod ciężarem niesionych rzeczy. Guru sekty pomaga mu wstać i go obejmuje mówiąc, że nie będzie więcej tak ciężko pracował, „to nie komunizm”, jak stwierdził. Chłopak chce jednak odejść. Oni nie widzą w tym problemu, jednak po drodze wpada do rzeki. Z ogromnego wodospadu skacze za nim członek sekty i ratuje mu życie. Już wieczorem tego dnia urządzono przyjecie, gdzie przy wielkim ognisku i śpiewach przyjęto chłopaka do społeczności. Guru uśmiechnięty trzymał go wtedy za ramię. Na kolacji lub śniadaniu usługujący członek tej organizacji niesie tacę z różowymi napojami. (Potem okazuje się, że podobne napoje zawierają narkotyki). Guru prosi o podanie mu tej tacy. Nagle rzuca ją na ziemię czym wzbudza uwagę jedzących spokojnie mieszkańców obozu, członków organizacji. Mówi, że rzeczy materialne nie mają znaczenia a świat ten rozleci się tak, jak ta upadająca taca ze szklankami. Popęd seksualny Guru anuluje biorąc na przykład, wspomnianą wcześniej dziewczynę, uskarżającą się na wystąpienie nagłego podniecenia główną bohaterkę do pokoju gdzie na głos z nią się modli i nawołuje aby ona przemówiła „językiem aniołów”. Gdy ona aktem strzelistym krzyczy modląc się, on się uśmiecha i obejmuje ją. Po chwili dziewczyna się uspokaja i mówi że jej wszystko przeszło i czuje się oczyszczona. Chłopak angażuje się z kolei w pracę misjonarską i rozdaje ulotki. Kiedy postanawia jednak odejść Guru bije go w twarz. *(Policzkuje go)
To wszystko chyba co pozostało w zrębach mojej pamięci.
Pozdrawiam Wszystkich! I dziękuję z góry za ewentualną pomoc.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
Eugeniusz_Bodo

Pierwszy film to "Gefährliche Verführung", dwuczęściowa telewizyjna koprodukcja włosko-niemiecka z 1990 roku. Na filmwebie pozycja znajduje się jedynie pod tytułem włoskim "Il Piccolo popolo" (w polskim tłumaczeniu "Mali ludzie", co oznacza nazwę wspomnianej sekty). Brak jednak szczegółowych informacji o filmie.
http://www.filmweb.pl/film/Piccolo+popolo%2CIl-1990-645200
Więcej informacji w języku niemieckim, w tym kilka zdjęć z filmu, można znaleźć np. tu:
http://www.tvspielfilm.de/kino/filmarchiv/film/gefaehrliche-verfuehrung-1,134074 9,ApplicationMovie.html

dystymik

Mała poprawka - włoski tytuł w tłumaczeniu to oczywiście "Mały Lud" lub właśnie "Mały Naród", jak świetnie zapamiętałeś.

dystymik

Ojej! nie spodziewałem się tak szybkiej odpowiedzi. Szczerze mówiąc w ogóle miałem nikłe nadzieje, że go odnajdę bo robię to od roku 2000 - to znaczy od kiedy mam internet i komputer. Robiłem to wpisując wszystkie z możliwych, jak sądzę, słów kluczowych (również niemieckich). Niestety bez skutku. Ale się cieszę :) dystymik, Serdecznie Dziękuję! Jest mi bardzo miło poznać znawcę. Szacunek! Pozdrawiam!