Od najnowszych
  • Od najnowszych
  • Od najlepszych

Cześć!
Czy ktoś z Was - miałby dostęp do filmu "Samson" A. Wajdy,B.Sass z 1961r. ? - moja znajoma jest w trakcie pracy na temat wórczości A.Wajdy - ten film jest jej niezbędny - proszę o informacje!

Według mnie najlepsze kreacje aktorskie to Hannibal Lecter w Milczeniu owiec(Anthony Hopkins), Edward w Edwardzie Nożycorękim(Johnny Depp) i Jack Torrance w Lśnieniu(Jack Nicholson). Jakie są wasze ulubione kreacje? Piszcie mozemy zrobic maly konkurs. Piszcie po trzy postacie. Mogą być punktowane.

na filmwebie jest ok 138 tys filmow, jesliby zalozyc ze sredni czas trwania filmu to 1,5h oraz zakladajac ze ogladalibyscie filmy 24 godz/dobe to po 30 latach moglibyscie zaczac ogladac kolejne filmy ktore w czasie waszej nieobecnosci sie pojawily ;)
cale szczescie ze nie kazdy jest wart obejrzenia....

Tak się skład aże zbieram komplet 25 filmów reprezentujących kraje UE.
Problem polega na tym iż w całym internecie nie mogę znależć choćby jednego filmu cypryjskiego

pisze z nadzieją że ktoś może jest amatorem takiego kina i podrzuci jakiś tytuł:)

mile widziane były by również typy filmów produkcji pozostałych...

więcej

Jaki Polski film podobał wam się najbardziej w ostatnim czasie. Dla mnie nr 1 to "Wesele" Wojtka Smarzowskiego.

wydawało mi się, że te dwie sceny pochodzą z "amadeusza", ale właśnie zobaczyłam ten film i okazało się, że to jednak nie to... w każdym razie:

scena nr1 - chłopiec zostaje zaprowadzony przez ojca (?) w jakieś miejsce (kościół? zakon? watykan?) i podsłuchuje wykonanie jakiegoś utworu muzycznego, którego nie wolno...

więcej

No więc oglądałem go już bardzo dawno temu...jest w połowie filmem...animowanym, a w połowie normalnym....tzn....zaczyna sie normalnie - prawdziwi aktorzy - dzieci...wkradaja sie do jakiegoś dworu, cośtam kradną....i przy ucieczce jeden z dzieciaków-chłopiec - wpada do wody....i od tego momentu film jest...

Według mnie to ostatnio polskie kino podnosi sie z upadku dzięki min. doskonałemu PITBULLOWI oraz nieco starszemu ZMRÓŻ OCZY.
W końcu przestano produkowac glupie komedie w których mają śieszyć tylko słowa typu k***a . Ostatatnim dobrym filmem przed nalotem tych k***w byl KILER oraz Chłopaki nie płaczą. A co wy...

Proszę Was, abyście napisali tytuły filmów o tej tematyce :) Pozdro

Witam,

Poszukuje tekstów traktujacych swym tematem o "Wizerunkach Żydów w powojennym filmie polskim" na podstawie takich dziel jak:
W. J. Has "Sanatorium pod Klepsydrą" (w kontekście kabały Izaaka Lurii)
J. Kawalerowicz "Austeria" (kogo spotykamy w karczmie?)
A. Wajda "Ziemia obiecana" (M. Welt, L. Zuckerman i...

więcej