Jak w tytule pytam się o tytuły filmów które walczyły o Oscary w kategorii Najlepszy film. proszę odpowiedzi. Na razie znam Titanic(1997), Lepjej być nie może(1997), Buntownik z wyboru(1997) i Szeregowiec Ryan(1998).
Chodzi mi o filmy typowo przygodowe,raczej nie fantazy ani nie komedie przygodowe. I nie piszcie np wladca pierscieni,nie konczaca sie opowiesc-bo to fantazy,czy bez np jakichs tam zwyklych filmowych przygodowek..chodzi o cos wiecej,by to byl narpawde dobry film,jak np apocalypto,robinson kruzoe,miejsce na ziemi...
Mam taką prośbę, mógłby ktoś sprawdzić w swojej domowej filmotece jak dokładnie brzmi jeden z tekstów z filmu. Prześladuje mnie to od dłuższego czasu i nigdzie nie mogę tego znaleźć. Chodzi o fragment, w którym jakiś Afgańczyk tłumaczy modlitwę innego kolesia:
"Boże, uczyń mnie z siły lwa, jadu kobry i zemsty...
Witam, chodzą mi po głowie dwa takie filmy:
1. Rzecz dzieje się na stacji polarnej, przybywa nowy naukowiec i zauważa, że na stacji dzieją się dziwne rzeczy, wypadek przy którym ktoś ginie, dziwne zachowanie współpolarników. W trakcie oglądania okazuje się, że któryś z naukowców nosi pseudonim ZELDA i próbuje...
http://www.filmweb.pl/Pog%c5%82os+2007+o+filmie,Film,id=317935
Jestem nowy na FW- witam wszystkichi pozdrawiam:)
Właśnie siedzę w pracy i oglądam "POgłos" - fajny shizik na niedzielne popołudnie:) Ktoś to widział?
widziałam fragment filmu, który strasznie mi sie spodobał... grupka (5,6) ludzi utknęła w jaskini podczas zamieci śnieżnej. ludzie Ci zostali zjedzeni przez jednego z współtowarzyszy."kanibal" wyruszył po pomoc i doszedł do fortu. w forcie opowiedział zmyśloną historie o zamieci i o szalonym współtowarzyszu, zjadającym...
więcej
Jest taki film pokazuje go pasaż
Aurore (2006)
produkcja: Francja gatunek: Fantasy , Musical
data premiery: 2006-03-26 (Świat)
reżyseria Nils Tavernier scenariusz Nils Tavernier , Marc Quentin zdjęcia Antoine Roch (więcej...) muzyka Carolin Petit (więcej...) czas trwania: 95
ale nie jest...