Oglądając "Blade" naszła mnie myśl o założeniu tego tematu. Jakie filmy o wampirach są według was
najlepsze?
Jak na razie najlepszymi filmami o wampirach jest seria "Underworld", z jej świetnym mrocznym gotyckim
klimatem, śmiertelną walką pomiędzy dwiema rasami oraz świetnymi charakterami, które na długo zapadają w
pamięć (pomijając głównego bohatera).
Underwold... Nie zgadzam się. Jest przewidywalny do bólu i bardzo dosłowny. Wolę wariacje na temat, jak Zagadkę Nieśmiertelności albo Cień Wampira.
Musiałeś bardzo niewiele filmów o wampirach widzieć...
Underworld to przeciętna (i staczająca się z filmu na film) seria stanowiaca zwykły akcyjniak i tyle.
Są dziesiątki lepszych
choćby Dracula, Nosferatu, Wywiad z Wampirem, Martin, Near Dark, Lost Boys, Pozwól mi wejść,
Potwierdzam. Underworld to kino wzorowane na grach, dalekie od istoty wampirzej tematyki jaką są wybory egzystencjalne.
Dla każdego człowieka co innego jest ważne w wampirzej tematyce. Mnie nie pociągają wybory egzystencjalne, z tego choćby powody, że każdy kto miałby możliwość dostania nieśmiertelności, siły, szybkości - skorzystałby z niej. Nawet za cenę picia krwi.
Znacznie ciekawsze jest dla mnie przedstawienie świata w którym istnieją wampiry i ludzie. Obok siebie, lecz nie znając siebie. To jak wampiry walczą, by nie zostać odkryte. To jak działają - nie pojedynczo, nie w niezależnych grupach, ale jako część większej społeczności. To mnie intryguje w tym świecie. A najlepiej jak na razie oddaje taki świat właśnie gra "Vampire: The Bloodline. Masquerade." Stworzona na podstawie słynnej gry RPG "Świat Mroku" - zaś ten świat ma niesamowitą mitologię. Rozległą niczym "Silmarilion" Tolkiena.
Tylko, że szukasz czegoś czego nie znajdziesz w filmie.
Rozbudowany świat, cała mitologia itp to wszystko są rzeczy, które mają swoje miejsce w książkach, gdzie jest na nie miejsce. Film jest ograniczony czasowo i przestrzennie, a przez to brakuje na tego typu rzeczy miejsca. Czasem zostanie rzucony jakiś ochłap, ale ciężko tu mówić o czymś sensownym.
Jako rozszerzenie świata Wywiadu możesz uznać choćby Królową Potępionych. Sam film broni się wyłącznie ściężką dźwiękową, ale posiada to czego szukasz.
Dodatkowo głównym problemem jest to, że szukasz rzeczy, które się wykluczają. Możesz pójść w takie Daybreakers gdzie masz całą społeczność wampirów, ale znowu one się nie ukrywają, one rządzą.
Nie da się uzasadnić w logiczny sposób większej społeczności ukrywających się istot. Zawsze otrzymasz grupy, gdyż to największe co można ukryć.
W Daybrakers to mi się właśnie podobało.
Nawet jeśli film ogranicza się do tych grup, zwykle są one pokazane jako bandy zwyrodnialców, łobuzów albo kryminalistów. Zero ideologii. Zero planu na nie-życie. To było by fajne, gdyby nie to, że prawie wszystkie filmy gdzie jest dużo wampirów tak wyglądają.
To o czym mówię, jest możliwe do zrealizowania. Choćby w formie serialu. Raz już próbowano zekranizować świat Mroku, ale to były lata 90. a sam serial miał mały budżet.
Underworld, mimo wszystko, ze wszystkich filmów najlepiej rozwinął wątek świata wampirów.
Prawda, nie widziałem połowy z tych, które wymieniłeś. A moje zafascynowanie pojawiło się po poznaniu świata "World of Darknes". Czy zwykły akcyjniak? Zwykłym akcyjniakiem była ostatnia część. Jednak świat pokazany w tej trylogii(ostatniej części nie liczę) jest bardzo dobrze pokazany, razem z hierarchią, legendami, historią, konfliktem i sposobem życia. A to właśnie w nim cenię najbardziej. Co prawda, jest podobno słabą zżynką ze Świata Mroku, ale to właśnie wpływa na niego pozytywnie.
Dracula, Nosferatu opowiadają historię pojedynczego wampira, a nie całego ich świata. Wywiad z wampirem podobnie. Wiele filmów o wampirach skupia się właśnie na jednostkach lub grupach, a nie na całej rasie - tak jak Harry Potter skupia się na Hogwarcie, choć cały świat jest magiczny.
Wywiad z Wampirem opowiada także o całej społeczności wampirów. Do tego to wszystko o czym mówisz (czyli budowa świata itp) jest tam jasno ukazane. Tylko, że nie dosłownie.
Underworld też nie opowiada o całym świecie. Wyłączając jedną z części jest to historia jednej wampirzycy.
http://www.filmweb.pl/film/30+dni+mroku-2007-206479
http://www.filmweb.pl/film/Zagadka+nie%C5%9Bmiertelno%C5%9Bci-1983-10468
Moim zdaniem Blade to jedyny film o wampirach,który nadaje się do obejrzenia,cała reszta z Draculą na czele to straszliwa żenada.