Hejka! Od pewnego czasu czasu powoli zakochuje sie kinie azjatyckim. Wszystko chyba zaczelo sie od anime a pozniej serii Ring ... dla mnie rpadukcje jak OldBoy, Cashhern, Ichi the Killer, Inffernal affair, The tale of two sisters, avalon, Versus, Isle etc etc etc sa po prostu genialne, ale powoli brakuje mi czegos nowego a ciezko znalesc jakies musowe typy dla tego kina (np o Shutter dowiedzialem sie dopiero dzisiaj). Co moglibyscie polecic, takie top5

Pozdro i Konnichiwa :P

DarkOne

Hej, witaj. Jesli chcesz więcej pogadać o azjatyckich filmach, zapraszam na forum: http://www.forum.azjatyckiekino.boo.pl/ [www.forum.azjatyckiekin ...]

A tak od siebie napiszę, że warto obejrzeć, np. HERO - przepiękny film, dalej - lecąc w podobne klimaty DOM LATAJĄCYCH SZTYLETÓW (ale ostrzegam, że niektórym - w tym i mnie - film wydaje się przesłodzony - inni toną w zachwytach;), IA już wymieniłeś, faktycznie, wspaniały film, do tego japońskie i koreańskie horrory, niektóre lepsze, inne słabsze, ale jako całość warte obejrzenia. Mnie np. bardzo podobał się klimatyczny koreański horror R-POINT. Poza tym może BATTLE ROYALE, PREMONITION, ZATOICHI, stare dobre HK kino gangsterskie - THE KILLER i HARD BOILED, oba z Chow Yun Fatem, filmy kung-fu - większośc z Jetem Li - zwłaszcza genialny pod względem walk FIST OF LEGEND, a także seria PEWNEGO RAZU W CHINACH.. Zależy, jakie gatunki lubisz:)

To tyle ode mnie, pozdrawiam;)

krikra

Ja z kolei nie ujmując niczego współczesnemu kinu azjatyckiemu, które często bywa bardzo piękne (mój ulubiony "2046") O WIELE WYŻEJ CENIĘ japońskie kino lat 50. i 60. Może się skusisz - przypomnę tu moje ulubione tytuły:
- Akira Kurosawa: "Siedmiu samurajów", "Tron we krwi", "Rudobrody"
- Kenji Mizoguchi: "Opowieści księżycowe"
- Masaki Kobayashi: "Harakiri", "Kwaidan"

Nie zapomnijmy o nich- tym bardziej, że to prawdziwa uczta!
Pozdrawiam!

DarkOne

Kino azjatyckie zeczywiscie ma swoje niesamowite piekno i glebie (nawet takie produkcje jak Ichi :) ). Chyba najbardziej artystyczny i porywajacy jest HERO i Casshern. Ale niestety wymieniliscie flmy ktore juz mam/widzialem :) DLatego wymienie teraz wszystko co obejrzalem a wy dorzucicie cos nowego, ok ? :)

[kolejnosc przypadkowa]

- Avalon
- Casshern
- JSA
- Ichi, the killer
- Phone
- Eye (2 i 3 niestety jeszcze nie)
- Ring 1/2/0/Virus/Spirala/ Saishuushou [serial TV]
- Dark Water
- The Tale of Two Sisters
- Versus
- 2046
- Wiosna , lato jesien zima... i znowy wiosna :)
- Azumi
- Inffernal Affairs 1/2 (niestety 3 jeszcze nie widzialem)
- The Isle (jeden chyba z bardziej dziwnych/statycznych/undergrou ndowych filmow jakie widzialem plus ma pare chorych scen ale ogolnie warto :) )
- Hero
- Dom Latajacych sztyletow
- Battle Royale 1/2 (z czego 2 nadaje sie do kosza)
- Ju-On 1/2
- Musa, The Warrior
- Brother
- Old Boy
- Frezee Me (The Freezer)
- Sleeping Bride
- Sex is Zero
- Brotherhood of War
- R-Point

Napewno cos jeszcze zjadlem/zapomnialem... ale macie juz zarys co juz mniej wiecej widzialem i co jeszcze mozna polecic :D

ARIGATO

DarkOne

Przede wszystkim polecam komedie z jackie chanem ale najlepiej te z lat 80